Uuden lastensairaalan julkisivusta tehtiin tarkoituksella värikäs. Rakennus on ehdolla arkkitehtiliitto SAFA:n myöntämän Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi. Kuva: Sanna Huolman
Uuden lastensairaalan julkisivusta tehtiin tarkoituksella värikäs. Rakennus on ehdolla arkkitehtiliitto SAFA:n myöntämän Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi. Kuva: Sanna Huolman

Uusi lastensairaala huomioi koko perheen ja panostaa tiloissa perheiden ja potilaiden yksityisyyteen.

Uuden lastensairaalan lastenlääkäri ja toiminnanjohtaja Jari Petäjä kertoo, että sairaalan suunnittelussa painotettiin vanhempien läsnäolon tärkeyttä. 

– Ajatus on, että vanhemmat voivat halutessaan olla sairaan lapsen lähellä vaikka yötä päivää, Petäjä kertoo. 

Uudessa lastensairaalassa hoidetaan potilaita aina pienistä, 500 grammaa painavista keskosista aina 15-vuotiaisiin nuoriin. Vanhempien tarjoama turva ja tuki on ensisijaisen tärkeää sairaalassa olevalle lapselle.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Erityislasten vanhempien vertaistukijärjestön Leijonaemot ry:n toiminnanjohtaja Janet Grundström on erityisen iloinen tilaratkaisuista vanhemmille. Grundströmillä on itsellään 18 vuoden kokemus Lastenklinikasta, sillä hänen poikaansa hoidettiin sairaalassa usein, muun muassa ortopedian ja traumatologian osastolla K8. Tuolloin osastolla ei ollut vanhemmille edes vessaa, puhumattakaan kunnollisista yöpymismahdollisuuksista. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Leijonaemot ry on tehnyt HUS:n kanssa yhteistyötä uuden sairaalan suunnitteluvaiheessa ja tuonut hoitokäytäntöihin myös vanhempien näkökulman. Useita näistä ehdotuksista onkin kuultu.

Perheillä mahdollisuus yksityisyyteen

Suurimmassa osassa uuden sairaalan potilashuoneista on yksi vuodepaikka. Lastenklinikalla yhdessä huoneessa vuodepaikkoja oli neljä. 

Vanhemmille on varattu jokaiseen potilashuoneeseen yhden hengen sängyksi levitettävä vuodesohva. Lisäksi jokaisessa huoneessa on vessa ja suihku.  

Tehohoitopaikkoja uudessa sairaalassa on 16, ja myös näissä huoneissa vanhempien on mahdollista yöpyä. Lisäksi teho-osastolla on yleiset tilat vanhemmille, joista löytyy muun muassa kaksi sänkyä, keittiö ja olohuone. Teho-osaston rakenne on myös aivan uudenlainen liikuteltavine väliseinineen.

Väliseinien avulla jokaiselle tehohoitopotilaalle on mahdollista rajata oma yksityinen huoneensa. Vanhemmat kulkevat teho-osastolle henkilökohtaisella kulkukortilla, jolla pääsee vain oman lapsen huoneeseen. Kulku teho-osaston huoneisiin käy erillisestä käytävästä.

Potilashuoneet ovat siis jo lähtökohtaisesti entistä tilavampia. Isot huoneet mahdollistavat myös sen, että mikäli lapsi liikkuu esimerkiksi sähköpyörätuolilla, myös tuoli mahtuu huoneeseen. Lastenklinikalla tuoli oli jätettävä huoneen ulkopuolelle.

Teknologian avulla seinätön sairaala 

Uudesta sairaalasta on haluttu teknologian avulla tehdä Petäjän sanoin ”seinätön”. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että jokaisella vuodepaikalla on oma tablettitietokone, jonka avulla lapsi voi pitää Skypellä yhteyttä kouluun tai kavereihinsa.

Tekniikan ansiosta vanhemmat voivat jutella lapsensa hoidosta kotoa silloin, kun he eivät pääse sairaalaan.

– Uusien ratkaisujen avulla voimme käydä yhdessä läpi esimerkiksi lapsen röntgenkuvia niin, että tilanteeseen pääsevät osallistumaan lääkärin lisäksi sairaalassa paikalla oleva vanhempi, mutta myös toisella paikkakunnalla asuva isä tai äiti, Petäjä kertoo.  

Iso osa uudessa lastensairaalassa hoidettavista potilaista tulee muualta, kuin HUS:n sairaanhoitopiirin alueelta. Teknologia mahdollistaa senkin, että kun vaikkapa Tampereelta sydänleikkaukseen tullut lapsi on valmis siirrettäväksi takaisin omaan lähisairaalaansa, hän voi yhdessä vanhempiensa kanssa tutustua tuleviin hoitajiinsa jo etukäteen. 

Henkilökuntaa ei toistaiseksi lisätä

Petäjä sanoo, että uuden sairaalan vuoksi ei ole oleellista palkata uutta henkilökuntaa.  

– Potilasmäärät tuppaavat kasvamaan noin yhden tai kahden prosentin vuosivauhtia. Toiminnan kasvun myötä myös ammattilaisten määrä tarpeen mukaan lisääntyy. Uusi sairaala ei itsessään ole syy lisähenkilöiden palkkaamiselle. 

Potilasmäärien arvioitu kasvu johtuu ennen kaikkea väestönkasvusta HUS:n sairaanhoitopiirin alueella. Mutta myös muiden sairaanhoitopiirien potilaita lähetetään lisääntyvissä määrin uuteen lastensairaalaan. Lisäksi sairaalan avauduttua kaikki HUS:n kuntien nukutuksessa tehtävä lasten hammashoito toteutetaan jatkossa uudessa lastensairaalassa. Tämä tarkoittaa noin tuhatta lisäpotilasta vuodessa.

Leijonaemot ry:n Grundström tietää, että joillakin perheillä on huoli siitä, onko uudessa sairaalassa riittävästi hoitajia. Vaikka yhden hengen huoneet tarjoavat aiempaa enemmän yksityisyyttä, monet vanhemmat pohtivat, joutuuko lapsi olemaan paljon yksin, jos vanhemmat eivät voi jostain syystä olla sairaalassa lapsen kanssa. 

– Haluan kuitenkin uskoa siihen, että jos henkilökuntaa on sairaalassa liian vähän, asialle tehdään jotain, Grundström sanoo.

Uusi lastensairaala aukeaa vaiheittain syyskuun aikana. Tiloja avataan potilaille 17.9. alkaen. Lasten päivystys aukeaa tiistaina 25.9.

Sisältö jatkuu mainoksen alla