5-vuotias poikamme on kiinnostunut muokkaista naisista ja saa erektioita. Pitääkö siitä olla huolissaan?

Kysymys:

Olen viisivuotiaan pojan äiti. Poikani on aina arvostanut naiskauneutta, ja hän huomioi jo muutaman vuoden ikäisenä muodokkaat naiset tv:stä. Nelivuotiaana hän huomasi, että hänen pippelinsä reagoi, jos esimerkiksi lasten­ohjelmassa oli muodokkaaksi piirretty naishahmo tai joku nainen oli vähissä vaatteissa. Poika itse sanoi, että hänen ”pippeli ihan pinnistää”, ja hän kysyi minulta, miksi se tuntui siellä.

Kehittyykö poikien fysiologia tosiaan näin aikaisin vai pitäisikö olla huolissaan? Nelivuotiaana hän oli kauhean kiinnostunut naisten vartalosta ja tuijotti silmät pyöreänä, jos telkkarissa näkyi kauniita naisia. Minun alastonta vartaloa oli tietenkin kiva ihmetellä ja kosketellakin, mutta tämä lienee normaalia uteliaisuutta. Nykyään nämä reaktiot ovat vähentyneet.

Poika on herkkä, tunteikas ja iloinen. En ole huomannut hänestä muuta poikkeavaa käytöstä, joten en ole ollut asias­ta kamalan huolestunut. Onko tällainen käytös normaalia? Mistä se voisi johtua?

Pojan äiti

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Janna vastaa:

Minullakin on poika, ja hänen kauttaan minulle on paljastunut elämän ihmeellisyys: kun en ole koskaan ollut poika, en voi tietää, millaista se on. Toisaalta, poikamme eivät voi tietää, millaista on olla tyttö tai nainen, mutta tutkivat asiaa meidän kauttamme.

Erektioita voi olla jo vauvalla, esimerkiksi pyllyn pesujen ja rasvausten yhtey­dessä. Vähän isommalla lapsella pissa­hätä tai kakalla käyminen voi aiheuttaa erektion, kaikenlaisesta omatoimisesta koskettelusta puhumattakaan. Poikasi ikäisellä lapsella erektio voi jo liittyä pelkkään näköärsykkeeseen, kuten itsekin kuvaat. Tytöillä voi olla samanlaisia varhaisia ”pimpin pinnistyksiä”, kuten kiihottumisen tunnetta alavatsassa, mutta koska ne eivät näy ulospäin, lapsen on vaikeampi kuvata niitä sanallisesti.

Lapsen ajattelussa nämä erektiot eivät kuitenkaan liity seksiin. Vaikka kuvaat poikasi pippelin pinnistävän muodokkaista naisista, ei hän varmaankaan vielä tiedä muodokkuuden olevan kulttuurissamme seksuaalisesti ihannoitu naisen malli. Joskus me aikuiset liitämme lapsen erektioihin seksuaalisia, ikä­tasoon sopimattomia pikkutuhmia tai kaksimielisiä huomautuksia. Kunpa poikasi säästyisi näiltä ja saisi rauhassa tutustua itseensä ja tuntemuksiinsa.

Minusta poikasi on ihan normaali. Ehkä voitte lapsen isän kanssa jutella, miten hän muistaa varhaiset vuotensa pippelinsä kanssa: se voi olla mielenkiintoinen matka pienen pojan maailmaan.

Meidän Perhe 5/2013

Lastenpsykiatri Janna Rantala vastaa lukijoiden kysymyksiin Meidän Perhe -lehden joka numerossa. Kysymyksiä voit lähettää osoitteeseen meidanperhe.kysely@sanomamagazines.fi. Laita viestin otsikoksi "Janna vastaa".

Vierailija
Vierailija
miten voi olla homo jos pitää naisen vartalosta. voi herranen aika näitä 7-vuotiaita täällä.

Mistä luet että kirjoituksessa viitataan homouteen? Tai epäillään että pieni lapsi olisi homo ???
Kysyjä kirjoittaa, että poika HUOMIOI ---- ja nopeasti sen voi lukea väärin.
voi herranen aika näitä 7-vuotiaita sisälukutaidottomia täällä..

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla