Kasvatatko kaikkia lapsia samoin?

Kasvatatko kaikkia lapsia samoin? Ai et, sepä hyvä.

Vallalla on yhä käsitys, että kaikkia lapsia tulisi kasvattaa samalla tavalla. Vanhemmat pyrkivät usein jakamaan kaiken tasan lastensa kesken: ajan, piparit ja halaukset. Se on hyvä periaate, mutta ei välttämättä palvele lasten tarpeita.

1. Opi vuorovaikutuksesta

Samoista geeneistä huolimatta lapset voivat olla luonteeltaan erilaisia. Kun toinen viihtyy kainalossasi mykkyrässä satuja kuunnellen, toinen upottaa mieluummin kätensä savikakkutaikinaan.

Tarkkailemalla opit tuntemaan sisarukset ja heidän erilaiset tarpeensa. Älä pakota lapsia samaan muottiin. Muista kuitenkin antaa savikakuntekijällekin läsnäoloa ja hellyyttä niinä hetkinä, jolloin ne hänelle kelpaavat. 

2. Anna monenlaista huomiota

Lapset oppivat varhain vaatimaan tasapuolista kohtelua. Kun autat perheen taaperolle toppapukua ylle, vanhempi sisarus saattaa heittäytyä lattialle karjumaan: ”Mä en osaa laittaa kenkiä jalkaan!”

Älä auta isompaa pukemisessa vaan huomioi hänet muutoin. Sisar on todennäköisesti mustasukkainen pienemmän saamasta huolenpidosta. Voit esimerkiksi kehua, kuinka hienosti vanhempi sisarus osaa laittaa takin päälle. Selitä, miksi pienempi tarvitsee vielä apua.   

3. Seuraa kehitysvauhtia

Vaikka isosisko pulputti sanoja kolmen vanhana, pikkusisko saattaa samanikäisenä temmeltää mieluummin sohvan syvyyksissä. Pienemmälle voi esimerkiksi lukea kirjoja enemmän kuin isommalle vastaavan ikäisenä. Pikkusisko saattaa tarvita myös pidempään konkreettisia sanoja ja yksinkertaisempaa kieltä kuin sisarensa. 

4. Jaa vanhemmuutta

Vanhemmille syntyy helposti eri rooleja. Huolehtijana äiti on usein sidoksissa vauvaan, imetyksiin ja sylissä pitoon niin, että aika ei riitä tasapuolisesti muille lapsille. Tällöin toinen vanhempi voi olla avuksi ja tiivistää suhdettaan vanhempiin sisaruksiin.  

Olisi kuitenkin hyvä, että molemmat vanhemmat hoivaavat lapsia sekä pitävät huolta sovituista säännöistä. Se tekee arjesta monipuolisempaa.

5. Muista oikeudenmukaisuus

Sisarusten erilaiset tarpeet huomioiva kohtelu ei saa merkitä epäoikeudenmukaisuutta. Kaikilla ihmisillä on oikeus oikeudenmukaiseen kohteluun, vaikka yksilölliset tarpeet vaihtelevatkin.

Asiantuntijoina Varsinais-Suomen lastensuojelu-kuntayhtymän erityistyöntekijä Anne Vuoristo sekä
psykologi ja eläkkeellä oleva johtaja Pertti Ylitalo.

Meidän Perhe 1/2011

Vierailija

Älä tasaa kaikkea

Voisiko vanhimmalle selittää, että hänkin tarvitsi apua, kun oli pieni? En tiedä tuosta erilaisesta kohtelusta. Meidän perheessä minä (pikkusisko) sain taskurahan kuukausirahana kun taas isosisko sai taskurahansa viikkorahana sen takia, että hän pisti kaikki heti menemään ja meni sen takia pyytämään vanhemmilta lisää rahaa ennen kuin oli uuden taskurahan aika. Vaikka summat olivat iän mukaisia isosisko tunsi itsesä loukatuksi kun sain enemmän vastuuta kuin hän. Tapauksestammme johtuu myös...
Lue kommentti
Vierailija

Älä tasaa kaikkea

Juu, ykkönen suorastaan loistaa älyllään. Eiköhän kyseisen tekstin tarkoitus ollut kertoa, että jos perheen kolmesta lapsesta yksi harrastaa jalkapalloa, ja tarvitsee uuden jalkapallon, niin jokaiselle kolmelle ei tarvitse tasapuolisuuden nimissä ostaa uutta jalkapalloa. Tai ylipäätään mitään juuri silloin. Tärkeintä on, että jokainen huomioidaan sellaisissa asioissa, jotka on juuri kyseiselle lapselle tärkeitä. Eli se joka tykkää piirtää, saakin sitten kuukauden päästä uudet tussit, kun vanhat...
Lue kommentti
Yhteyksiä muodostumassa. Ruudun äärellä voi oppia paljon, mutta muuta elämää se ei saa korvata. Kuva: iStockphoto

Ihmissuhteet ja liikunta kehittävät lapsen aivoja. Aivotutkija kertoo, miten älylaitteet ja ruutuaika niihin vaikuttavat.

Mikä on aivojen kannalta hyvää ruutuaikaa?

Hyvä ruutuaika on sellaista, joka ei vie aikaa liikunnalta ja sosiaaliselta kanssakäymiseltä. Ruutuajan käsite on hankala, sillä kaikki riippuu siitä, mitä lapsi laitteella tekee. Katsooko hän ohjelmaa, joka on kielletty alle 12-vuotiailta vai pelaako hän oppimispeliä? Pelaaminen kehittää kognitiivisia toimintoja, mutta voi olla kiihdyttävää. Siksi se ei välttämättä kannata iltaisin. Passiivinen katsominen taas ei kehitä ongelmaratkaisua, mutta viihdyttää.

Suomessa virallisia ruutuaikasuosituksia ei ole. Esimerkiksi Yhdysvalloissa alle kaksivuotiaille ei suositella laitteiden käyttöä ollenkaan muuten kuin vanhemman seurassa. Alle kaksivuotiaille laitteiden käyttämisestä ei ole todettu olevan hyötyä. Pahimmillaan käyttö voi viivästyttää puheen kehitystä, jos se on pois kasvokkaiselta vuorovaikutukselta. 2–5-vuotiailla sopiva aika voisi jäädä tuntiin päivässä.

Voiko lapselle antaa tabletin eteen, kun hän on tylsistynyt?

Laitetta ei pidä käyttää kasvatuskeinona tai lääkkeenä hankaliin tilanteisiin. Kun lapsen aivojen etuotsalohkot eivät ole tarpeeksi kehittyneet, hän tarvitsee tunteiden säätelyyn aikuisen apua. Jos aikuinen lykkää eteen tabletin, itsesäätelykeinot eivät pääse samalla tavalla kehittymään. Pahimmillaan lapsi ei opi itsesäätelyä eikä käsittelemään tunteitaan.

Hetki lastenohjelman parissa ei mädätä lapsen aivoja, mutta ei siitä välttämättä ole hyötyäkään.

Arjessa tulee toki eteen tilanteita, jolloin aikuisesta tuntuu, että pää räjähtää. Silloin on ihan ok antaa lapsen vaikkapa viettää hetki vaikka lastenohjelman parissa. Se ei mädätä lapsen aivoja, mutta ei siitä ole välttämättä hyötyäkään.

Milloin laitteiden käyttöön pitää puuttua?

Silloin, jos koulunkäynti alkaa kärsiä, lapsi ei liiku tai hän ei enää näe kavereitaan kasvotusten.

Murrosikäisen aivot ovat voimakkaassa kehitysvaiheessa, joten hän tarvitsee unta. Laitteiden käyttö ennen nukahtamista todennäköisesti lyhentää unta ja huonontaa sen laatua. Kun nukahtaminen viivästyy, huonosti nukkuvan nuoren aivomassa otsalohkoissa hiljalleen vähenee, ja se heikentää hänen päättely- ja ongelmanratkaisukykyään.

Laitteet kannattaa sulkea viimeistään tuntia ennen uniaikaa.

Laiteet kannattaa sulkea viimeistään tuntia ennen uni­aikaa, että aivot pääsevät valmistautumaan nukahtamista varten muun muassa erittämällä melatoniinia.

Vaikuttaako aivoihin se, jos lapsi kirjoittaa vain koneella?

Aivot eivät surkastu, vaikka ei ikinä kirjoittaisi käsin. Käsillä tekeminen on kuitenkin todella tärkeää. Se aktivoi kehon liikkeeseen liittyviä hermoyhteyksiä aivoissa ja jumppaa aivoja aivan eri tavalla kuin koneiden käyttäminen.

Lapset oppivat kirjoittamaan nopeammin käsin kuin koneella. 

On todettu, että lapset oppivat kirjoittamaan paljon nopeammin käsin kuin laitteilla. Käsinkirjoitetut muistiinpanot jäävät aikuisillakin mieleen paremmin. Eräässä tutkimuksessa todettiin, että 4.–6.-luokkalaiset kirjoittivat täydellisempiä lauseita käsin kuin koneella.

Miten muuten lapsen aivojen kehitystä voi tukea?

Aktiivisuus ja uteliaisuus kehittävät aivoja. Tutkittua merkitystä on liikunnalla, musiikilla sekä kasvokkaisella vuorovaikutuksella erityisesti silloin, kun lapsi on pieni. Hyvä ruoka on tärkeää. Se sisältää hiilihydraatteja, joita aivot käyttävät pääasiallisena polttoaineenaan, sekä aivoille elintärkeitä hyviä rasvoja, joita saa esimerkiksi rasvaisesta kalasta sekä pähkinöistä.

Liikunta edistää uusien hermoyhteyksien syntymistä.

Liikunta saattaa lisätä pienten hiussuonien määrää, jolloin aivot saavat enemmän happea. Se edistää myös kasvuhormonin erittymistä ja siten uusien hermoyhteyksien syntymistä. Nuorena harrastettu liikunta on yhteydessä menestykseen kognitiivisia taitoja mittaavissa testeissä vielä aikuisenakin.

Asiantuntijana aivotutkija, psykologi Mona Moisala.

Jokaisella on oikeus surra tapaa, jolla on vanhemmaksi tullut. Se jättää aina jälkensä, miettii psykologi Leea Mattila.  Kuva: Niki Strbian.

Lapsettomuudesta kärsivä kaipaa tukea, ei neuvoja.

Lapsitoiveeseen kiteytyy usein oman itsen jatkuvuus ja elämän merkitykselliseksi kokeminen. Kun lasta ei ala kuulua, mieleen puskee nöyryytys, pettymys, häpeä, ahdinko ja syyllisyys. Lapsiperheiden kohtaaminen saattaa herättää kateutta, parisuhde kuormittuu surusta, ja hedelmättömyyshoidosta johtuva taloudellinen paine kuristaa.

Voit sanoa: “Olen pahoillani puolestasi. Jos haluat, kuuntelen sinua”.

Sosiaalinen tuki on ratkaisevan tärkeää kriisin keskellä. Lapsettomuutta kommentoivalta kaivataan sensitiivisyyttä. Voit sanoa: “Olen pahoillani puolestasi. Jos haluat, kuuntelen sinua”.

Toisinaan hedelmöityshoidoilla raskaaksi tullut synnyttää biologisesti toisen soluista kasvaneen lapsen. Lapsettomuuden voi katkaista myös adoptio- tai sijaislapsi. Vanhemmuus on onneksi ensisijaisesti sosiaalinen ja tunnesuhde. Silti jokaisella on oikeus surra tapaa, jolla on vanhemmaksi tullut. Se jättää aina jälkensä.  

Seuraavat huomautukset kannattaa jättää väliin, kun keskustelet lapsettoman kanssa:

1.”Mun kaverin naapuri on kanssa ollut hoidoissa, ja se on tooosi rankkaa. Tiedän, seurasin sivusta. Että teille on tulossa kyllä rankkaa.” 

Lapsettomuushoitoihin hakeutuva ei todellakaan halua kuulla manailuja siitä, miten rankkaa se tulee olemaan. Hän osaa tiedostaa asian itsekin. Myötätuntoinen katse tai halaus toimii paremmin.

2. “Mun kummin kaima yritti kanssa lasta, mutta sitten ne lakkas stressaamasta ja kävi lomalla, ja nyt niillä on luomulapsi.”

Ihmeitä sattuu ja stressi on varmasti vihollinen, mutta sitä ei kuitenkaan saa kytkettyä pois päältä vipua vääntämällä. Useimmille lapsettomuus on syvä, hyvin yksityinen kriisi. Sitä ei saa vähätellä.

Useimmille lapsettomuus on syvä, hyvin yksityinen kriisi. Sitä ei saa vähätellä.

3. “Ai haluutte lapsen? Ota meidän lapsi viikonlopuksi, niin katsotaan sitten, haluatko enää lasta.”

Tämä on todellinen oksennus lapsettoman niskaan. Kamalinta ja mitätöivintä, mitä voi sanoa. Sensuroi vitsi omasta valikoimastasi.

4. “Hankkikaa koira!”

Karvaiset lemmikit ovat monelle äärimmäisen rakkaita, mutta lasta toivovalle ne eivät voi korvata ihmisen paikkaa.

5. "Jos sä oot raskaana?" 

Tämä saattaa olla kaikkein ärsyttävin heitto naiselle, kun hänellä on pahoinvointia tai päänsärkyä. Kommentin kuuleminen voi tehdä surulliseksi tai todella vihaiseksi. Oireet ovat suuremmalla todennäköisyydellä kuukautisoireita. Kuukautisten alkaminen muistuttaa lapsetonta hänen hartaiten toivomansa asian epäonnistumisesta – ja sitten joku vielä heittää sen vitsiksi. 

Psykologi Leea Mattila toimii asiantuntijana Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Hän syventää vauva.fi-kolumnissaan kunkin viikon aihetta.

Vierailija

5 asiaa, joita ei kannata sanoa lapsettomuudesta kärsivälle

Vierailija][quote=Vierailija kirjoitti: Itsellä lähipiirissä useampia 40 kymppisiä pareja jotka pitkään yhdessä olleet ja ikinä ei ole edes tullut mieleen kysyä tai puuttua heidän lapsettomuuteensa. Itse kertovat jos sille tarvetta, sillä miten se meille edes kuuluu kysellä. Olin 27v ensimmäisen lapsen syntyessä ja kyllä monta kertaa pahoitin mieleni lapsi kyselystä ja toisen lapsen tein 10v myöhemmin ja siinäkin välissä niitä ikäviä sai kuulla. Ja nyt lapset aikuisia ja naapurin ihminen vielä...
Lue kommentti