Makeiset ja pikaruoka kuuluvat nykyään useiden lasten ruokavalioon. Silti vanhemmat uskovat toimivansa lapsilleen ravintoasioissa hyvinä esimerkkeinä.


Makeiset ja pikaruoka kuuluvat nykyään olennaisena osana ruotsalaislasten ruokavalioon. Silti vanhemmat uskovat toimivansa lapsilleen ravintoasioissa hyvinä esimerkkeinä.

Vakuutusyhtiö Trygg Hansan tekemästä tutkimuksesta uutisoi Alltombarn. Lähes kolmannes 0–2-vuotiaista lapsista syö makeisia tai muita herkkuja useammin kuin kerran viikossa. Kaikista alle 18-vuotiaista pikaruokaa syö viikoittain 40 prosenttia. Heistä puolet syö sitä useammin kuin kerran viikossa.

Lapsena opitut ruokailutottumukset pysyvät

Paras terveysvakuutus, jonka vanhemmat voivat lapsilleen antaa, ovat terveelliset ruokailutottumukset jo nuorena. Arkisilla asioilla, kuten syömistottumisilla, on vuosien saatossa suuri merkitys ihmisen hyvinvoinnille.

Toimivin kasvatuskeino oikeisiin ravintotottumuksiin on vanhempien oma esimerkki. Yli 90 prosenttia kyselyyn vastanneista vanhemmista uskoi olevansa hyviä tai melko hyviä ruokailuesikuvia lapsilleen.

Keskustelemalla ruoasta ja mauista ja kunnioittamalla lapsen omia makuelämyksiä herätetään lapsen mielenkiinto uusia ruokia kohtaan.

”Älä pakota tai lahjo lasta syömään. Jos esimerkiksi tarjoat lapselle jäätelöä palkinnoksi kasvisten syömisestä, vahvistat samalla ajatusta, että jäätelö on jotakin tavoittelemisen arvoista ja kasvikset pakollinen paha”, sanoo ravitsemusasiantuntija Anna-Karin Jälminger Karoliinisesta Instituutista.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Oletko saanut lapsellesi päivähoitopaikan, joka vastasi perheenne tarpeita? 

Helsinkiläinen äiti kirjoitti Helsingin Sanomien mielipidepalstalla omasta kokemuksestaan päivähoidon toteutumisesta. Maunulalaiselle äidille oli päiväkodin johtajan toimesta ehdotettu osa-aika töitä kokopäiväisten sijaan, sillä ilmeisesti kokopäiväinen hoito olisi täyttänyt päiväkotiryhmää liikaa. Kirjoittajan mukaan monet hänen tuntemansa vanhemmat ovat kokeneet samanlaista kohtelua.

Subjektiivista päivähoito-oikeutta rajattiin laissa vuosi sitten puolipäiväiseksi, mikäli lapsen vanhempi ei opiskele tai työskentele kokopäiväisesti, eikä hoidolle ole muuta erityistä tarvetta. Helsinki päätti olla rajaamatta päivähoito-oikeutta – mutta silti kokopäivätyötä tekevää äitiä kehotettiin keventämään työtunteja. 

Nyt me kysymme teiltä! Kertokaa omat kokemuksenne päivähoidon aloituksesta: Onnistuiko hoidon aloittaminen silloin, kun sille oli tarve? Saitteko juuri sen hoitopaikan, jota haitte? 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kurpitsalle ei maistunut, mutta vieraille varmasti maistuu. Kuva: Maija Koski

Halloween-bileiden näyttävin herkku syntyy helposti ja maistuu myös aikuisille.

Asuimme taannoin vuoden Kaliforniassa ja pääsimme tutustumaan läheltä amerikkalaiseen halloweenin viettoon. Vaikutuksen tekivät paitsi uskomattomat, viikkoja ennen juhlaa viritellyt pihakoristeet, myös juhliin tuodut kekseliäät tarjottavat.

Suosikkimme oli lasten koulun kekkereissä bongattu oksentava kurpitsa, josta riitti nacholastujen kanssa dipattavaa isolle joukolle.
Näyttävä tarjottava valmistuu helposti – ja melkein samalla vaivalla, puuhaan ryhtyessäsi, kaiverrat kurpitsat hienoihin kynttilälyhtyihin.

Oksentavan halloween-kurpitsan resepti on julkaistu alun perin Apukokki maailmalla -keittokirjassa ja -sivustolla.

Tarvikkeet

1 oranssi kurpitsa

maissilastuja

Haluamasi määrä valmista tai itse tehtyä guacamolea

  1. Leikkaa kurpitsan kannan ympäriltä kurpitsan laki irti työntämällä teräväkärkinen veitsi 45 asteen kulmassa sisään. Älä yritä leikata tai sahata kovaa kurpitsankuorta vaan tee aina uusi ja riittävän syvä pisto vanhan viereen, niin monta kertaa, että olet kiertänyt täyden ympyrän, jolloin hattu irtoaa kannasta nostamalla.
  2. Poista kurpitsan siemenet ja kuituinen sisus käsin, jäätelökauhalla tai lusikalla.
  3. Voit halutessasi raaputtaa varovasti osan kurpitsan sisuksesta jäätelökauhalla tai lusikalla muita ruokalajeja varten. Leikkaa kurpitsalle kolmikulmaiset silmät ja hymyilevä suu samalla menetelmällä kuin irrotit hatun.
  4. Aseta kurpitsa tarjottimelle tai isolle, laakealle lautaselle. Lusikoi guacamole kurpitsan päälaesta sisään. Auta tarvittaessa lusikalla, jotta osa tahnasta pääsee valumaan suusta alustalle. Nosta hattu paikoilleen.
  5. Nosta koko komeus tarjoilupöydän keskelle, ja viereen iso kulhollinen nacholastuja.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.