Millainen on lapsen talvivaatteen myrkkyjalanjälki?

Toimittaja Sanna Sommers yritti selvittää lastensa talvihaalareiden ja kenkien myrkkyjalanjälkiä.

Suomen talvi vaatii ulkoilukamppeilta paljon, ja lasten haalarit ja kengät ovatkin nykyään melkoista high-techiä. Mutta mistä tietää, miten turvallisia ja ympäristöystävällisiä ne ovat?

Vaatteista tehdään kosteutta hylkiviä erilaisten kemikaalien avulla. Jotkut kosteussuoja-aineista ovat ympäristömyrkkyjä, jotka kerääntyvät luontoon ja eliöihin. Eräät altistavat syöville, toiset taas häiritsevät hormonitoimintaa. Erityisen hankalia ovat sellaiset kemikaalit, jotka hajoavat luonnossa hitaasti, sillä ne varastoituvat kudoksiin ja kulkeutuvat ravintoketjussa eläimestä toiseen, lopulta ihmisiinkin.

Kemikaaleja päätyy luontoon valmistusvaiheessa, mutta lisäksi niitä irtoaa vaatteista kotien hengitysilmaan ja huonepölyyn, kun vaatteita pöyhitään ja pestään. Lainsäädäntö laahaa jälkijunassa: kun jokin kemikaali huomataan vaaralliseksi, menee vuosia ennen kuin se saadaan kokonaan kiellettyä. Valvontakaan ei aina toimi. Esimerkiksi Greenpeacen tänä vuonna julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että haitallisia aineita on todella monissa sekä sisä- että ulkovaatteissa.

Yritin selvittää, millainen myrkkyjalanjälki on omien lasteni haalareilla ja talvikengillä. Se olikin helpommin aiottu kuin tehty.

Kysyin asiaa:

  1. Tukesista eli Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta. Vastaus: ”Sitä ei ole tutkittu meillä, mutta jos saat selville, mitä kemikaaleja niissä on käytetty, voimme arvioida miten haitallisista aineista on kyse.”
  2. Finatexista eli tekstiili- ja vaatetusteollisuuden liitosta. Vastaus: ”Voi, meillä ei tiedetä tästä kyllä mitään. Sinun kannattaa kysyä suoraan valmistajilta ja jälleenmyyjiltä.”
  3. Keskosta. Vastaus: ”Emme voi kertoa, mitä kemikaaleja niissä käytetään, koska kyse on valmistajien liikesalaisuuksista.”
  4. Gore-Texiltä. Eivät vastanneet mitään suoraan, vaan lähettivät linkin nettisivuilleen.
  5. Yliopistotutkijalta. Vastaus: ”Tällaisia selvityksiä ei tehdä Suomessa. Väitetään, että ollaan liian köyhiä, joten annetaan ruotsalaisten tehdä.”

Lopulta Reimalta kerrottiin, että Reiman haalarit ovat menestyneet hyvin norjalaisessa testissä, jossa tutkittiin ulkovaatteiden kemikaalijäämiä. Tutkimuksen tulos oli, että kaikissa haalareissa oli jäämiä, mutta Reimalla niitä oli vähemmän kuin muilla. Testi on vuodelta 2010, mutta sama materiaali on edelleen käytössä Reimatec-tuotteissa.

Lisäksi Reimalta selitettiin näin: ”Olemme siirtyneet ekologisempaan suuntaan ryhtymällä käyttämään lyhytketjuisempia fluorattuja hiilivetyjä, joiden hajoavuus on parempi kuin perinteisten, mistä johtuen ne eivät samalla tavoin kerry ympäristöön. Kokonaan fluorittomia yhdisteitä on kartoitettu, mutta ne eivät ole tarpeeksi hyviä suorituskyvyltään. Niiden käyttö tarkoittaisi, että vaatteet likaantuisivat aiempaa nopeammin ja enemmän – ja sekään ei ole ympäristön kannalta hyvä ratkaisu, kun pyykin pesemisen tarve lisääntyy.”

Radikaalein toimintaohje löytyi lopulta Ruotsin kemikaaliviranomaisen nettisivuilta, jossa neuvotaan lakonisesti välttämään kaikkia tekstiilejä jotka on kyllästetty kosteus-, palonsuoja- tai antibakteerisilla aineilla. Lapsella on kuitenkin pakko olla ulkovaatteet, ja tällä hetkellä valikoimassa ei ole tutkitusti täysin ympäristöystävällistä vaihtoehtoa.

Terveisiä siis kaikille ulkovaatevalmistajille: heti kun joku alkaa tehdä haalareita ilman haitta-aineita ja vieläpä kertoo sen kuluttajille, tulen viipymättä ostamaan.

 

P.s. Kengät sentään löysin lapselleni. Hän kulkee nyt kasviparkitusta nahasta valmistetuissa talvisaappaissa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nuoret kaipaavat enemmän arkista puuhastelua yhdessä vanhempiensa kanssa, selviää tuoreesta kyselystä.

– On outoa, etteivät joidenkin luokkakavereiden vanhemmat tiedä, missä lapsi on. Ne voisivat yrittää tehdä joskus jotakin yhdessä, koska kyllä monet varmasti haluavat olla yhdessä vanhempien kanssa, vaikka esittäisivätkin jotain muuta, sanoo Peppi, 15, Meidän Perheen haastattelussa.

Sama tulos nousi esiin tuoreessa Elisan teettämässä kyselyssä, jossa selvitettiin 15–17-vuotiaiden suomalaisnuorten ajatuksia perheen ja ystävien välisestä vuorovaikutuksesta.

Yli puolet nuorista haluaisi tehdä enemmän asioita yhdessä vanhempiensa kanssa. Kaikkein toivotuinta oli tavallinen arkinen yhdessäolo, kuten juttelu, pelailu ja muu yhdessä tekeminen. Toisena nuorten toivelistalla olivat yhteiset harrastukset ja liikunta, ja kolmantena yhteiset ruokailuhetket vanhempien kanssa.

Kyselyyn vastanneista yli puolet ei jutellut vanhempiensa kanssa päivittäin kuin korkeintaan kymmenen minuuttia. Joka viides ei jutellut pidempään edes viikottain.

– Yhteistä aikaa ei voi korvata millään, sanoo sosiaalipsykologi ja Mitä minä teen tämän teinin kanssa -kirjan kirjoittaja Janne Viljamaa.

– Lapsi voi testata rajojaan vain turvallista aikuista vasten, joka on fyysisesti paikalla, kysyy ja kuuntelee. Aikuinen on peili, josta epävarma teini näkee itseänsä, Jos peili on aina pois, teini ei saa palautetta.

Ei kannata lukkiutua ajattelemaan, että teini-iässä vain kaverit ovat tärkeitä. Vanhemmat ovat myös.

Myös kyselyn perusteella vaikuttaa, että vanhempien kanssa vietetty aika lisää nuorten kokemaa onnellisuutta. Mitä enemmän nuoret kertoivat viettävänsä vanhempiensa kanssa aikaa ja mitä enemmän he kokivat saavansa perheeltään tukea, sitä onnellisemmiksi he arvioivat itsensä.

Ei siis kannata lukkiutua ajattelemaan, että teini-iässä vain kaverit ovat tärkeitä. Vanhemmat ovat myös.

– Suosittelen teinien vanhemmille pitkopedagogiikkaa: kun leivotaan yhdessä, kädet taikinassa voi samalla jutella kaikenlaista. Vastaavia hyviä jutteluhetkiä ovat yhteiset automatkat tai vaikka kävelylenkit, Janne Viljamaa sanoo.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Miten puhua internetistä sukupolvelle, joka tulee kehittämään sitä tulevaisuudessa?

– Internet ei ole vielä valmis. Seuraava sukupolvi, se jota me juuri nyt kasvatamme, tulee kehittämään sitä valtavasti. On siis merkityksellistä, miten he ajattelevat internetistä ja miten me puhumme heille siitä – onko se innostava vai pelottava kehityskohde, sanoo lastenkirjailija ja ohjelmoija Linda Liukas.

Teknologian arkipäiväistäminen on suomalaisen yhteiskunnan tavoite. Viime syksynä suomalaisen opetussuunnitelmaan yhdeksi viralliseksi tavoitteeksi alakoulun alimmille luokille lisättiin ohjelmointi. Se tarkoittaa, että lapsi oppii antamaan tarkkoja käskyjä tai purkamaan koodin osiin. Opetussuunnitelmassa ei tähdätä siihen, että jokaisesta suomalaislapsesta tulisi ohjelmoija, vaan että oppilailla olisi ymmärrys siitä, mitä ohjelmointi tarkoittaa. 

Lindan pelko on, että opetussuunnitelman ”pakon” myötä hänelle tärkeä asia latistuu helposti pakkoruotsin kaltaiseksi kysymykseksi, joka tahkotaan rimaa hipoen läpi. Liukas peräänkuuluttaa, että tavoitteena tulisi olla, että jokainen lapsi saisi merkityksellisen kokemuksen ohjelmoinnista.

– Lapselle tulisi opettaa, että ongelmia voi ratkaista monilla eri tavoin – matemaattisesti mallintamalla, kitaran soitolla, värikynillä tai sitten vaikka ohjelmoinnilla, Liukas innostuu.

Merkityksellisyys muodostuu Lindan mukaan siitä, että teknologia olisi tulevaisuudessa osa yleissivistystä, ei enää kapean joukon osaamisala.

Hello Ruby -kirjojensa avulla Liukas haluaa tasoittaa tietä ymmärrykselle, että tietokone on vain väline ymmärtää maailmaa – kun ymmärrät teknologiaa, voit ymmärtää sen sisältämiä isompia tiedon maailmoja.

Miksi internetistä puhutaan pahaa?

Diginatiiveille verkon olemassaolo on itsestäänselvyys. Kukaan ei kysy, mikä on internet, ja vain harva ymmärtää ykkösiä ja nollia älylaitteiden takana. Linda Liukas sai kimmokkeen kirjoittaa kolmannen Ruby-kirjansa, kun tuttu poika esitti ratkaisevan kysymyksen: onko internet joku paikka?

Kun Linda yritti vastata pojan kysymykseen, hän penkoi läpi monenlaisia materiaaleja ja huomasi, että vanhemmille ja lapsille suunnattu materiaali oli ongelmalähtöistä, jopa pelottelevaa. Se, miten internetistä puhutaan, on tärkeää.

– Omaa elämääni internet on auttanut valtavasti. Uraani ei olisi ilman internetiä ja sen mahdollistamia tilaisuuksia. Siksi pelotteleva ja negatiivinen asenne tuntuu hullulta. Lapsillehan tulisi kertoa niistä mahdollisuuksista, joita internet meille antaa!

Liukas kehottaa vanhempia sukeltamaan yhdessä lapsensa kanssa tutkimaan internetiä. Netti ei ole vain pelejä tai sovelluksia, vaan tutkimusmatka mihin tahansa aiheeseen tai asiaan, joka lasta kiinnostaa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.