Ennakoivassa vanhemmuudessa mietitään jo etukäteen lapsen seuraavan ikävaiheen tuomia haasteita.  Kuva: 123rf
Ennakoivassa vanhemmuudessa mietitään jo etukäteen lapsen seuraavan ikävaiheen tuomia haasteita. Kuva: 123rf

Kun lapsi kiukuttelee ja provosoi, huomaatko suustasi tulevan ulos uhkauksia ja kiristyksiä? 

Vauva-aikana voi olla vielä helppoa löytää yhteinen sävel kasvatuksesta, mutta lapsen kasvaessa tilanteet ja vanhemmuuden vaatimukset mutkistuvat. Lapsen oma tahto saa vanhemmat reagoimaan ristiriitatilanteisiin oman luonteensa, kasvatustyylinsä ja lapsuudenkotinsa perinnön mukaan. Tulevia haasteita voi kuitenkin helpottaa ennakoimalla.

Perhetyöntekijä Tiia Trogen vannoo ennakoivan vanhemmuuden nimen. Se tarkoittaa sitä, että kasvatuskysymyksistä pitäisi keskustella ensimmäisen kerran jo silloin, kun raskautta vasta harkitaan. Myöhemmin syntymänkin jälkeen, lapsen tulevan ikäkauden haasteet olisi otettava huomioon jo ennen kuin ne rantautuvat arkeen.

Kun lapsen ja vanhemman välillä on ristiriitatilanne, on vanhemman paine reagoida tilanteeseen valtava. Suusta pullahtaa helposti uhkaus "Jäähylle!", ”Peliaika vähenee!” tai ”Siivoamaan se huone, nyt!”, jos muuta tapaa ei ole etukäteen valittu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kasvatuskysymyksistä pitäisi keskustella ensimmäisen kerran jo silloin, kun raskautta vasta harkitaan.

Ennakoivassa vanhemmuudessa mietitään jo etukäteen lapsen seuraavan ikävaiheen tuomia haasteita. Miten toimitaan, kun taapero uhmaa? Miten toimimme, jos lapsi ei syö tai jää kiinni televisioon? Entä leikki-ikäisen kiukutteluun kaverin ovella, kun kotiin ei tee mieli lähteä? Miten suhtaudumme, jos koulusta myöhästytään ja läksyt ovat tekemättä?  Entä kiroiluun, väkäilyyn, kiusaamiseen tai väkivaltaan? 

Kun asioista sopii etukäteen, eivät tunteet ohjaa päätöstä silloin, kun tilanne on päällä. Samalla luodaan pitkälle kantavia rutiineja, jotka helpottavat arkea. Seuraamusten tulisi olla suhteessa lapsen toimintaan. Niiden pitäisi auttaa häntä oppimaan tarvittavia taitoja sekä toimimaan seuraavalla kerralla toisin, Tiia Trogen muistuttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla