Usko pois, oma kullanmurusi voi kiusata toisia.

Kun oma lapsi osoittautuu kiusaajaksi, älä paina päätäsi pensaaseen.

1. Älä heti tyrmää mahdollisuutta, että lapsesi on kiusannut toisia. Tavallisetkin lapset tekevät joskus tyhmyyksiä, varsinkin yhdessä toisten kanssa. On vahingoksi lapselle, jos kieltäydyt uskomasta, että hän on kiusannut.

2. Pyri koulun kanssa hyvään yhteistyöhön kiusaamisen selvittämisessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Vältä kiusatun lapsen syyllistämistä ja leimaamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Älä hyväksy lapsesi kaikkia selityksiä, esimerkiksi että ”se on vain leikkiä, ei me olla tosissaan”. Tee selväksi, ettet hyväksy kiusaamista. Auta lastasi ymmärtämään leikin ja kiusaamisen ero: se, mikä on leikkiä yhdelle, voi loukata ja vahingoittaa toista syvästi.

5. Kerro, kuinka pelottavaa ja epäoikeudenmukaista kiusaaminen on kiusatun kannalta. Painota, ettei mikään oikeuta kiusaamista.

6. Selitä, että tilanteen on loputtava välittömästi. Tee selväksi, että jos niin ei käy, siitä tulee seuraamuksia kotona ja koulussa.

7. Tuomitse kiusaaminen, älä lastasi.

8. Kerro, että tiedät lapsesi voivan muuttaa käyttäytymistään.

9. Palkitse edistymisestä. Anna myönteistä palautetta, kun lapsi ei enää osallistu kiusaamiseen.

10. Jos joudut rankaisemaan lasta, toimi oikeudenmukaisesti. Rangaistus ei saa perustua alistamiseen tai ruumiilliseen kuritukseen.

Lähteet: Professori Christina Salmivalli, Turun yliopisto; Kaukiainen, A. & Salmivalli, C (2009): KiVa Koulu: Vanhempien opas 10 ohjetta kiusaajan vanhemmille.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla