Muksuoppi-menetelmän kehittäjän kolme ajatusta kasvatuksesta.

1. Parasta on edetä leikin kautta.

Jos sama vaikea tilanne toistuu lapsen kanssa, kannattaa lasta opettaa häntä myönteisyyden ja leikin kautta moittimisen sijaan.

Jos esimerkiksi lähtö päiväkotiin on joka aamu hankala, pohdi tilannetta lapsen kanssa. Lapselle voi ehdottaa leikkiä, jossa aamulähtö leikitään läpi ja mietitään, miten aamuista tulisi mukavia. Rohkaise lasta ideoimaan ja kannusta häntä. Tehdään tästä mummille video ja näytetään kuinka hyvin osaat! Oletpa taitava!

Lapsi ei ole kasvattamisen kohde, joka täytyy saada toimimaan vanhemman haluamalla tavalla. Lapsen kanssa kasvetaan ja opetellaan asioita yhdessä. Opettele puhumaan lapselle myönteisesti.

2. Älä vain jaksa ja siedä, etsi ratkaisuja.

Vaikeissa tilanteissa lapsen kanssa vanhempi hermostuu, koska tuntee itse olevansa neuvoton. Vanhemmat tietävät, että kun hermostuu, tilanne muuttuu vain pahemmaksi, ja tilanne toistaa kehää.

Mutta se ei yksinään auta, että vanhempi ei hermostu. Eikä auta, että hän on kärsivällinen. Vanhemman on opittava ratkaisemaan lapselle vaikea tilanne uudella tavalla.

Lapsen kasvatus on luovaa toimintaa. Lapsikin nauttii ratkaisujen etsimisestä.

Lapsen ongelman voi kääntää taidoksi, joka hänen pitää opetella. Ei saa riehua on oikeastaan rauhoittumisen taito, eikö vain? Kieltämisen sijaan lapsen kanssa kannattaa opetella uusia taitoja.

3. Vanhempien on pidettävä yhtä.

Joskus lapsen vaikeaan käytökseen ei löydy ratkaisua, koska vanhemmat eivät hae sitä yhdessä. Lapsi oppii paremmin, jos ohjaus ei tule vain yhdeltä vanhemmalta, vaan molemmat seisovat asian takana. On eri asia sanoa: ”Nyt menet nukkumaan” kuin ”Sovimme isäsi kanssa, että sinun pitää olla kahdeksalta sängyssä”. Pyynnöstä kannattaa tehdä yhteinen, jotta lapsi kokee, että vanhempi ei ole yksin asian takana.

Jos lapsen toinen vanhempi ei tee yhteistyötä, mieti millä keinolla saat hänet puolellesi – ja lapsen puolelle. Pyydä häneltä apua, rakentavasti.

Mihin lapsen ongelmaan sinä olet keksinyt luovan ratkaisun? Jaa vinkkisi ja keskustele alle!

Vauva 3/16

Ben Furman on psykiatrian erikoislääkäri ja tunnetun Muksuoppi-menetelmän kehittäjä. Muksuoppi on ratkaisukeskeinen menetelmä lasten ongelmiin. Se julkaistiin helmikuussa sovelluksena, katso muksuoppiappi.fi.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.