Vahvista lapsen oppimisen iloa. Lue viisi parasta vinkkiä.

Vahvista lapsen oppimisen iloa. Lue viisi parasta vinkkiä.

1. Keskity keskustelemaan lapsen kanssa

Pitkitä keskustelua esittämällä hänelle tarkentavia kysymyksiä. Näytä lapselle, että todella kuuntelet ja olet kiinnostunut hänen ajatuksistaan. Näin lapsen kommunikointitaidot saavat vahvistusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Puuhatkaa yhdessä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aikuisen iloinen läsnäolo kannustaa lasta oppimaan. Kun taitojen opettelu yhdistyy ilon tunteeseen, taidot tarttuvat paremmin muistiin. Mailapelit, kiipeily, kottikärrykävely, leipominen, tiskaaminen, saksilla leikkaaminen, vasarointi ja kivillä tasapainoilu ovat hyviä tapoja kehittää motorisia taitoja, joita lapsi tarvitsee opetellessaan kynän käyttöä.

3. Anna oppimisrauha

Lapsi tarvitsee oppimisensa tueksi paljon hyväksyntää ja kannustavaa palautetta. Aseta tavoitteet sopivalle tasolle, ei liian alas eikä liian korkealle. Anna aikaa, oppimisen ilo ei viihdy kiireessä.

4. Vältä arvostelua

Lapselle ei pitäisi huomautella hänen hitaudestaan, oppimisvaikeuksistaan tai temperamenttipiirteistään. Vilkasta lasta ei kannata käskeä istumaan hiljaa paikallaan oppimistuokion ajan, sillä pitkä paikallaan istuminen voi olla tuskaa hänen hermostolleen. Sen sijaan oppimistuokio kannattaa pilkkoa pieniin osatavoitteisiin. Lapsen arkuutta ei pidä kommentoida, vaan kehua sen sijaan jokaista pientäkin edistysaskelta.

5. Vahvista lapsen oppijakuvaa

Kehumalla, kiittämällä ja kannustamalla rakennetaan myönteistä minäkuvaa. Lapsen virheitä kannattaa käsitellä lempeästi, niin lapsi oppii käsittelemään epäonnistumisia ja pettymyksiä myönteisemmin. Jokainen lapsi on taitava jossain asiassa. Anna lapsen loistaa!

Mervi Juusola, Meidän Perhe
Kuvat: iStockphoto

Lue myös: Näin voit tukea lapsen luovuutta

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla