Ruuanlaitto sujuu helposti tarinan ohessa.

Panosta tuleviin vuosiin ja opeta lapsi kokkaamaan jo pienenä.

Arjen ruokarumbaan tulee yllättävän piankin helpotusta, jos lapset oppivat tekemään osansa keittiössä. Jo ala-asteikäinen voi tehdä kokonaisen aterian - kunhan on saanut siihen kunnon opastusta.

Kokkaamisen opettelusta voi tehdä hauskan leikin lasten kanssa. Näin mukana säilyy tekemisen ilo, eikä lapsesta tunnu, että taas on sälytetty yksi kotityö lisää harteille. Yksi hyvä kikka on tehdä ruuanlaitosta osa satua.

Saturuokia on helppo kehitellä ihan itsekin. Esimerkiksi perinteisen nakkisopan voi esitellä lapselle vaikkapa pappa smurffin taikakeittona, jonne laitetaan muun muassa smurffanoita (porkkanoita), taikametsän perunoita ja velho Gargamelin niksnaksnakkeja. Vähän vanhempi taas voi innostua Risto Räppääjän rokkipullista, jotka siis ovat niitä samoja lihapullia, joita on aina kotona tehty - hauskemmin vain nimettyinä.

Apua hauskaan kokkaushetkeen saa myös valmiista kirjoista. Syksyllä ilmestynyt Angry Birds, Pahojen possujen munakirja (Bonnier kirjat) on oivallinen innoittaja pikku pelaajille ja lintufaneille. Jo pelkät kirjan kuvat saavat niin hyvälle mielelle, että kokkaus ei voi olla kuin hauskaa. Nimistäkin saa omat naurunsa: Puhkun ja puhallan -juustokohokas, Kihisevät nuudelit -nuudelikuorinen piiras ja Karatemuna-munasushi.

Meidän Perhe esittelee lukijoilleen yhden hauskimmista resepteistä. Kokeile, tehoaako teidän katraaseen.

Ragnarök eli muna-pastapannu

Kahdelle raskaan työn raatajasialle:

200 g keitettyä simpukkapastaa

5 dl raejuustoa

1 tl kuivattua meiramia

5 dl pakastettua parsakaali-kukkakaali-porkkanasekoitusta (sulatettuna)

2 tl kasvisliemijauhetta

suolaa ja mustapippuria

4 munaa

1) Kuumenna öljytty teflonpannu keskilämmöllä. Sekoita pasta, raejuusto ja meirami pannussa. Lisää sulatetut pakastevihannekset, pieneen vesitilkkaan sekoitettu kasvisliemijauhe, suola sekä pippuri.

2) Paista 5-10 minuuttia sekoittaen ajoittain, kunnes seos on kuumennut ja alkaa tiristä. Paina seokseen lusikan pyöreällä puolella neljä viiden sentin levyistä lovea munia varten. Riko munat loviin.

3) Peitä kannella ja anna paistua 5-7 minuuttia, kunnes valkuaiset ovat hyytyneet ja keltuaiset alkaneet paksuuntua. Leikkaa kahteen tai neljään osaan ja tarjoile.

Meidän Perhe/Liina Putkonen

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Oletko saanut lapsellesi päivähoitopaikan, joka vastasi perheenne tarpeita? 

Helsinkiläinen äiti kirjoitti Helsingin Sanomien mielipidepalstalla omasta kokemuksestaan päivähoidon toteutumisesta. Maunulalaiselle äidille oli päiväkodin johtajan toimesta ehdotettu osa-aika töitä kokopäiväisten sijaan, sillä ilmeisesti kokopäiväinen hoito olisi täyttänyt päiväkotiryhmää liikaa. Kirjoittajan mukaan monet hänen tuntemansa vanhemmat ovat kokeneet samanlaista kohtelua.

Subjektiivista päivähoito-oikeutta rajattiin laissa vuosi sitten puolipäiväiseksi, mikäli lapsen vanhempi ei opiskele tai työskentele kokopäiväisesti, eikä hoidolle ole muuta erityistä tarvetta. Helsinki päätti olla rajaamatta päivähoito-oikeutta – mutta silti kokopäivätyötä tekevää äitiä kehotettiin keventämään työtunteja. 

Nyt me kysymme teiltä! Kertokaa omat kokemuksenne päivähoidon aloituksesta: Onnistuiko hoidon aloittaminen silloin, kun sille oli tarve? Saitteko juuri sen hoitopaikan, jota haitte? 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kurpitsalle ei maistunut, mutta vieraille varmasti maistuu. Kuva: Maija Koski

Halloween-bileiden näyttävin herkku syntyy helposti ja maistuu myös aikuisille.

Asuimme taannoin vuoden Kaliforniassa ja pääsimme tutustumaan läheltä amerikkalaiseen halloweenin viettoon. Vaikutuksen tekivät paitsi uskomattomat, viikkoja ennen juhlaa viritellyt pihakoristeet, myös juhliin tuodut kekseliäät tarjottavat.

Suosikkimme oli lasten koulun kekkereissä bongattu oksentava kurpitsa, josta riitti nacholastujen kanssa dipattavaa isolle joukolle.
Näyttävä tarjottava valmistuu helposti – ja melkein samalla vaivalla, puuhaan ryhtyessäsi, kaiverrat kurpitsat hienoihin kynttilälyhtyihin.

Oksentavan halloween-kurpitsan resepti on julkaistu alun perin Apukokki maailmalla -keittokirjassa ja -sivustolla.

Tarvikkeet

1 oranssi kurpitsa

maissilastuja

Haluamasi määrä valmista tai itse tehtyä guacamolea

  1. Leikkaa kurpitsan kannan ympäriltä kurpitsan laki irti työntämällä teräväkärkinen veitsi 45 asteen kulmassa sisään. Älä yritä leikata tai sahata kovaa kurpitsankuorta vaan tee aina uusi ja riittävän syvä pisto vanhan viereen, niin monta kertaa, että olet kiertänyt täyden ympyrän, jolloin hattu irtoaa kannasta nostamalla.
  2. Poista kurpitsan siemenet ja kuituinen sisus käsin, jäätelökauhalla tai lusikalla.
  3. Voit halutessasi raaputtaa varovasti osan kurpitsan sisuksesta jäätelökauhalla tai lusikalla muita ruokalajeja varten. Leikkaa kurpitsalle kolmikulmaiset silmät ja hymyilevä suu samalla menetelmällä kuin irrotit hatun.
  4. Aseta kurpitsa tarjottimelle tai isolle, laakealle lautaselle. Lusikoi guacamole kurpitsan päälaesta sisään. Auta tarvittaessa lusikalla, jotta osa tahnasta pääsee valumaan suusta alustalle. Nosta hattu paikoilleen.
  5. Nosta koko komeus tarjoilupöydän keskelle, ja viereen iso kulhollinen nacholastuja.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.