Kuva: Satu Kemppainen
Kuva: Satu Kemppainen

Vanhemmat jurnuttavat eteenpäin välillä käsittämättömän vähillä yöunilla. Ja silti me pyöritetään tätä yhteiskuntaa.

Unohtuiko työkone kotiin ja ostokset kauppaan? Kuljit koko päivän paita väärinpäin? Jos olet vanhempi, se ei ole mikään ihme.

Viime yönä alakouluikäistä esikoistani ei nukuttanut, koska leirikouluun lähtö jännitti. Yritin anella häntä nukahtamaan, koska tyttären valvominen söi yöuniani. Kun tytär viimein nukahti, ehdin nukkua hetken kunnes kuopus heräsi. Kas, kasvukipuja! Seuraavat kaksi tuntia hieroin jalkoja, tarjoilin maitoa ja etsin särkylääkettä.

Laskeskelin aamulla metrossa, että viime yönä unta kertyi yhteensä noin neljä tuntia. Vaikka en haluaisi ajatella sitä, se on ollut liian usein unimääräni siitä lähtien, kun ensimmäinen lapseni aloitti päivähoidon, ja minä palasin töihin. Siis yhteensä yli kymmenen vuotta.

Kettumaisinta on, että luulin nukkumishommien helpottuvan viimeistään taaperoiässä.

Aika usein puhutaan vauvavuoden väsymyksestä, mutta kun ne unettomat yöt eivät lopu siihen! Vaikka lapset eivät herää enää maidolle useita kertoja yössä, he havahtuvat silti öisin: milloin peitto on huonosti, milloin paha uni pelottaa tai kipeä vatsa valvottaa. Ja jos lapsia on monta, heräilyt kertaantuvat.

Ilkeintä on, että luulin nukkumishommien helpottuvan viimeistään taaperoiässä. Miksi nukkumatilla on edelleen hiekat hukassa?

Joskus ajattelen niitä kaikkia vanhempia, jotka menevät aamuisin töihin ammatteihinsa yhtä väsyneinä kuin minä – tekevät päätöksiä, solmivat sopimuksia, edistävät Suomen taloutta. Mieti tätä: tämä yhteiskunta pyörii tyyppien varassa, jotka öisin etsivät suppoja ja hakevat maitolaseja. Mottona kahvia koneeseen, kuolema kuittaa univelat.

Pyöriikö tämä yhteiskunta väsyneiden varassa?

Törmäsin laskuriin, joka kertoi, että olen valvonut viimeisen kahdentoista vuoden ajan 9990 yön tuntia, siis 416 päivää eli 14 kuukautta, ja havahduin: Suoritan täällä kiihtyvällä nopeudella lapsiperhearkea. Ei väsytä, jaksaa jaksaa.

Ehkä voisin myöntää myös itselleni, että olen vähän väsynyt. Se on vaikeinta, kun pitää pyörittää vielä pyykit, osallistua harrastuspuffettiin ja järjestellä pienet vaatteet pois lapsen vaatekaapista. Ehkä pikku päikkärit viikonloppuisin tekisivät ihan hyvää?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Ethän anna lapsesi nimitellä ketään vammaiseksi edes huumorin nimissä, äläkä tee niin itsekään.

Senkin separi. Kääpiö. Autisti, asperger, ADHD.

Ethän anna lapsesi nimitellä ketään näin edes huumorin nimissä, äläkä tee niin itsekään. Vitsikkääksi tarkoitettu kielenkäyttö loukkaa noin 15:tä prosenttia maailman väestöstä.

Vammainen ei ole haukkumasana. Esimerkiksi kehitysvamma tarkoittaa vammaa, joka vaikuttaa ihmisen kykyyn oppia. CP-vamma on pysyvä vaurio aivoissa. Se voi vaikeuttaa puhumista ja liikkumista ja aiheuttaa pakkoliikkeitä. Kääpiöitä taas on vain saduissa. Poikkeuksellisen lyhyttä aikuista sanotaan lyhytkasvuiseksi.

Jokaisesta ihmisestä tulisi käyttää sitä sanaa, mitä hän itse itsestään.

Mieti, millaista mallia näytät erilaisuuden kohtaamisessa. Lapsen eteen voidaan tuoda vihreä mies, jonka lapsi hyväksyy varauksetta. Samalla tapaa lapsi suhtautuu vammaiseen ihmiseen, ellei vanhempi näytä hänelle toisenlaista mallia.

Lapsi on luonnostaan utelias ja haluaa tietää, miksi kadulla vastaan tulevalla ihmisellä on vaikkapa hengityskone tai miksi hän on niin lyhyt. Jos vanhempi hyssyttelee ja vaientaa lapsen kysymykset, hän osoittaa käytöksellään, että vammaisessa ihmisessä on jotain outoa ja pelottavaa.

Lapselle voi kertoa, että ilman hengityskonetta tämä ihminen ei voi hengittää. Tai ihminen on lyhyt, koska hänellä on ehkä vamma. Vaikka hän on pienikokoinen, hän on aikuinen. Ihan samalla lailla kuin jollakin on punainen tukka ja toisella musta, yksi on lyhyt ja toinen pitkä. Ihmiset ovat erilaisia.

Jos vanhempi ei tiedä, mistä on kyse, hän voi luvata ottaa asiasta selvää. Joskus voi olla luontevaa kysyä vammaiselta suoraan. Monet vastaavat mielellään lapselle, mutta ketään ei voi velvoittaa vammansa tiedottajaksi.

Sääli on alentavaa, eikä kukaan halua sitä osakseen.

Puhu mieluummin yhtäläisyyksistä kuin eroista. Kovin helposti tulemme korostaneeksi erilaisuutta: vammainen lapsi tarvitsee avustajaa syömiseen, ja näkövammainen kuuntelee kirjaa lukemisen sijaan.

Lapset ovat kuitenkin ennen kaikkea lapsia, ja vammaiset lapset ovat paljon muutakin kuin vammansa. He leikkivät, käyvät koulua ja oppivat. He harrastavat, fanittavat ja ihastuvat.

Monella aikuisella on ikävä tapa kohdella esimerkiksi kehitysvammaisia ylhäältä alaspäin. Sanojen lisäksi aikuisen puheen sävy välittyy lapselle. Sääli on alentavaa, eikä kukaan halua sitä osakseen.

Ennakkoluulot hälvenevät, kun vamman takaa paljastuu tavallinen tyttö tai poika. Yhteisiä leikkejä löytyy aina. Kun esimerkiksi CP-vammainen Konsta ei osannut vielä kävellä, muut lapset alkoivat matkia häntä ja hippaa mentiin käteen nojaten ja peffaa vetämällä. Siinä hipassa Konsta oli nopein.

Heini Saraste on tehnyt Kynnys ry:n kanssa lapsille tarkoitetun Voihan vammainen -kuvasanakirjan vammaisuudesta.

Meidän Perhe 4/2018

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä teilä syödään vappuna? Kokosimme parhaat vinkit.

1. Kakkaemojimarengit

Kikkareen muotoiset kaakaomarengit ovat hauskaa tarjottavaa ja maistuvat ihanilta. Kun teet marengin huolellisesti, on loppu helppoa. 

2. Kakkaemojikuppikakut

Vielä marenkeja helpommin syntyvät kuppikakut, joiden vaikutus tarjoilupöydässä on yhtä ilahduttava. Tee kuppikakut valmismuffineista tai leivo ne itse. Kuorrute valmistuu nopsasti tuorejuustosta ja suklaasta. 

Kuva: Soile Saarelainen
Kuva: Soile Saarelainen

3. Popcornkakku

Tämä popcornkakku on valmistettu alun perin synttäreille, mutta se toimii yhtä hienosti vappupöydän hittijälkkärinä. Valmistukseen ei tarvita uunia, vaan se saa jähmettyä jääkaapissa muutaman tunnin tai yön yli ennen tarjoilua. 

Kuva: Pia Inberg
Kuva: Pia Inberg

4. Minihodarit

Mitä olisi vappu ilman hodareita? Tee ne joko lihaisina tai vegenä ja viimeistele halutessasi itse tehdyllä ketsupilla. Kaupankin kelpaa. 

Kuva: Päivi Ristell
Kuva: Päivi Ristell

5. Paras perunasalaatti

Nakkien perinteinen kaveri on perunasalaatti, jonka voi valmistaa sopivaksi myös kaikkein pienimmille vappuvieraille. 

Kuva: Päivi Ristell
Kuva: Päivi Ristell

6. Nakkipitsa

Lapsivieraat ovat siitä kiitollista sakkia, että tietyt ruuat toimivat aina. Nakkipitsa on yksi niistä, ja se sopii erinomaisesti myös vapun juhlapöytään.

Kuva: Pia Inberg
Kuva: Pia Inberg

7. Suklaapullavuori

Jos munkit tuntuvat tylsältä vaihtoehdolta, leivo suklaapullia. Ne voit koristella värikkäillä nonpareilleilla villiin vappuun sopiviksi. 

Kuva: Päivi Ristell
Kuva: Päivi Ristell

8. Pinkit munkit

Ja valmiiden munkkien kanssa voi hyvin olla vitsikäs. Imetyksenkin juhlistamiseen sopivat munkit käyvät erinomaisesti vappupöytään. 

Kuva: Niina Behm ja Soile Saarelainen
Kuva: Niina Behm ja Soile Saarelainen

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.