Minulla on upea vaimo, jota rakastan...

Kysymys:

Minulla on upea vaimo, jota rakastan. Perheeseemme kuuluu kaksi lasta, 6-vuotias tyttö ja 3-vuotias poika – upeita lapsia. Meille tulee noin kaksi tai kolme kertaa vuodessa suurempi riita, josta myös lapset kärsivät. Suurin syy on, että minulta puuttuu kykyä asettaa itseni toisen henkilön asemaan ja ymmärtää toisen tunteita asioissa, jotka riitaa aiheuttavat. Voiko empatian kykyä kehittää? Tai avata sydäntä, niin kuin vaimoni asian ilmaisee. Vai onko tämä ”vamma”, jota ei voi korjata? Tunnistan tämän puutteen itsessäni, ja vaikken tunnistaisikaan, riittää, että vaimoni kokee näin.

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen vastaa:

Kerrot, että sinun ja vaimosi välille syntyy pari kolme kertaa vuodessa raju riita, jonka tulisuutta lapsetkin pelästyvät. Mietit, voiko empatiakykyä kehittää, ja onko kysymyksessä jonkinlainen henkinen vamma.

Riitojen vuotuinen määrä ei kuulosta ollenkaan suurelta, pikemminkin päinvastoin. Riiteleminen ei sinänsä ole tekemisissä empatiakyvyn tai minkään henkisen haavan kanssa. On eri asia, jos maltti menee kokonaan ja
turvaudut väkivaltaan tai sillä uhkaamiseen. Koska asia huolestuttaa sinua ja mietit riitojen aiheuttamia haittoja, aiheesta kannattaa käydä perusteellinen keskustelu vaimon kanssa ja pohtia, olisiko ammattilaisesta tukea omien reaktioiden hillitsemiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Meidän Perhe 4/2010

Sisältö jatkuu mainoksen alla
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla