”Olen miettinyt, miten joskus kerron tytöille, että joidenkin miesten mielestä on ihan ok käyttäytyä naisia kohtaan halveksivasti ja että sitä ei tarvitse sietää”, kahden tyttären isä pohtii.

Tytöt ovat vahvoja, rohkeita, kauniita ja taitavia – ja haluavat kuulla sen myös isiltään. Isän hyväksyntä, rakkaus ja läheisyys on asiantuntijoiden mukaan tytön itsetunnolle erityisen tärkeää.

Isän (tai siinä roolissa olevan miehen) kunnioitus kertoo tytölle, että hän kelpaa ja on arvokas omana itsenään. Kun isä on kiinnostunut tytön ajatuksista, harrastuksista ja koulunkäynnistä, tyttö saa viestin siitä, että hänen kokemuksillaan, kiinnostuksenkohteillaan ja ponnistelullaan on merkitystä.

Tytär ottaa isän ja äidin suhteesta mallia myös tuleviin parisuhteisiinsa ja siihen, millaista on olla maailmassa naisena. Se, miten isä kohtelee omaa puolisoaan, toimii esimerkkinä siitä, mitä tulevalta voi odottaa. Millainen on turvallinen ja rakastava mies?

Isät viettävät lastensa kanssa enemmän aikaa kuin koskaan, mutta tuore tutkimus osoittaa, että Suomessa isien ja tytärten suhteessa on myös parantamisen varaa. WHO:n koululaistutkimuksen mukaan Suomessa isät ja pojat ovat läheisempiä kuin missään muualla, mutta suomalaistyttöjen yhteys isään on etäisempi. Tutkimuksen mukaan näyttää, että tytöt turvautuvat vaikeissa tilanteissa vielä ensisijaisesti äitiin, kun taas pojat puhuvat asioistaan sekä äidille että isälle.

Kysyimme nykyisiltä, mikä tyttärissä on aivan mahtavaa ja mitä he ovat tyttäriltään oppineet.

Isät kertovat: ”Tytöt ovat rohkeita, reippaita ja ihania” 

”Kahden tytön isänä oleminen on muuttanut omaa tapaani katsoa maailmaa ihan kaikella tavalla. Toleranssi seksistisiä urpoja kohtaan on nolla. Pojat on poikia tuntuu todella väsyneeltä sanonnalta ja kertoo enemmän lausujasta kuin pojista. Tytöt kiipeävät yhtä korkealle puihin, tippuvat sieltä kuten pojatkin ja pierut naurattavat yhtä lailla. 

Tasa-arvon puolella olen ollut aina, mutta nyt siihen suhtautuu erilailla tosissaan. Olen miettinyt monta kertaa, miten joskus kerron tytöille, että joidenkin miesten mielestä on ihan ok käyttäytyä naisia kohtaan halveksivasti ja että sitä ei tarvitse sietää, että heitä ei tarvitse kuunnella, eikä ainakaan uskoa. Nyt myös huomaan selvemmin, miten jokainen mies kääntyy katsomaan kauniin naisen perään tai miten helppoa on kommentoida jonkun naisen muotoja tai olemusta. Voiko naiseksi kasvavaa tyttöä valmistaa tällaiseen jotenkin? Ja miksi tällaista tarvitsee edes miettiä?

Kahden tytön isänä oleminen opettaa joka päivä jotakin uutta. Jos ei aina lapsista niin ainakin minusta itsestäni. Se on tehnyt minusta paremmin ymmärtävän ja arkeen osallistuvamman ihmisen. Toivottavasti myös paremman miehen.”

Isä 39, tyttäret 4 ja 6 

 

”Kun selvisi, että esikoinen on tyttö, ajattelin että hemmetti, enhän minä tiedä tytöistä mitään. Nyt kolme vuotta myöhemmin tiedän, että tytöt ovat rohkeita, reippaita, ihania ja täydellisiä. He voivat tanssia kuralätäkössä, käydä salaa syömässä herkkuja ja laittaa isälle pinnejä päähän sanoen oi miten kaunis.”

Ville, 29. Tytär Vappu, pian 3. Ville kirjoittaa Tired & exhausted since 2014 -blogia.

 

Se on napa, sanoi Tilda tänään ja työnsi sormen napaani. Katsoimme Pikku Kakkosta yhdessä peiton alla syysmyrskyn riehuessa ulkona. Totta kai voisi sanoa, että olemme ylpeitä siitä, että meillä on terve, iloinen ja lahjakas pieni tyttö. Me olemmekin, mutta kiitollisuus ja nöyryys ovat varmasti oikeampia sanoja. Saimme hieman kypsemmällä iällä täydellisen pienen auringon täyttämään asuntomme ja sydämemme naurullaan.

Vaimoni on joutunut käymään läpi useamman leikkauksen tänä vuonna ja meistä on yhteisen ajan kautta tullut tyttäreni kanssa erityisen läheiset. Puuhaamme kaiken yhdessä pyykinpesusta urheiluun. Pyykkituvassa hän ojentelee minulle märkiä vaatteita ja mainitsee samalla onko vaate Äiti, Isäja tai hänen omansa, mihin kuuluu mukaan naurunremakka.

Ystävämme ja blogini lukijat kysyvät välillä, miten me selviämme vanhemmuudesta, yrittämisen raadollisuudesta ja terveyshaasteista, mutta kyse on ennemmin etuoikeudesta. Rakastava perhe, joka pitää toisistaan huolen on nimenomaan se asia, joka vie läpi hurjistakin syysmyrskyistä. Kävimme iltapalan jälkeen saunassa pesulla, ja Tilda loiskutteli vettä paljussaan. Hän nousi yhtäkkiä, käveli taakseni, kietoi kädet selkääni ja sanoi hali. Pienestä koostaan huolimatta Tilda osaa muistuttaa vanhempiaan, että rakkaus kasvaa vain antamalla.”

Peter 45, tytär Tilda 1 v 7 kk. Peter kirjoittaa Lellivauva-blogia.

 

”Teini-ikäinen tyttäreni on ihana, empaattinen ja avarakatseinen. Hän on opettanut minulle, että maailma paranee sukupolvi sukupolvelta. Suomessa 2000-luvulla syntyneelle tytölle sukupuolten väliset erot merkitsevät yksilöllisen vaihtelun piiriin kuuluvaa erilaisuutta, eivät ryhmien eriarvoisuutta. Entä jos sukupuoleen perustuva ihmisten dissaus onkin jäämässä meidän vanhemman polven rasitteeksi? Voi olla liian varhaista heittäytyä optimistiksi, mutta ei haittaisi, jos näin käy. Olen toiveikas.”

Isä 45, tytär 13 

 

”Tyttömme ovat vielä pieniä. En näe heissä eroja poikaamme verrattuna. Toki niitä on, mutta minusta ne selittyvät erilaisilla persoonallisuuksilla, eivät sukupuolella. Aivan mahtavia, oivaltavia energiapakkauksia kaikki kolme. Se täytyy myöntää, että tyttäret ovat saaneet minut jo nyt pohtimaan tyttöjen ja naisten asemaa yhteiskunnassa entistä enemmän. Miten voisi isänä elää ja kasvattaa niin, ettei huomaamattaan tue lasikattojen rakentumista? Uskon ja toivon, että tyttöjeni sukupolvelle kaikki on mahdollista myös tytöille ja naisille.”

Tuomas, 37, tyttäret 10 kk ja 3,5 v. Tuomas kirjoittaa Isäkuukaudet -blogia.

 

”Kaksostyttömme ovat vielä sen verran pieniä, etten ole sen kummemmin osannut vielä sukupuolittaa heitä. Toki tyttöinä he tulivat pihalle ja tyttäriksi heitä puhutellaan, mutta mistäs sen ikinä tietää? Sukupuolestaan riippumatta he ovat kuitenkin aina ne maailman tärkeimmät.

Vähän aikaa sitten toinen kaksosistamme johti televisiossa soittavaa orkesteria olohuoneessamme näyttävin käsiliikkein. Siltä seisomalta googletin naiskapellimestari vain todetakseni pöyristyneenä ensimmäisen linkin alkavan sanoilla Naisen aivot eivät kapellimestarin ammattiin sovi. Artikkeli oli täynnä ahdasmielisten äijien alistavia heittoja naisten kelpaamattomuudesta alalle. Mikäli oma jälkikasvuni haluaa ryhtyä kapellimestariksi, ei siinä paljoakaan tällaiset kapeakatseiset setäkommentit paina. Kaikilla on oltava samanlainen oikeus toteuttaa itseään."

Oskari, 31, ja kaksostytöt Stella ja Venla, 1 v 9 kk. Oskari kirjoittaa blogia (K)Akkavalta.

 

”Isänä tyttärelle oleminen on haastavaa mutta todella palkitsevaa. Miten asettua prinsessamoodiin ja olla satumaisen komea prinssi, joka pelastaa prinsessan pahojen kynsistä? Miten saada hiukset ponnarille, letistä puhumattakaan? Miten suhtautua tyttären vaatimukseen, että pitää päästä pyöräilemään just NYT!!!? Liian usein huomaan käsitteleväni tytärtäni kuin hän olisi poika. Onneksi ajan kuluessa ja hänen kasvaessaan olen pystynyt huomaamaan oman käytökseni ja päässyt tytärtäni lähemmäs kuuntelemalla hänen toiveitaan.

Uskomatonta, kuinka tuo pieni ihme pystyy kerta toisensa perään yllättämään minut kaikella oppimallaan. Olen häneltä oppinut isyyttä enemmän kuin olisin ikinä uskonut. Poikien isänä olemisen jälkeen tyttären isyys on opettanut olemaan kärsivällinen ja empaattinen tilanteissa, jotka putkiaivojen läpi tutkittuna ovat tuntuneet pikemminkin koomisilta. Nämä ovat kuitenkin tyttären maailmassa sen hetken isoin asia, ja niiden ymmärtäminen on vaatinut minua olemaan isä juuri siinä hetkessä. Rakkaudella ei ole rajaa, kun sen tytär osoittaa. Siihen pitää vastata rakkaudella.”

Isä 37, tytär 6 

Ei enään stereotypioita kiitos

Isän hyväksyntä on tytön itsetunnolle tärkeää – kysyimme miehiltä, mikä omassa tyttäressä on mahtavaa

Vaikka tyttö olisi ujo ja vaikuttaisi aralta, se ei tarkoita, etteikö sisällä olisi enemmän vahvuutta kuin ulospäinsuuntautuneimmilla kansasisarilla. Ujous ja epävarmuus ei myöskään ole synonyymeja, eivätkä välttämättä liity toisiinsa mitenkään. Itse olen nähnyt koko elämäni ajan enemmän vahvuutta juuri näissä "ujoissa" tytöissä. He tietävät monesti oikesti mitä tahtovat, kun muut on kasvatettu vain tyytymään ja hyväksymään stereotypinen naisen rooli.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Helsinkiläisen Arposen perheeseen kuuluu kolme lasta. Kuvassa 7-vuotias Runo. Kuva: Anna Huovinen
Helsinkiläisen Arposen perheeseen kuuluu kolme lasta. Kuvassa 7-vuotias Runo. Kuva: Anna Huovinen

Bloggari Tiina Arponen vinkkaa maistuvat herkut leppoisiin kesäpäiviin. 

Pidät käsitöihin keskittyvää Muita ihania -blogia. Millainen ruuanlaittaja olet?

”Teen melko tavallisia arkiruokia. Suurin toiveeni on, että tekemäni ruoka maistuisi kaikille kolmelle lapselleni. Joskus innostun kokkaamaan pitkän kaavan mukaan. Silloin leivon sämpylöitä ja valmistan pihvit sekä salaatit itse alusta alkaen. Sanoisin, että olen hyvä ruuanlaittaja, mutta en aina erityisen innostunut, joten kalapuikot ovat välillä ihan ok.”

Grillikausi on alkanut. Mitkä ovat teidän perheenne kesäsuosikkeja?

”Makkara ja maissi tietysti ovat lasten lemppareita. Itse tykkään valmistaa siihen seuraksi jotain hyvää lihaa, ananasta, sieniä sekä muhkean salaatin. Kun pöydässä on paljon kaikkea, ollaan täydellisen grilliaterian ytimessä.”

Asutte kerrostalossa, jonka sisäpihalta löytyy asukkaiden yhteinen grillipaikka. Mitä siellä yleensä valmistuu? 

”Kesäisin grillaamme pihallamme harva se ilta. Useimmiten paistamme makkaraa, hodareita ja erilaisia vartaita, mutta viime kesänä innostuimme myös pyöräyttämään pizzoja naapureiden kanssa.”

Grillatut maissit

Kuva: Anna Huovinen
Kuva: Anna Huovinen

Maissi on kesäpöydän klassikko. Kokeile maustaa maissi majoneesilla, ja saat siihen uutta twistiä. Ohjeen löydät täältä.

Tortillaveneet

Kuva: Anna Huovinen
Kuva: Anna Huovinen

Tortillaveneistä saat helposti varioitua kasvis- ja lihaversion. Tästä löydät ohjeen hauskoihin kesäherkkuihin.

Jäätelö ja paahdetut mansikat

Kuva: Anna Huovinen
Kuva: Anna Huovinen

Helppo herkku syntyy ilman jäätelökonetta. Voit tarjoilla jäätelön lisukkeena mansikoita, mutta myös muut marjat käyvät. Kurkkaa resepti täältä!

Juttu on julkaistu kesäkuun Meidän Perheessä.

Mökkiolosuhteet tekevät immuunipuolustusjärjestelmälle hyvää.

Tampereen yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan jo kahden viikon altistus erilaisille maaperästä löytyville mikrobeille voi parantaa ihmisen vastustuskykyä. Kun keho saa torjuttavakseen monipuolisesti luonnon tavallisia ja vaarattomia bakteereja, se pysyy ikään kuin hereillä ja osaa erottaa ihmiselle oikeasti haitalliset bakteerit. 

– Jos elimistö ei saa riittävästi mikrobialtistusta, immuunipuolustusjärjestelmän kyky kontrolloida ylilyöntejä heikkenee, Tampereen yliopiston professori Heikki Hyöty kertoo. 

Esimerkiksi kaupungissa asuva lapsi ei välttämättä altistu arjessa riittävästi luonnon omille bakteereille, jolloin seurauksena voi olla erilaisia allergioita tai  suolistosairauksia.

Tutkimuksessa koehenkilöiden käsiin hierottiin päivittäin metsäisiä maa-aineksia.

Tutkimuksessa oli mukana kaupungissa asuvia koehenkilöitä, joiden käsiin hierottiin päivittäin metsäisiä maa-aineita. Sen jälkeen kädet pestiin vain vedellä. Tutkimuksessa selvisi, että kahden viikon jakson jälkeen koehenkilöiden mikrobisto oli monipuolisempi kuin ennen testiä.

Jo aiemmin on ollut tiedossa, että maaseutumaisessa ympäristössä asuvilla lapsilla on vähemmän atooppista ihottumaa kuin kaupunkilaislapsilla. Hyviä bakteereja ja mikrobeja löytyy erityisesti metsästä.

Joten kesän mökkireissulla voi relata rauhassa: jos lapsi möyrii mullassa eikä pese heti perään käsiään, se on ihan okei. Hän kasvattaa huomaamattaan vastustuskykyään.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.