Nettirosvot ovat yhä ammattimaisempia.

Joululahjoja varten ei enää ole pakko lähteä kauppakeskuksiin hikoilemaan. Ostaminen netistä on nykyään melko helppoa, jopa ulkomailta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että siinä missä taskuvarkaat piileskelevät jouluruuhkissa, netissäkin on omat rosvonsa.

Tietoturvayritys Nortonin ja Symantecin turvallisuusasiantuntija Per Hellqvist kokosi viisi vinkkiä, jotka auttavat suojautumaan rosvoilta netissä.

– Aiemmin oli helpompi huomata, mitkä mainokset, ilmoitukset ja sivustot olivat huijauksia ja vahingollisia. Nyt nettirosvoista on tullut parempia ja ammattimaisempia. He sopeutuvat yhä paremmin nettiä ahkerasti käyttävän kohderyhmänsä mukaan, mikä tekee heidän tunnistamisestaan yhä haastavampaa. Enää kyse ei ole pelkästään ilmoituksista, joissa julistetaan: ”Onnea! Olet voittanut 1 000 000 euroa!” vaan paljon realistisemmista huijausyrityksistä. Tällöin on erityisen tärkeää miettiä hetki ennen ratkaisevaa klikkausta, Hellqvist kertoo.

Muista nämä

1. Varo epäilyttäviä tai tuntemattomia nettisivustoja. Käy vain luotettavilla sivustoilla ja huolehdi siitä, että luovutat luottokortti- tai muita vastaavia pankkitietoja vain turvallisessa nettiympäristössä. Varmista, että selaimen osoitekentässä näkyy riippulukon kuva. Se kertoo sivuston olevan turvallinen. Toinen vastaava symboli on tietosuojayrityksen turvalogo tai -merkintä.

2. Varo roskapostia.  “Vuoden paras lelu nyt 80 prosenttia edullisemmin kuin kaupassa” tai “Voita joululahjat itsellesi – suoraan kotiovelle tuotuina”. Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta? Sitä se luultavasti onkin. Nettirikolliset tietävät täsmälleen millaisia hakuja teemme netissä tiettyyn aikaan vuodesta sekä millaisia tarjouksia haluamme saada meiliimme. Suhtaudu siis aina varovaisuudella kaikkiin meileihin, joiden lähettäjä on tuntematon sekä kaikkiin tarjouksiin, jotka kuulostavat liian hyviltä ollakseen totta.

3. Varovaisuutta sosiaalisessa mediassa viestimiseen.  Rikollisjengit ovat jo pitkään seuranneet ihmisten sosiaalisia profiileja saadakseen selville, milloin ihmiset ovat poissa kotoa esimerkiksi viikonloppumatkalla sukulaisen luona tai kahden viikon pidemmällä lomalla, sillä koti on silloin usein tyhjillään. Mieti siis mitä kerrot elämästäsi sosiaalisessa mediassa.

4. Pidä yksityinen tieto yksityisenä. Älä koskaan kerro henkilökohtaista tietoa netissä. Ole varovainen kun autat muita netissä, etenkin sosiaalisissa verkostoissa, missä on kovin helppo päästä käsiksi henkilökohtaiseen tietoon. Ihmiset eivät ole aina sitä mitä sanovat olevansa.

5. Suojaa kännykkä. Varkaat etsivät aina uusia mahdollisuuksia, joten kun lähdet kotoa jouluostoksille, huolehdi kännykästäsi. Suojaa puhelin PIN-koodilla ja lataa puhelimeen turvallisuussovellus, jonka avulla voit tarvittaessa poistaa puhelimestasi kaiken henkilökohtaisen tiedon, jos puhelin varastetaan.

Lähde: Nortonin tiedote

 

Vierailija

Hanki lahjat netistä – viisi vinkkiä, kuinka liikut verkossa turvallisesti

Joo, hyvä olla aina selvillä mistä ostaa ja mitä saa ja pitää huoli myös palautuksesen toimivuudeta! Tilattiin joku aika sitten http://www.designskins.fi - verkkokaupasta kännykkään kuoret koko sakille ja kaksi lapsista haluikin vielä vaihtaa kuvaa (VAIKKA kuvat olivat jo printattukin), vaihto kuitenkin onnistui kädenkääntessä vain lähettäen vanhat takaisin :)
Lue kommentti
Moi! Mitä te teette? Kuva: iStockphoto

”Kurkin seksin aikana ovelle, ettei kukaan lapsista vain seiso siellä”, kolmen lapsen äiti tunnustaa.

”Nyt ymmärrän, mistä pimeässä ja peiton alla -myytti on lähtöisin. Lapsiperheestä”, kertoi 39-vuotias kahden lapsen äiti sen jälkeen, kun hänen nuorimmaisensa tassutti vanhempien makuuhuoneeseen kesken seksin.

Sen jälkeen ei tehnyt enää mieli pitää valoja päällä. 

Seksi pikkulapsiaikanakin on kuitenkin mahdollista, vaikkakin harvoin kovin spontaania. Kun arki ja ylimääräiset silmäparit kotona asettavat rajoituksensa aikuisten keskinäiselle kanssakäymiselle, tarvitaan vinkkejä heiltä, jotka asiasta tietävät: pienten lasten vanhemmilta. 

1. Tarjoa ruutuaikaa. 

”Kun lapsemme olivat pienempiä, heidät sai tehokkaasti naulittua puoleksi tunniksi ruudun ääreen pistämällä Muumit pyörimään. Edelleen, kun kuulen ohjelman tunnusmusiikin, mieli vaeltaa seksiin.” Nainen, 28, kolme lasta

2. Luota lukkoon.

”Lukittava makkarin ovi on ihan ehdoton. Lapsetkin tietävät, että äiti ja isä laittavat välillä oven lukkoon, kun haluavat jutella rauhassa keskenään.” Nainen, 37, kolme lasta

3. Mene saunaan. Tai ”saunaan”.

”Kylpyhuoneen ovessa on lukko, joten lasten hereillä ollessa harrastamme seksiä siellä. Ilmoitamme menevämme kahdestaan päiväsaunaan – tai vain 'satumme' yhtä aikaa suihkuun. Kun laittaa suihkun täysillä valumaan, ei tarvitse olla edes ihan hipihiljaa.” Nainen, 38, kaksi lasta 

4. Muista kuuloetäisyys.

”Seksiä harrastetaan vain, kun lapset ovat nukkumassa, ja silloinkin eri kerroksessa kuin lastenhuone on. Portaiden narahtelu paljastaa yössä vaeltelijat, joten meille jää aina aikaa teeskennellä, että katseltiin tässä vain telkkaria… Se toimii, jos kylpytakki on käden ulottuvilla.” Nainen, 38, kaksi lasta

5. Odota iltaan.

”Minun on vaikea antautua seksin vietäväksi, jos lapset katsovat seinän takana Pikku Kakkosta. Se tunne, että lapset saattavat tulla koska vain, ei kiihota. Siksi meillä on seksiä lähinnä iltaisin lasten jo nukkuessa tai jos lapset eivät ole jostain syystä kotona. Iltaisinkin kurkin seksin aikana ovelle, ettei kukaan lapsista seiso siellä tuijottamassa häkeltyneenä.

Ikimuistoisimmat kokemukset liittyvät siihen, kun melkein laukeamisen hetkellä lapsen kuulee oksentavan viereisessä huoneessa. Lapsiperheessä todella mennään tunnelmasta toiseen sekunnissa.” Nainen, 42, kolme lasta

Vierailija

Naiset kertovat: Mene ”saunomaan” ja 4 muuta keinoa, miten seksi pikkulapsiperheessä onnistuu varmimmin

Meillä on neljä lasta, nyt jo koululaisia ja teini-ikäisiä. Heidän ollessaan pieniä harrastimme mm. naapureiden kanssa "vaihtokauppoja" eli lähetimme lapset naapuriin tai he omansa vastavuoroisesti meille. Siinä tunnissa jolloin vauva ja taapero päiväunilla sekä isot lapset naapurissa ehti nauttia vähän pidemmälläkin kaavalla. Toinen suosikki oli viikonloppuaamujen lastenohjelmat. Lapset istuivat kuin nakutettuna television äärellä puolisen tuntia. Siinä hiljaa peiton alla lusikka-asennossa...
Lue kommentti
Liitän sanan ’taaperoimettäjä’ nyt ensimmäistä kertaa julkisesti itseeni. Kuva: Satu Kemppainen.

Miksi taaperoimetys aiheuttaa hämmennystä ja hävettää?

Olen imettänyt kolmesti. Kaikki kolme lasta ovat saaneet maitoa myös muualta kuin rinnoistani. En suunnitellut imetysteni pituutta tai tapaa. Jokaisen lapsen imetyksestä olen oppinut jotakin.

Ensimmäisen lapsen kanssa, voi taivas, yli kymmenen vuotta sitten, imetys oli kamalaa. Suihkin suihkutisseillä maitoa kahvilassa vieraisiin pöytiin. Lapseni oli tukehtua maitotykkieni laukauksiin. Rinnat paisuivat liiasta pumppauksesta äärirajoille. Kyllä, liivikaupasta loppuivat koot kesken. Myönnän, että sulkeuduin vauva-aikana kotiin, koska en halunnut yleisöä maitosodalleni. Sota kesti lähes vuoden, ja olin onnellinen, kun se loppui.

Lapseni oli tukehtua maitotykkieni laukauksiin. Kyllä, liivikaupasta loppuivat koot kesken.

Toisen lapsen kanssa osasin laittaa tissini kuriin ajoissa. Kun imetys ei ollut jatkuvaa taistelua, se todella oli käsittämättömän vaivatonta. Yhtäkkiä imettäminen puistonpenkillä, appiukon vieressä tai vaikka lätkämatsissa tuntui helpolta. Silti imetin tätä lasta lyhyemmän ajan kuin esikoista, vain kahdeksan kuukautta, koska lapsi itse halusi niin. Ja minäkin halusin.

Kolmas lapseni ryömi heti synnytyksen jälkeen rinnalleni. Hän rakasti olla rinnalla, ja minä rakastin vain katsella häntä. Yhtäkkiä minulla ei ollut kiire minnekään. En huomannut mitään rasittavia tiheän imun kausia, vaan antauduin imetykselle. Olin valmis tasaamaan hengitykseni, rentoutumaan. Kuin huomaamatta lapseni täytti vuoden, ja hups, olinkin taaperoimettäjä.

Liitän sanan ’taaperoimettäjä’ tässä nyt ensimmäistä kertaa julkisesti itseeni.

Liitän sanan ’taaperoimettäjä’ tässä nyt ensimmäistä kertaa julkisesti itseeni. Olenko se todella minä?

En ollut koskaan ajatellut imetyksen maksimipituutta, mutta en nähnyt itseäni taaperoimettäjänä. Lapsi oli täyttänyt maagisen yhden vuoden, ja yhtäkkiä leppoisa imetyshetki vaihtui salakähmäiseen pälyilyyn. Päässäni takoi: Miten tähän tultiin? Lapsi varmaan roikkuu rinnalla vielä kouluikäisenäkin! Rajoittaako tämä vapauttani? Miksi en osaa lopettaa?

Kun joku kysyi, että imetinkö vielä, vastasin kaarrellen, että juu, mutta lopettelemassa ollaan, on tuo lapsi vain vähän tissin perään. Oikeasti me molemmat olimme tissin perään. Olimme koukussa hetkeen, jossa saatoimme unohtaa päiväkodin, työt ja vanhempien sisarusten käninän, ja vain tuijottaa toisiamme, olla lähellä. Toki poika saattoi olla koukussa itse tuotteeseenkin.

Päässäni takoi: Miten tähän tultiin? Lapsi varmaan roikkuu rinnalla vielä kouluikäisenäkin! Miksi en osaa lopettaa?

Minusta oli tullut kaappi-imettäjä. Niin syvään minussa oli kirjoitettu, että taaperoimetys on jotenkin outoa. Tunnen edelleen sitä kohtaan ristiriitaa. Mikä saa minut ajattelemaan niin? THL:n imetyssuositus on vuosi ja WHO:n kaksi vuotta. Kukaan ei kauhistellut tai pilkannut, vaikka imetin taaperoa.

Jokaisella meillä on omanlaisensa äiti-identiteetti. Lapsen kasvatus ja siihen liittyvät valinnat ovat jatkuvaa identiteetin vahvistamista. Taaperoimetys ei kuulunut minun identiteettihorisonttiini, ja oli siksi kipukohta.

Tiedän, etten ole ainoa kaapissa imettänyt. Tiedän äitejä, jotka kipuilevat pitkäksi venyneen imetyksen kanssa kuukausia, koska omat ja ulkopuolen odotukset ovat ristiriidassa. Ja sitten tiedän äitejä, jotka pystypäin imettävät tai ovat imettämättä juuri niin kauan tai vähän aikaa kuin itseä ja lasta huvittaa. Te olette esikuviani!

Mutta meille epävarmoille äideille sanoisin: Imetystaipaleesi pituus on sinun oma, yksityinen asiasi. Siinä ei ole mitään hävettävää.