Nykyvanhemmat murehtivat lastenkasvatusta aivan liian paljon. Sitä mieltä on ainakin ruotsalaisen FamiljeLiv-sivuston lastenpsykologi Anneli Gyllenborg Lundh.

Nykyvanhemmat murehtivat lastenkasvatusta aivan liian paljon. Sitä mieltä on ainakin ruotsalaisen FamiljeLiv-sivuston lastenpsykologi Anneli Gyllenborg Lundh.

Hyvä vanhemmuus on yhteiskunnassa tärkeä arvo, mutta siihen liittyy myös kovia vaatimuksia. Tietoa, kasvatusneuvoja, oppeja ja ismejä satelee vanhemmille niin paljon, että pää menee vähemmästäkin pyörälle. Miten ihmeessä voi tietää, ketä pitäisi kuunnella?

”Vanhemmille tulee paljon ristiriitaista tietoa lastenkasvatuksesta. Jotta pärjää kaiken tietotulvan keskellä, pitää uskaltaa luottaa itseensä”, Gyllenborg Lundh sanoo.

Gyllenborg Lundh on huomannut, että vanhemmat murehtivat lastenkasvatusta koko ajan yhä enemmän ja enemmän.

”Nykyään vanhemmat eivät voi ostaa edes myssyä vauvalle ilman, että perehtyvät tutkimuksiin siitä, millainen myssy voi aiheuttaa niskavammoja ja millainen on paras. Monille on hyvin vaikeaa ja hämmentävää ottaa itse kantaa mihinkään”, hän sanoo.

Unohda neuvot, ajattele itse

Usein tuntuu, että pelkkä välittäminen ja rakkaus eivät enää riitä vanhempana olemiseen, vaan vanhempien tulisi olla samaan aikaan sekä pedagogeja, psykologeja että lääkäreitä. Jos riman nostaa liian korkealle, on helppo tuntea itsensä epäonnistuneeksi vanhempana.

”Monet vanhemmat ovat epävarmoja roolistaan vanhempina ja vaihtavat strategiaa liian usein. He eivät uskalla luottaa omiin vaistoihinsa, vaan seuraavat vain erilaisten asiantuntijoiden neuvoja.”

Gyllenborg Lundhin mukaan lapset kuitenkin huomaavat, jos vanhempi horjuu päätöksissään. Se voi tehdä hallaa kasvatukselle.

”Tapaan työssäni paljon vanhempia, joilla itsellään on hyviä ajatuksia vanhemmuudesta, mutta jotka seuraavat liikaa lähipiirin mielipiteitä. Minun neuvoni on, että heidän pitäisi ajatella itse ja miettiä, miten meillä tehdään.”

Lapset eivät vaadi paljon

Gyllenborg Lundhin mukaan asiantuntijoiden ja lähipiirin neuvoja voi kyllä kuunnella, mutta päätökset pitää tehdä itse.

Sosiaalisia paineita on kuitenkin vaikea ohittaa. Hyvällä vanhemmuudella on nykyään korkea statusarvo, ja vanhemmilla on tarve kertoa toisilleen kaikista hienoista asioista, joita he ovat lastensa kanssa tehneet.

Lasten vaatimukset eivät ole läheskään yhtä kovia kuin aikuisten. Heistä on yleensä vain hauska viettää aikaa vanhempien kanssa ja tehdä yksinkertaisia asioita.

”Jotkut yhdessä tehtävät asiat vaativat paljon aikaa, jotta ne onnistuvat. Esimerkiksi pullan leipominen vain sen vuoksi, että leivotaan lasten kanssa, voi olla joskus ennemminkin turhauttavaa kuin nautinnollista. Toisinaan voi olla hauskempaa ostaa pullat valmiina ja istua sohvalle mussuttamaan niitä”, Gyllenborg Lundh muistuttaa.

Gyllenborgh Lundhin mukaan lapsi tarvitsee vanhemmiltaan lopultakin vain neljää asiaa: läheisyyttä, rutiineja, huomiota ja ikään sekä kehitystasoon nähden sopivantasoisia vaatimuksia.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Aikuiset kysyvät lapsilta vääriä asioita, kertoo tuore väitöstutkimus päiväkodin arjesta.

Leikissä kuohuvat suuret tunteet: ilo, kiukku, suru, nolous. Mutta kun aikuinen tulee lähelle, lapset yksissä tuumin peittävät tunteensa. Jos meneillään on jokin kiistatilanne, lapset esittävät iloista huomatessaan aikuisen.

Tämä kävi systemaattisesti ilmi Mirja Könkään väitöskirjatutkimuksesta ”Eihän lapsil ees oo hermoja”, jossa hän analysoi videoituja vapaan leikin hetkiä kolmessa eri päiväkodissa.

Lapset eivät luota siihen, että aikuinen pysähtyisi kuulemaan, näkemään ja ymmärtämään heitä.

Päiväkodin aikuiset auttoivat lapsia kyllä konkreettisissa asioissa, kuten majan rakennuksessa tai lautapelin sääntöjen selvittämisessä, mutta tunnekuohuissa harvemmin. Tunnetaitojen vahvistaminen on yksi varhaiskasvatuksen tärkeä tehtävä, mutta tutkimuksen valossa näyttää siltä, että siinä ei kovin hyvin onnistuta.

– Lapset salaavat tunteensa, koska heillä ei ole luottoa siihen, että aikuinen pysähtyisi kuulemaan, näkemään ja ymmärtämään heitä ja ratkoisi asiaa heidän näkökulmastaan oikein, Köngäs sanoo.

Videoidusta materiaalista selviää, että lapsilla on perusteet epäluuloonsa. Niissä tilanteissa, kun aikuinen tuli selvittämään lasten keskinäistä tunnepitoista kahakkaa, hän tulkitsi tilannetta aikuisten määrittämien sääntöjen näkökulmasta, eikä lasten kokemus tullut kuulluksi.

– Esimerkiksi lelujen heitteleminen on aikuisen mielestä aina kiellettyä, mutta lapsille saattaa jossain tilanteessa olla aivan selvää, miksi leluja on heitelty, Köngäs selittää.

Tilanteen selvittely saattaisi sujua aivan toisella tapaa, jos aikuinen pysähtyisi kysymään ja kuuntelemaan lasten tunteita näissä hetkissä.

Kiireessä ei ehdi kuunnella

Videoaineistosta näkyi myös, miten päiväkodin aikuisten kiire, väsymys ja kuormitus näkyvät vuorovaikutuksessa.

– Sama aikuinen saattoi aamulla olla kireä ja tiuskaista lapsille jotain tylyä – mutta iltapäivällä kahvitauon jälkeen, kun osa lapsista on jo haettu ja kiirettä on vähemmän, hän asettuikin kiinnostuneena lasten tasolle kysymään, mikä leikki on menossa, mitä siinä tapahtuu ja voisiko siihen tulla mukaan.

Huonoja hetkiä tulee, mutta joka päivä on uusi mahdollisuus muuttaa omaa toimintaansa.

Lohdullista oli huomata, että lapset eivät kantaneet kaunaa vaan toivottivat aikuisen tervetulleeksi leikkiin.

– Tämä on lohduttava ajatus myös vanhemmille: huonoja hetkiä tulee, mutta joka ikinen päivä on uusi mahdollisuus muuttaa omaa toimintaansa.

Miten sitten pääsee sellaiseksi aikuiseksi, jolle lapset kertovat ajatuksistaan ja tunteistaan?

– Tärkeintä on aito kiinnostus. Lapset huomaavat kyllä sen, Mirja Köngäs sanoo.

Usein auttaa, että laskeutuu leikin tasolle. Ei luennoi ja saarnaa, vaan kysyy ja kuuntelee.

Myös aikuisen mielentila vaikuttaa. Kiihtyneenä ja stressaantuneena on vaikea pysähtyä kuuntelemaan toisia, ja lapset huomaavat sen. Siksi kannattaa opetella keinoja rauhoittaa omaa mieltään.

Tunnetaidot suojaavat lasta

Noin 60 tunnin videomateriaalista selvisi myös, miten iso merkitys on kotien tunnekasvatuksella. Ne lapset, joilla oli hyvät tunnetaidot, selvisivät päiväkotipäivän kuormituksesta paremmin kuin muut. He tunnistivat ja ymmärsivät hyvin omia ja muiden tunteita ja osasivat säädellä omia tunnekuohujaan. Hyvät tunnetaidot suojaavat siis lasta stressiltä.

– Lasten käytöksestä näki, miten heitä on kotona kohdeltu. Eräskin lapsi koki, ettei kaveri kuunnellut häntä. Sen sijaan, että olisi huutanut, että taaskaan sä et kuuntele, lapsi otti kaveriaan lempeästi kädestä ja kysyi: kuulitko, mitä mä sanoin, Köngäs kertoo.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nyt kieli keskellä suuta! Ennen kuin seuraavan kerran ärähdät lapselle rumasti, yritä ajatella, että hän luultavasti haluaa toimia oikein.

Käsi ylös, jos tunnet vanhemman, joka ei koskaan missään tilanteessa menetä malttiaan. Niinpä. Silti aina voi ja kannattaa yrittää.

Kun seuraavan kerran tunnistat sen hetken, jossa maltin menetys on lähellä, kokeile amerikkalaisäiti Anni Reneaun neuvomaa keinoa. Reneau kirjoittaa, että kun lapsen käytös ja tottelemattomuus alkaa ottaa hermoille, huutamiselta ja maltinmenetykseltä voi pelastaa kaksi lausetta: Huomaan, että yrität toimia parhaasi mukaan – miten voisin auttaa sinua onnistumaan?

Reneaun lähtökohtana on ajatus siitä, että melkein aina lapsi todella yrittää parhaansa mukaan toimia oikein. Tottelemattomuudessa ei siis ole kyse siitä, että lapsi tahallaan kapinoi, vaan siitä, että hän ei vain vielä osaa toimia toisin. Jos lapsi ei lopeta pelaamista vaikka pyydetään, hänellä ei ehkä ole vielä riittävästi keinoja vastustaa pelaamisen houkutusta.

Kun kysyt lapselta, miten voisit auttaa häntä onnistumaan, annat hänelle (ja siinä sivussa itsellesi) tärkeän viestin. Sinä vanhempana uskot, että hän tekee parhaansa ja tiedät, että hän voi onnistua. Jos sen sijaan menetät hermosi ja huudat, keskityt lapsen epäonnistumiseen. Kumpi mahtaakaan motivoida enemmän?

Reneau huomauttaa myös, että vanhemmuus ja mielensä malttaminen on tietysti aivan järjettömän vaikeaa. Mutta ei lapsenkaan rooli ole helppo. Oppiminen ja kehittyminen todella vaatii ponnistelua. Ja onnistuminen edellyttää aikuisen apua ja esimerkkiä.

Älä ole itsevaltias, ole tsemppari

Suomessa positiivisen kasvatuksen puolesta puhuu esimerkiksi perhetyöntekijä Tiia Trogen. Hän neuvoo vanhempia luopumaan käskyttämisestä ja toimimaan vuorovaikutuksessa lapsen kanssa. Lapsi kuuntelee paremmin, kun aikuinen osoittaa empatiaa uhkaamisen sijaan.

Se ei ole aina helppoa, koska vanhemmilta sukupolvilta omaksuttu autoritäärisen kasvattamisen malli istuu meissä edelleen tiukassa. Jos ajattelee olevansa aikuisena lapsen yläpuolella itsevaltiaan tavoin, tulee helposti sorruttua käskyttämiseen ja uhkailuun.

– Uusia, hyviä kasvatustapoja täytyy tietoisesti opetella, jotta sukupolvien ketjun saa katkeamaan, Trogen sanoo.

 

Vierailija

Eikö lapsi taaskaan tottele? Kahden lauseen taikatemppu voi pelastaa

Mun mielestä ei joka asiassa voi kysyä, miten voisi lasta auttaa ja vierittää siten vastuuta lapselle. Miten se voi itse tietää? Yhdessä voi tietenkin miettiä ratkaisuja, mutta kyllä auktoriteetin käyttö on ihan sallittua. Esim. Peliaika kestää yhden tunnin, ja vaikka sinusta tuntuu ärsyttävältä lopettaa pelaaminen, niin sääntö on sinun parhaaksesi.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.