iStockphoto
iStockphoto
iStockphoto
iStockphoto
iStockphoto
iStockphoto

Miten voi kasvattaa lapsen, joka ei kiusaa muita? Lue vinkkimme.

  • Anna lapsen olla oma itsensä. Kun et yritä muovata lastasi toisenlaiseksi, hänellä ei ole tarvetta pönkittää itsetuntoaan ja hyväksynnän tarvettaan kiusaamalla muita.
  • Vahvista lapsen vastuuntuntoa antamalla hänelle pieniä kotitöitä ja sopivassa määrin vastuuta ­pikkusisaruksista.
  • Opeta lasta neuvottelemaan. Lapset hyötyvät selkeistä rajoista ja säännöistä, joihin kuuluu ystävällinen ja reilu käytös sekä perheenjäseniä että muita ihmisiä kohtaan.
  • Opeta lapselle kotioloissa, miten hankalistakin asioista voi neuvotella, ja vaikka toinen on ilkeä, hänelle voi vastata takaisin ystävällisen jämäkästi.
  • Älä vitsaile sukupuolten kustannuksella. Jos kotona puhutaan naisista tai miehistä halventavaan sävyyn, lapsi jatkaa samaa linjaa jopa päivähoidossa ja myöhemmin koulussa.
  • Opeta rohkeutta puolustaa itseä ja kiusattua kaveria.

Vauva 6/2012

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Tässä taidettiin unohtaa tärkein: Kohtele lastasi ja muita ihmisiä aina kunnioittavasti. Lapsi kohtelee muita niin kuin häntä on kohdeltu ja niin kuin hän on nähnyt vanhempansa kohtelevan muita.

Vierailija

Tärkeää on myös olla pitämättä omaa jälkikasvua pikkuruhtinaana. Muistaa se suhteellisuudentaju. Maailmassa on 7-8 miljardia oman elämänsä pienempää ja isompaa ruhtinasta ja jokaisella on oikeus olla. 

Joillekin vanhemmille se oma kullannuppu on oman egon jatke ja siät paapotaan ja annetaan sen ymmärtää että se on maailman napa. Todella vahingollista ihmisyhteisölle moinen. 

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla