Kuritusväkivalta voi olla myös henkistä. Sitä on esimerkiksi lapsen eristäminen. Kuva: iStockphoto
Kuritusväkivalta voi olla myös henkistä. Sitä on esimerkiksi lapsen eristäminen. Kuva: iStockphoto

Yksikään vaikutuksista ei ole myönteinen.

Kuritusväkivallalla, sekä henkisellä että ruumiillisella, on tutkimusten mukaan vaikutusta lapsen aivojen toimintaan ja kehitykseen. Väkivalta on lapselle stressitilanne, joka toistuessaan aiheuttaa muutoksia aivoissa ja hermostossa. Se voi heijastua esimerkiksi tunnetaitoihin ja tulevaisuuden ihmissuhteisiin.

Väestöliiton psykologi Suvi Laru pitää eräänä tärkeänä asiana kurittamisen vaikutusta itsetuntoon ja minäkuvaan.

– Miltä lapsesta tuntuu, kun hänelle vaikka huudetaan? Se on viesti: olen arvoton, en osaa mitään, minua ei rakasteta, en saa näyttää tunteitani. Sillä on valtava vaikutus, Laru sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuritusväkivalta voi olla esimerkiksi tukistamista, sormille näpäytystä, läimäytystä, piiskaamista tai väkivallalla uhkailua. Sitä on myös esimerkiksi nälviminen, vähättely, pelottelu tai eristäminen. Tuoreen selvityksen mukaan iso osa nykyvanhemmista turvautuu kurittamiseen edes joskus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näin kurittaminen vaikuttaa lapseen

1. Stressitila näkyy lapsen kehityksessä. Kurittaminen nostaa stressihormonien tasoa elimistössä. Toistuessaan ja pitkittyessään stressi vaikuttaa aivojen kehitykseen. Se voi lisätä sairastelevuutta sekä altistaa keskittymisen, oppimisen ja mielenterveyden häiriöille.

2. Kurittaminen nakertaa itsetuntoa. Kun lasta kuritetaan, hän saa viestin siitä, että ei kelpaa sellaisena kuin on. Hän oppii häpeämään itseään.

3. Vanhemman ja lapsen suhde kärsii. Kurittaminen vaikuttaa lapsen ja vanhemman väliseen suhteeseen. Lapsi voi suhtautua kurittavaan vanhempaan pelokkaasti. Hän oppii kätkemään tunteensa sen sijaan, että uskaltaisi pyytää apua.

4. Malli läheisistä ihmissuhteista vääristyy. Lapsi saa kuvan, että läheisissäkin ihmissuhteissa voi joutua kaltoinkohdelluksi ja alistetuksi. Se voi vaikuttaa siihen, miten hän kohtelee muita ja miten sallii muiden kohdella itseään esimerkiksi aikuisiän parisuhteissa. Lapsesta voi tulla vallankäyttäjä ja jyrääjä – tai pelokas ja miellyttämisenhaluinen.

Asiantuntijalähteenä myös kehittämispäällikkö Tiina Muukkonen Ensi- ja turvakotien liitosta.

Anatude

Oikein. Nykypäivän ääri-individualismi on viety jo liian kauas tosielämän reaaliteeteista. Olen erittäin tyytyväinen siitä, että minulle on näytetty rajat välillä myös tukistamalla tai suuttumalla. Siinä kohtaa se häpeä on kyllä pitänyt minut pois "pahanteosta" eikä ole ottanut piiruakaan pois siitä rakkaudesta, jota vanhemmat minulle antoivat. Sitten on eri asia jos vanhemmat purkavat omaa pahaa oloa lapseen eikä tasapainoa tule läheisyydestä ja välittämisestä. Se ei varmaan takaa tasapainoista kehitystä. Lasten tehtävänä on kasvaa ja oppia ne arvot, asenteet ja taidot, joita aikuisena tarvitaan. Jos lapsi ei saa mistään hölmöilystä tai muuten huonosta käytöksestä vahvaa signaalia, joka sanoo "EI" niin miten voimme olettaa että hän pärjää aikuisena osana yhteiskuntaa. Väitän että jos lapsi saa aina tahtonsa läpi eikä koe pettymyksiä tai häpeää värisiä teoistaan niin aikuisuuden kynnyksellä odottavat suuret pettymykset, kyynistyminen ja syrjäytyminen, mikä voi johtaa syrjäytymiseen, rikolliseen toimintaan tai jopa radikalisoitumiseen.

ulkomaalainen

elämä on kivaa hurjimmat unelmat täyttyy kaikki ihmiset haluaa lapsille ja toisilleen hyvää koskaan ei hermostuta eikä huudeta ,elämässä ei ole pettymyksiä tämä tapahtuu vain elokuvissa ja saduissa ! joskus hermostutaan ja suututaan ja huudetaan ,se on elämää ! ollaan väsyneitä ja stressaantuneita ,surullisia ! tietenkin asia muuttuu jos lapsi toimii ukkosen johdattimena johon vanhempi purkaa agressioitaan ja joka päivä,pienikin lapsi ymmärtää oikein hyvin jos lapselle sanoo äiti/isä on tänään väsynyt ,mutta se ei johdu sinusta ,oli rankka työ päivä tms. se ei vahingoita lasta ,elämä sellaista, enemminkin pitää ankarasti puuttua näihin ongelma tapauksiin missä on TODELLINEN HÄTÄ lapsella ,joita olen tässä vähän väliä saanut lukea ,todellista henkistä ja ruumillista väki valtaa tapahtuu ja vuosien ajan ,kenenkään tajuamatta asiaa?? ,on turha syyllistää normi perheitä ja asettaa turhia paineita kasvatuksesta ,sen sijaan niitä nuoria pitää auttaa jotka ovat kokeneet nähneet perhe väkivaltaa ,seksuaalista hyväksi käyttöä ,se on vahingollisempaa ja siinä on hyvä lapsuus ja nuoruus kaukana ja niillä ihmisillä tulee olemaan jatkossa ongelmia ihmis suhteissaan ja muutenkin sosiaalisessa elämässä ,ei tarvi olla kasvatuksen ammattilainen nämä asiat ymmärtääkseen

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla