Puhelimeen on helppo turvautua, kun on tylsää. Puhu lapsen kanssa puhelimen käytöstä avoimesti, myös somemaailmasta. Kuva: iStockphoto
Puhelimeen on helppo turvautua, kun on tylsää. Puhu lapsen kanssa puhelimen käytöstä avoimesti, myös somemaailmasta. Kuva: iStockphoto

Vanhempien tulee kertoa lapsille siitä, millaisia oikeuksia lapsilla on sosiaalisen median käyttäjinä, mediakasvatuksen asiantuntija kertoo.

Oletko perillä siitä, millaisia sosiaalisen median tilejä lapsesi käyttää ja miten niissä toimitaan? Kannattaisi, sillä se on ensimmäinen askel nuoren turvallisuuteen somemaailmassa. 

– Some on teineille arkipäivää. Siellä ovat kaikki kaverit, ja siellä tapahtuu kaikki draama. Keskustelua somesta ja sen tapahtumista voisi kotonakin pitää yhtenä osana päivittäistä kuulumisten vaihtoa, kertoo Mediakasvatusseuran suunnittelija Emmi Huhtanen

Monet lasten ja nuorten käyttämistä sosiaalisen median palveluista voivat olla vanhemmille vieraita. Se saattaa osaltaan lisätä vanhempien pelkoa: jos lapsi somettaa, siellähän voi tapahtua mitä vain.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Uhkakuvista on hyvä tietää, mutta liiallinen pelottelu somen vaaroilla ei Huhtasen mukaan kuitenkaan kannata. Vaikka se voi tuntua aikuisesta helpolta keinolta rajoittaa lapsen somekäyttäytymistä, sillä voi olla ei-toivottu vaikutus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Jos lapsen somen käyttöön suhtaudutaan vain pelotellen tai arvostellen, hän ei välttämättä uskalla kertoa aikuiselle, jos somessa tulee vastaan jotain epäilyttävää, tai jos hän itse mokaa. 

Lapselle kannattaa kertoa hänen omista oikeuksistaan somessa. 

– Lapsen pitää tietää se, että esimerkiksi viestittelyä ei ole velvollisuutta jatkaa, jos se tuntuu oudolta. Ei edes silloin, vaikka viestin lähettäjä olisi aluksi ollut kiva tyyppi, Huhtanen muistuttaa.

Lapselle kannattaa kertoa, että myös muut luultavasti saavat samoja häiritseviä viestejä. Siksi niistä kertominen aikuiselle on entistä tärkeämpää.

Kun lapsen kanssa juttelee, keskustelu on hyvä mahdollisimman avoimena eikä tuomita lasta. Lapsen on tärkeää tietää, että mitä tahansa somemaailmassa tapahtuukin, hän voi kertoa siitä aikuiselle.

– Jos lapsi saa somessa häiritseviä viestejä, hänestä voi tuntua nololta kertoa niistä eteenpäin. Lapselle kannattaa kertoa, että myös muut todennäköisesti saavat näitä samoja viestejä, jolloin niistä kertominen aikuiselle on entistä tärkeämpää. 

Milloin someen?

Miten vanhemman pitäisi suhtautua, jos ala-asteikäinen lapsi haluaa itselleen Snapchat- tai Youtube-tilin? 

Huhtasen mukaan lapselta kannattaa kysyä, mistä syistä hän tilin haluaa.

– Alle 10-vuotiaiden lasten yhteydenpito kavereihin kulkee harvemmin somen kautta, joten syy sometilin haluamiselle on silloin jokin muu kuin se, että kaveritkin ovat siellä.

Esimerkiksi Snapchatissa on paljon erilaisia filttereitä, joiden avulla omaan kuvaansa voi lisätä vaikkapa tähtisadetta tai koiran korvat. Jos syynä sovelluksen lataamiselle ovat hauskat Snapchat-filtterit, sovelluksen voi ladata ensin aikuisen puhelimelle ja kokeilla filttereitä yhdessä. 

Vinkit vanhemmille – muista ainakin nämä:

Ota selvää, millaisia palveluita lapsesi käyttää 

Vanhemmat saattavat mieltää somen pelkästään Facebookiksi ja Instagramiksi, mutta palveluita tulee koko ajan lisää. 

Esimerkiksi Tellonym-sovelluksessa käyttäjät viestittelevät toisilleen anonyymisti. Käytännössä palvelua käyttävä lapsi ei siis tiedä kenen kanssa hän vaihtaa viestejä. 

– Lasta voi pyytää näyttämään mitä eri someissa tehdään ja millaisia juttuja siellä jaetaan. Se voi olla lapsesta ihan kivaakin – päästä vaihteeksi opettamaan vanhempaa, Huhtanen kertoo.

Sovi pelisäännöt someen

Vanhemman ja lapsen tulisi yhdessä sopia, millaisia kuvia somessa julkaistaan. Saako profiilikuvassa näkyä kasvot, tai millaisissa vaatteissa nuori on kuvissa, joita hän lataa someen? Onko lapsen profiili julkinen vai suljettu, ja saako kenet vain hyväksyä kaveriksi?

– Juttele lapsen kanssa, mitä hän tekee, jos saa kaveripyynnön tuntemattomalta. Mitä nuorempi lapsi on, sitä tarkemmin aikuisen tulee olla kärryillä siitä, keitä lapsen someverkostoon kuuluu.

Avoin vai suljettu tili?

Esimerkiksi videopalvelu Youtubeen on mahdollista ladata videoita suljetulle tilille, jolloin ne eivät näy palvelun muille käyttäjille. Pienelle lapselle tämä on hyvä vaihtoehto, sillä näin hän pääsee käyttämään palvelua, mutta videot eivät näy tuntemattomille.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla