Yrteillä täytetty uunikala maistuu myös lapsille. Kuva kirjasta Apukokin keittokirja.
Yrteillä täytetty uunikala maistuu myös lapsille. Kuva kirjasta Apukokin keittokirja.

Jos jouluna ei maistu graavikala, valmista mehukas, yrteillä täytetty uunikala, joka maistuu myös lapsille.

Kalan seuraksi sopii mantelinen vihersalaatti.

Joulun komein kala

1 kuha, siika, taimen tai muu hyvä kala (kokonaisena, perattuna)
reilusti tuoretta timjamia
reilusti tuoretta basilikaa
1 sitruuna
karkeaa merisuolaa

Viipaloi sitruuna. Riivi basilikasta ja timjamista varsia lehtineen niin paljon kuin kalan sisään mahtuu.
Levitä uunivuoan pohjalle tasainen kerros merisuolaa ja pane kala suolapedin päälle. Täytä kala koko pituudeltaan ensin yrteillä ja sitten sitruunaviipaleilla. Ripottele reilusti merisuolaa kalan päälle. Varo, ettei sitä pääse kalan sisuksiin. Paista 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia kalan koon mukaan.

Vihreä juhlasalaatti

2–3 ruukkua erilaisia salaatteja
tuoretta basilikaa
paahdettuja mantelilastuja

Kastike:
2 kypsää avokadoa
puolikkaan sitruunan mehu
1 valkosipulinkynsi
2 tl hunajaa
reilusti mustapippuria myllystä
0,5–1 tl yrttisuolaa
2 dl kermaviiliä

Kokoa salaattikulhoon kerroksittain revittyjä salaatinlehtiä, basilikanlehtiä ja paahdettuja mantelilastuja.
Puolita avokadot, poista kivet ja koverra sisukset tehosekoittimen kulhoon. Voit käyttää myös sauvasekoitinta. Lisää joukkoon sitruunamehu, puristettu valkosipulinkynsi, hunaja ja mausteet. Soseuta tasaiseksi tahnaksi. Sekoita kermaviili joukkoon. Kaada kastike erilliseen tarjoiluastiaan ja tarjoile salaatin kanssa.

Kalaresepti löytyy Maija Kosken ja Miikka Järvisen kirjasta Apukokin keittokirja, jossa on ruokaohjeita yhdessä lapsen kanssa kokkaukseen.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.