Lapsi oppii fiksuja keinoja kiukun hallintaan aikuisen avulla. Yksin jääminen ei opeta lapselle mitään, asiantuntija sanoo.

Kuuntele Kiukkupodcast alta tai Suplasta:

 

Jäähy on huono ja vanhanaikainen kasvatuskeino, mutta aikalisä sen sijaan toimiva tapa tukea lapsen tunnetaitoja. 

Näin sanoo psykologi Julia Pöyhönen Vauvan ja Meidän Perheen Kiukkupodcast-sarjan kolmannessa jaksossa, jonka aiheena on lapsen aggressiivinen käytös. 

Aikalisä eroaa jäähystä siten, että siinä lapsi ei jää yksin voimakkaan tunteensa kanssa. Silloin aikuinen auttaa lasta rauhoittumaan ennalta harjoitellulla tavalla. Esimerkiksi näin: kun lapsi toimii tai on aikeissa toimia aggressiivisesti, aikuinen katkaisee tilanteen, tarvittaessa auttaa lapsen esimerkiksi tuolille tai muuhun ennalta sovittuun aikalisäpaikkaan ja odottaa hänen kanssaan, kunnes kovin kiukku laantuu. Sen jälkeen asiasta voidaan keskustella kaikessa rauhassa. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Aikalisää harjoitellaan lapsen kanssa myös etukäteen niin, ettei se ole lapselle rangaistus vaan helpottava toimintatapa ja seuraamus, joka auttaa lasta tuntemaan, että hän säilyttää hallinnan tilanteessa, Julia Pöyhönen kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aikuinen auttaa, ei jätä yksin

Aikalisän ideana on, että lapsi oppii kontrolloimaan omaa käytöstään. Julia Pöyhönen kertoo, että sitä käytetään myönteisen kasvatustyylin menetelmänä aggressiivisesti käyttäytyville lapsille. 

– Jos lapsi käyttää nyrkkejään vain tosi vihaisena, ensisijaisesti häntä auttavat tunnesäätelyn keinot. Lapsi voi kuitenkin lyödä myös ollessaan täysin rauhallinen ja käyttää väkivaltaa näin välineenä tarpeidensa ilmaisuun. Silloin tärkeintä on aikuisen johdonmukainen puuttuminen, mallintaminen ja seuraukset, kuten aikalisä, Pöyhönen selittää.

Aikuisen tuella lapsi oppii pikkuhiljaa entistä rakentavampia keinoja hankaliin tilanteisiin. Jos jäähylle laitettu lapsi jäi yksin omaan huoneeseensa hankalien tunteiden vallassa, aikalisässä aikuinen on tarvittaessa lapsen lähellä ja näköpiirissä. 

– Lapsi voi myös haluta olla aikalisän yksin, mutta pointtina on se, lasta ei pakoteta, Julia Pöyhönen sanoo. 

Kiukkupodcast on Vauvan ja Meidän Perheen uusi podcast-sarja, jota voit kuunnella Vauva.fissä tai Suplassa. Sarjassa asiantuntijoiden keskustelua vetää Vauvan ja Meidän Perheen päätoimittaja Hanna-Mari Arosilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla