Karkasiko koira vai ampuiko ukki sen?

Meidän Perheen nettikyselyn mukaan lähes 90 prosenttia suomalaisista vanhemmista on lipsauttanut lapselleen valheita.

41,3 prosenttia kaikista vastaajista oli kuitenkin sitä mieltä, että kyseiset valheet ovat olleet vain pieniä, usein lapsen parhaaksi tai arjen sujuvoittamiseksi tarkoitettuja ”valkoisia valheita”.

”Kun lapsi kysyy, kuinka hyvin hän osaa mielestäni laulaa, olen sanonut sanonut, että tosi hyvin. Oikeasti hän laulaa aivan nuotin vierestä ja korvat on särkyä.”

”Lapsi haluaa useasti lähteä kylään tai kaverin luo. Joskus sanon, että kaveri tai mummo ei ole tänään kotona eikä sinne voi mennä.”

”Vakuutin lapsille, että lentäminen on kivaa, vaikka oikeasti olin ihan pyörtymäisilläni kauhusta kun lento alkoi. Olen superlentopelkoinen, enkä halua, että lapsi oppii pelon minulta... Pakko oli ottaa näyttelijänlahjat tehokäyttöön.”

”Kun olen salaa syönyt kauppareissun yhteydessä suklaata, lapsi kysyy, että ’mikä täällä haisee, oletko sä syönyt jotain hyvää?’ Vastaan, etten tietenkään.”

”Olen kertonut lapselleni, että äiti menee töihin, vaikka äiti oikeasti pitää töistä ylitöillä ansaitun vapaapäivän ja nauttii ihan omasta ajasta kuntosalilla, kampaajalla, kahvilassa tai ostoksilla.”

”Pieniä valkoisia valheita: ’Ei ei ole uimahalli auki nyt.’ ’Joo, ei niitä enää myydä.’ ’Ei se leffa mene enää teatterissa.’ Laiskuutta siis itseltä, kun ei jaksanut lähteä minnekään liikkeelle.”

”Valehtelen lähinnä mukavuussyistä. Esimerkiksi ’kellariin ei tule valoja’ (kun en jaksanut hakea tekojoulukuusta kellarikopista liian aikaisin).”

45,8 % äideistä kertoi turvautuneensa myös vakavampiin valheisiin ainakin joskus.

”Olen valehdellut, ettei olla menossa isän luokse, vaikka olemmekin menneet sinne. Lasta on vaikea saada tapaamisiin eron jälkeen.”

”Jos lapsi on uutisissa nähnyt jonkun kamalan jutun (esim. ammuskelua)  ja kysyy, onko se totta, vastaan että ei. Meillä ei lapset uutisia katso, mutta joskus ovat vahingossa nähneet.”

”Kun koira piti tappaa ja ukki ampui sen, niin kerrottiin lapsellemme, että koira on karannut.”

”Kun on ollut jotain vanhempien välisiä riitoja ja lapsi on tivannut myöhemmin niihin syytä, en ole kertonut sitä oikeaa syytä. Haluan varjella lapsiani asioilta, jotka eivät kuulu lasten maailmaan, kuten rahahuolet.”

”Olen kaunistellut lapsille isänsä tekosia. Kerrankin, kun isä oli ’työmatkalla’ ulkomailla, ostin kotikaupungista kaappiin odottamaan ’tuliaiset’, kun arvelin lasten sellaisia isältään odottavan. Isä tuli, humalassa ja ilman tuliaisia, mutta seuraavana aamuna lapset saivat kuin saivatkin pienet ’matkatuliaiset’.”

”Valehtelen raha-asioista ja taloudellisesta tilanteesta. Lapsella on tapana kysyä, onko meillä riittävästi rahaa. Vastaan, että kyllä kaikkeen, mihin sitä tarvitaan...vaikka välillä on ollut 20 euroa tilillä ja kuukauden  päivät edessä... En halua, että hän murehtii näitä asioita.”

”Olen sanonut, että hän saa oman huoneen kun muutetaan isompaan asuntoon. Eihän me muuteta, koska ei ole rahaa.”

”Pahin valhe on se, kun vakuutin, että vanhemmat eivät tule ikinä eroamaan, vaikka tiesin jo silloin, että mieheni pettää ja todennäköisesti eroamme. En vain halunnut lapsille sitä stressiä, että arpovat, milloin ero tapahtuu. Tästä jäin myös kiinni ja olen joutunut selittämään useamman kerran, miksi näin puhuin.”

19,6 prosenttia vastaajista ei ole valehdellut lapselleen missään asiassa.

”Mielestäni on edesvastuutonta valehdella lapselle, enkä valehtele muillekaan. Lapset kyllä näkevät, että asiassa on jotain mätää ja oppivat itsekin valehtelemaan, kun huomaavat, että aikuisetkin tekevät niin. Itseään saa siis lopulta syyttää lasten valehtelusta. Valehtelu on ’maan tapa’. Kaikki tietävät, että poliitikot, virkamiehet, bisnesihmiset ym. valehtelevat minkä ehtivät ja se on jollain tavalla yleisesti hyväksyttyä. Ennen ihmisillä oli selkärankaa ja totuuden sanomista arvostettiin, nyt kaikki on oman edun tavoittelun nimissä sallittua. En halua opettaa sellaisia arvoja lapselleni.”

”En valehtele koskaan. Enkä tule koskaan valehtelemaan lapselleni mitään.”

 

Vierailija

87 prosenttia vanhemmista on valehdellut lapselleen

Joo, varmaan on tullut lapsille valkoisia valheita sanottua joskus. Vakavista asioista on aina keskusteltu rehellisesti. Ja lapsille olen myös sanonut, ett kun äiti on rehellinen teille niin myös samaa odotan teiltä. Lapset ovat hyvin oppineet ymmärtämään miksei yksinhuoltajan taloudessa voi ostaa aina mitä mieleen juolahtaa, olen kerran nostanut pöydälle taskulaskimen, laskut ja tiliotteen. Yhdessä laskimme teinien kanssa ja sen jälkeen loppui turha natina rahasta. Lapset haluavat rehellistä...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä vanhemmat toivovat lapsilleen? No, tietenkin onnellista elämää.

Onnellisuus on valtava voimavara ihmiselle: Onnellisista lapsista tulee menestyneempiä aikuisia niin työ- kuin sosiaalielämässä. He saavat mielenkiintoisempia ja vaativimpia töitä, heillä on korkeampi palkka ja todennäköisesti onnelliset ihmiset ovat tyytyväisempiä avioliitoissaan kuin onnettomat, kertoo Time-sivusto. Ja tätä kaikkeahan me haluamme lapsillemme, eikö?

Näillä keinoilla kasvatat onnellisemman lapsen:

1. Ole itse onnellinen

Lapsen onnellisuuteen vaikuttaa paljon se, kuinka onnelliseksi vanhempi tuntee itsensä. Tutkimukset osoittavat, että onnelliset vanhemmat kasvattavat onnellisia lapsia. Joten mitä pitäisi tehdä, jotta olisimme onnellisempia vanhempia? Ehkä ottaa viikottain omaa aikaa ja tehdä jotakin, joka tekee meidät onnelliseksi!

2. Vaali ihmissudetaitoja

Ihmissuhdetaidot ovat yksi tärkeimmistä taidoista lapsen loppuelämän kannalta, mutta kuinka moni vanhempi todella keskittyy opettamaan niitä lapsilleen? Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä? Vanhemman kannattaa aloittaa kannustamalla lasta pieniin, empaattisiin tekoihin: Auttavainen ja toisia kohtaan kauniisti käyttäytyvä ihminen on onnellisempi itsekin. 

Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä?

3. Keskity matkaan, älä lopputulokseen

Muista kehua matkan varrella! Lapsilla, joiden vanhemmat korostavat jatkuvasti saavutuksia ja lahjakkuutta, on todettu olevan enemmän masennusta ja ahdistusta. He myös vertaavat helpommin itseään muihin ja pelkäävät epäonnistumista enemmän. Vanhemman kannattaakin suunnata huomionsa siihen, kuinka tarmokkaasti lapsi yritti, ei lopputulokseen tai lapsen luontaiseen lahjakkuuteen.

4. Opeta lasta ajattelemaan positiivisesti

Positiivisuus ja onnellisuus kulkevat käsi kädessä. Timen artikkelin mukaan optimistit menestyvät paremmin koulussa, töissä ja liikuntasuoritteissa. He ovat terveempiä ja elävät pidempään, ja heidän on helpompi selvitä masennuksesta tai ahdistuksesta. Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

5. Sanoita lapsen tunteita

Tunneäly on opittava taito, ei sisäsyntyinen ominaisuus. Lapsi ei opi tunnesäätelyä itsenäisesti, vaan vanhemman olisi suotavaa pienestä lähtien sanoittaa lapsen tunteita. On tärkeää osoittaa lapselle, että kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja ja niistä voi selvitä. Näin lapsen on myöhemminkin helpompi ymmärtää ja tunnistaa omia tunteitaan, ja sitä kautta hallita niitä.

6. Tee onnellisuudesta tapa

Onnellisuudesta on helppoa puhua, mutta kuinka jalkauttaa onnellisuus omaan elämään, kuinka tehdä onnellisuudesta tapa? Kannattaa koota ympärilleen hyvältä tuntuvia asioita ja ihmisiä. Omasta onnellisuustavoitteesta voi tehdä julkisen, jolloin positiivisena pysymiselle on sosiaalinen tuki – ja paine.Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan ja pienetkin edistysaskeleet ovat askel eteenpäin. Kaikki meistä taipuvat joskus negatiivisuuden alle. Onnellisuuden muuttuminen tavaksi vie aikaa: älä säikähdä takapakkeja.

Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan

7. Kannusta itsehillintään

IItsehillintä on negatiivissävytteinen sana, mutta se on positiivinen asia: itsetuntemusta, omien mielihalujen ja tunteiden tunnistamista sekä mahdollisuutta vaikuttaa omaan käyttäytymiseen. Itsehillinnällä varustetut ihmiset kestävät stressiä ja turhautumista paremmin, ja heillä on laajempi sosiaalinen omatunto, joka tekee heistä hyviä tiimityössä.

8. leikkikää enemmän!

Nykyään puhutaan paljon lasten mindfulness-taidoista, mediataatiosta ja mielikuvaharjoitteista, mutta usein unohdetaan leikki. Leikkihän on meditaatioharjoitus, jossa kuvitellaan positiivisia asioita, eläydytään jo koettuihin kokemuksiin, pelkoihin ja epävarmuuksiin. Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia. Leikki opettaa lapselle sosiaalisia taitoja, ongelmanratkaisua, luovuutta ja itsetuntemusta. Kannusta siis lastasi leikkimään, sillä onnelliset lapset leikkivät enemmän!
Ps. Ulkoleikissä lapsi saa myös raitista ilmaa ja liikuntaa, joka piristää mieltä.

Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia.

9. Muista: vähemmän laitteita, vähemmän konflikteja

Televisio, videopelit ja älykännykät ovat mukava lisä arkeemme, mutta liiallinen käyttö tekee lapsistamme levottomia, kiukkuisia ja turhautuneita. Joten yksinkertainen keino tehdä lapsesta onnellisempi on rajoittaa ruutuaikaa lapselle sopivaan määrään – ja totta kai varmistaa, ettei lapsi ruutuajallaan katso tai tee sellaista, josta hänelle jäisi paha olo.

10. Syökää yhdessä

Tämän tiesivät jo isovanhempamme: yhdessä syöminen edesauttaa koko perheen onnellisuutta. Jos perheessä harrastetaan niin paljon, että yhteisen ilta-aterian syöminen tuntuu mahdottomalta mahduttaa kalenteriin, voi yhteinen ateria olla myös aamu- tai iltapala. Laitteet kiinni, ruokapöydässä vallitsee keskustelurauha!

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Aikuiset kysyvät lapsilta vääriä asioita, kertoo tuore väitöstutkimus päiväkodin arjesta.

Leikissä kuohuvat suuret tunteet: ilo, kiukku, suru, nolous. Mutta kun aikuinen tulee lähelle, lapset yksissä tuumin peittävät tunteensa. Jos meneillään on jokin kiistatilanne, lapset esittävät iloista huomatessaan aikuisen.

Tämä kävi systemaattisesti ilmi Mirja Könkään väitöskirjatutkimuksesta ”Eihän lapsil ees oo hermoja”, jossa hän analysoi videoituja vapaan leikin hetkiä kolmessa eri päiväkodissa.

Lapset eivät luota siihen, että aikuinen pysähtyisi kuulemaan, näkemään ja ymmärtämään heitä.

Päiväkodin aikuiset auttoivat lapsia kyllä konkreettisissa asioissa, kuten majan rakennuksessa tai lautapelin sääntöjen selvittämisessä, mutta tunnekuohuissa harvemmin. Tunnetaitojen vahvistaminen on yksi varhaiskasvatuksen tärkeä tehtävä, mutta tutkimuksen valossa näyttää siltä, että siinä ei kovin hyvin onnistuta.

– Lapset salaavat tunteensa, koska heillä ei ole luottoa siihen, että aikuinen pysähtyisi kuulemaan, näkemään ja ymmärtämään heitä ja ratkoisi asiaa heidän näkökulmastaan oikein, Köngäs sanoo.

Videoidusta materiaalista selviää, että lapsilla on perusteet epäluuloonsa. Niissä tilanteissa, kun aikuinen tuli selvittämään lasten keskinäistä tunnepitoista kahakkaa, hän tulkitsi tilannetta aikuisten määrittämien sääntöjen näkökulmasta, eikä lasten kokemus tullut kuulluksi.

– Esimerkiksi lelujen heitteleminen on aikuisen mielestä aina kiellettyä, mutta lapsille saattaa jossain tilanteessa olla aivan selvää, miksi leluja on heitelty, Köngäs selittää.

Tilanteen selvittely saattaisi sujua aivan toisella tapaa, jos aikuinen pysähtyisi kysymään ja kuuntelemaan lasten tunteita näissä hetkissä.

Kiireessä ei ehdi kuunnella

Videoaineistosta näkyi myös, miten päiväkodin aikuisten kiire, väsymys ja kuormitus näkyvät vuorovaikutuksessa.

– Sama aikuinen saattoi aamulla olla kireä ja tiuskaista lapsille jotain tylyä – mutta iltapäivällä kahvitauon jälkeen, kun osa lapsista on jo haettu ja kiirettä on vähemmän, hän asettuikin kiinnostuneena lasten tasolle kysymään, mikä leikki on menossa, mitä siinä tapahtuu ja voisiko siihen tulla mukaan.

Huonoja hetkiä tulee, mutta joka päivä on uusi mahdollisuus muuttaa omaa toimintaansa.

Lohdullista oli huomata, että lapset eivät kantaneet kaunaa vaan toivottivat aikuisen tervetulleeksi leikkiin.

– Tämä on lohduttava ajatus myös vanhemmille: huonoja hetkiä tulee, mutta joka ikinen päivä on uusi mahdollisuus muuttaa omaa toimintaansa.

Miten sitten pääsee sellaiseksi aikuiseksi, jolle lapset kertovat ajatuksistaan ja tunteistaan?

– Tärkeintä on aito kiinnostus. Lapset huomaavat kyllä sen, Mirja Köngäs sanoo.

Usein auttaa, että laskeutuu leikin tasolle. Ei luennoi ja saarnaa, vaan kysyy ja kuuntelee.

Myös aikuisen mielentila vaikuttaa. Kiihtyneenä ja stressaantuneena on vaikea pysähtyä kuuntelemaan toisia, ja lapset huomaavat sen. Siksi kannattaa opetella keinoja rauhoittaa omaa mieltään.

Tunnetaidot suojaavat lasta

Noin 60 tunnin videomateriaalista selvisi myös, miten iso merkitys on kotien tunnekasvatuksella. Ne lapset, joilla oli hyvät tunnetaidot, selvisivät päiväkotipäivän kuormituksesta paremmin kuin muut. He tunnistivat ja ymmärsivät hyvin omia ja muiden tunteita ja osasivat säädellä omia tunnekuohujaan. Hyvät tunnetaidot suojaavat siis lasta stressiltä.

– Lasten käytöksestä näki, miten heitä on kotona kohdeltu. Eräskin lapsi koki, ettei kaveri kuunnellut häntä. Sen sijaan, että olisi huutanut, että taaskaan sä et kuuntele, lapsi otti kaveriaan lempeästi kädestä ja kysyi: kuulitko, mitä mä sanoin, Köngäs kertoo.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.