Hyökkäys ei ole paras puolustus ihmissuhteissa, Ville Turkka sanoo. Kuva: Riikka Hurri
Hyökkäys ei ole paras puolustus ihmissuhteissa, Ville Turkka sanoo. Kuva: Riikka Hurri

Palkitun Iceheartsin toiminnanjohtaja Ville Turkka neuvoo, mitä jokainen voi lähipiirissään tehdä tukeakseen lapsia ja nuoria – muitakin kuin omia.

1. Juttele ja kysy, mitä kuuluu

Reilu aikuinen pitää silmät ja korvat auki ja uskaltaa jutella. Vanhemman tehtävänä on pysyä kartalla oman lapsen kavereista. Kun mukaan tulee uusia kasvoja, kysy reippaasti, kukas sinä olet – vaikka se omaa lasta ärsyttäisikin.

Kuuntele ja osoita, että olet kiinnostunut siitä, miten lapsella tai nuorella menee.

2. Vastaa huonoon käytökseen fiksusti

Jos huomaat kiusaamista tai nimittelyä, puutu siihen heti. Ota yhteyttä vanhempiin ja kerro, mitä on tapahtunut. Mieti yhdessä toisten aikuisten kanssa, mitä tilanteelle voisi tehdä. Syyllistäminen tai rankaisun vaatiminen ei ole koskaan se ensimmäinen keino.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Älä välttele lasta tai nuorta, joka on toiminut väärin. Kutsu ennemmin kylään leikkimään. Hyökkäys ei ole paras puolustus ihmissuhteissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Ehdota yhteissynttäreitä

Jos pystyt, auta lasta tai nuorta, jonka perheellä on taloudellisesti tiukkaa. Sen voi usein tehdä alleviivaamatta, mistä on kyse.

Ehdota vaikka yhteisjuhlia, jos lapsilla on synttärit lähellä toisiaan. Kysypä Niilolta, haluaisiko hän järjestää yhteissynttärit: me voidaan hoitaa kakut ja juhlapaikka, jos te tulette auttamaan tarjoiluissa.

4. Uskalla vaatia ja antaa vastuuta

Jokaiselle lapselle ja nuorelle tekee hyvää ottaa vastuuta ja osallistua yhteisiin puuhiin. Ihan ilman palkkaa. Lapsen kaveria voi pyytää laittamaan omat astiat koneeseen tai osallistumaan tiskeihin.

Nuoret eivät pahastu siitä, että heiltä pyytää asioita. Pyytäminen kertoo, että kaikkien työ on arvokasta – vaikka tuntuisikin, että on muka helpompaa vain tehdä itse.

5. Kehu aina, kun on syytä

Kun lapsi tai nuori toimii hyvin, kehu aina. Onpas kiva, että käyttäydyt noin fiksusti. Ihminen rakentaa itseluottamuksensa siitä, että saa palautetta.

Negatiivisen palautteenkin voi antaa kohteliaasti tai vaikka vähän huumorin kautta. Mites meni noin niinku omasta mielestä?

20 vuotta kasvatustyötä

Icehearts-toiminta täyttää 20 vuotta keskiviikkona 17. elokuuta 2016.

Poikien jääkiekkojoukkueena aloittanut Icehearts on kasvatustyön toimintamalli, joka on kehitetty ennaltaehkäisemään syrjäytymistä ja edistämään hyvinvointia. Toiminta on saanut useita tunnustuksia: uusimpana European Prize for Social Integration through Sport -palkinto tämän vuoden heinäkuussa.

Joukkueita on nyt 27 kymmenellä paikkakunnalla, ja keskeisinä urheilumuotoina ovat jääkiekon lisäksi jalkapallo ja salibandy. Tyttötoiminnan Icehearts aloitti vuonna 2013.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla