Lapsen laskutaidon kehittäminen onnistuu, lue vinkit.

Lukumäärillä leikkiminen ohjaa lasta luomaan hyvän perustan laskutaidolleen. Laskutaidon harjoittelua ei kannata aloittaa numeroiden piirtelyllä, vaan laskemalla lukumääriä. Jos lähetään liikkeelle numeroiden ulkoasulta, niiden matemaattinen sisältö ja koko laskemisen idea jää lapselle hämäräksi.

Kun lapset oppivat ymmärtämään lukumääriä, heissä herää luontainen halu tehdä numeroita.

Matematiikasta voi tehdä lapselle luonnollisen ja hauskan jutun. Kannattaa käyttää hyödyksi kaikki arkipäivän tilanteet, joissa lukumääristä voi jutella luontevasti.

  1. Piirretään varjo lattialle. Yksi lapsista menee lattialle makaamaan ja toiset rajaavat hänen kehonsa ääriviivat esimerkiksi legoilla tai muilla leluilla. Samalla voidaan laskea, kuinka monta lelua lapsen varjon rajaamiseen menee. Sen jälkeen toinen lapsista tai vanhempi kokeilee, mahtuisiko hän rakennetun varjon sisään. Onko hän suurempi vai pienempi kuin varjon omistaja?
  2. Vanha hauska konsti tepsii aina: kiinnitä mittanauha oven pieleen, jossa käydään yhdessä mittaamassa, kuinka paljon lapsi on kasvanut kuukaudessa. Anna lapsen mitata itse, niin hän oppii pikkuhiljaa ymmärtämään, että pituutta mitataan senteissä.
  3. Mittanauha leikkivälineenä. Lisäksi lapselle voi antaa leikkivälineeksi ikioman mittanauhan ja muistivihkon, johon hän merkitsee omia mittaustuloksiaan. Kuinka pitkä on televisio, entä kuinka korkea? Enkä kuinka pitkä on legopalikka? Kuinka monen metrin matka on lapsen huoneesta ulko-ovelle?
  4. Vaaka ja taskulaskin. Lapsen voi antaa leikkiä myös henkilvaaalla ja taskulaskimella. Hänelle voi antaa esimerkiksi punnittavaksi eripainoisia esineitä ja ruoka-aineita. Tämä maitopurkissa on yksi litra. Punnitsepa, paljonko se on kiloissa.
  5. Keittiöpuuhia. Pyydä lasta mukaan pöydän kattamiseen. Kehota häntä laskemaan, kuinka monta lautasta pöydään pitää kattaa. Sormet ovat hyvä apuväline.
  6. Tarjoa liian vähän. Ota pakastimesta yksi tai kaksi jäätelöä liian vähän ja kysy lapselta: Laskepa, onko tässä tarpeeksi kaikille. Montako tarvitaan lisää?
  7. Tarjoa liian paljon. Lapsi tarvitsee harjoituksia, joissa lukumäärästä otetaan pois ja lisätään. Edellisessä laskupuuhassa harjoiteltiin lisäämistä. Vähentämistä voi harjoitella antamalla jotain liian paljon. Anna lapselle esimerkiksi seitsemän jäätelöä pakastimesta: "Ohhoh, nyt tuli liikaa. Kuinka monta laitetaan takaisin pakastimeen, että jätskiä riittää toiseksikin päiväksi."
  8. Auton renkaita vaihtamassa. Kun lapsi lähtee mukaan kesärenkaita vaihtamaan, samalla voi laskea, kuinka monta rengasta on jo vaihdettu ja kuinka monta pitää vielä vaihtaa.
  9. Pelataan lautapelejä. Vanhat kunnon lautapelit ovat hyvä apukeino laskemisen opettelussa.
  10. Magneettinumerot jääkaapin oveen. Magneettinumerot plus- ja miinusmerkkeineen ovat kiva ja hyödyllinen leikkivälinen (samoin myös magneettiaakkoset). Lapsi oppii, miltä numerot näyttävät ja miten niitä voi järjestellä vaikka suuruus- ja pienuusjärjestykseen.

Liue myös:

Auta lasta oppimaan

Kiinnostu lapsen koulunkäynnistä

Kasvata lapsesta luova

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla