Koulua aloittaessaan lapsi törmää uuteen perheen ulkopuoliseen auktoriteettiin, jolla on merkittävä rooli hänen elämässään: koulussa noudatetaan opettajan sääntöjä.

 

Monet opettajan arvot ja mielipiteet saattavat hyvinkin poiketa kodin arvoista. Siitä huolimatta koulussa toimitaan koulun tavalla, ja se lapsen tulee oppia. Lapsen arvomaailman kehittymiseen vaikuttavat kotikasvatuksen ohella koulu, kaverit ja media.

Pieni oppilas ei välttämättä hahmota, millaisiin arvoihin luokkahuonesäännöt, kuten viittaaminen, perustuvat: oikeudenmukaisuuteen ja tasa-arvoisen osallistumisen periaatteeseen. Vanhempien pitäisi psykologi Keijo Tahkokallion mielestä kannustaa lasta luottamaan opettajan auktoriteettiin ja toimimaan opettajan ohjeiden mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

On eri asia kyseenalaistaa opettajan henkilökohtainen mielipide kuin tämän auktoriteetti. Vaikka opettaja näkisikin jotkin asiakysymykset toisin kuin lapsi itse tai hänen vanhempansa, opettajan käytännön sääntöjä ja ohjeita pitää kunnioittaa, jotta luokassa säilyy työrauha ja yhteiselo ylipäätään sujuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Auktoriteetilla on ehkä vanhahtava kaiku, mutta Tahkokallion mukaan se pitäisi ymmärtää lämpimässä, lasta suojelevassa merkityksessä.

- On tärkeää, että aikuiset liittoutuvat keskenään ja kumpikin osapuoli arvostaa toisiaan. Tunnustetaan kotona vanhempien auktoriteetti, koulussa opettajan. Auktoriteetista ei pidä luopua, muuten lapsi on pulassa.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla