Mitä on hyvä vanhemmuus? Kansanedustaja Jani Toivola vastaa.

”Hyvää vanhemmuutta on, että muistaa ruokkia myös itsensä. Nälkäisenä hermo menee helposti.

Hyvää vanhemmuutta ovat myös sellaiset päivät, kun malttaa perunankeiton keskellä pysähtyä käkättämään lapsen kanssa keittiön lattialle.

Hyvä vanhemmuus on minulle kykyä ja pyrkimystä tehdä itseni ja perheemme näköisiä valintoja. Syyllistyn helposti siihen, että pohdin omia valintojani muiden kautta tai peilaan niitä yleisiin odotuksiin. Valinnoissa saattaa olla kyse siitä, mitä meillä syödään tai mitä puen lapselleni päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

On tärkeää, että jokainen perhe voisi löytää yhteiskunnasta oman tapansa olla. Että jokainen perhe koosta tai muodosta riippumatta olisi tunnustettu ja näkyvä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lapsi myös haastaa vanhemman miettimään omia pelkojaan. Hyvää vanhemmuutta on kohdata nämä pelot.

Tyttäreni on todella sosiaalinen ja menee puistossa mielellään juttelemaan vieraiden kanssa. Olen itse arempi. Aluksi tokaisin tyttärelleni ’nyt pois sieltä’, kun hän lähestyi tuntemattomia. Sitten tajusin, että pelkoni hallitsevat käyttäytymistäni, enkä halua sitä. Yritän nyt tietoisesti suhtautua tuntemattomiin avoimemmin.

Vanhemmuuden juhlahetkiin eivät kuulu tilanteet, joissa huomaan riiteleväni alle 2-vuotiaan tyttäreni kanssa. Olemme lähdössä ulos ja tytär hankaa vastaan eikä suostu tekemään, kuten toivoisin. Yritän takoa hänelle järkeä päähän, kunnes tajuan – tyttäreni ei osaa vielä kunnolla edes puhua. Ovatko odotukseni häntä kohtaan hivenen kohtuuttomat?”

Jani Toivola on helsinkiläinen kansanedustaja ja pienen tyttären yksinhuoltajaisä.

Lue lisää

21 harhaluuloa, joista naiset luopuivat lasten syntymän jälkeen

Juontaja Marja Hintikka: ”Vanhemmuus on maraton”

Jari Sinkkonen: Näin teet vauvasi onnelliseksi

En lue yhtään Toivolan vaalikampanjakirjoitusta. Jani, hoi, menepäs jo oikeisin töihin ja lopeta se siivellä eläminen! Siipeilee kyllä vielä nelisen vuotta, mutta toivottavasti hänen nykyiset äänestäjänsä siihen mennessä huomaavat, että tyyppi ei ole saanut aikaan yhtään mitään edelliselläkään vaalikaudella. Paitsi tuota turpajumppaa tietysti.

Niin kuin että esikoislapset viedään hoitoon, vaikka vanhempi on vauvan kanssa kotona, jotta vauva saa olla "ainoa lapsi". Tai että lapsi saa virikkeitä ja kavereita, koska vanhempien on aivan mahdotonta järjestää niitä itse. Tai että eroperheissä muutetaan eri paikkakunnille mutta halutaan käyttää fifty-sixty-menetelmää, lapsi jojottelee kahden kodin välillä ja nykyisin myös kahden päiväkodin väliä.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla