Oletko yhtä lempeän jämäkkä kuin elefantti-emo? Kuva: iStockphoto
Oletko yhtä lempeän jämäkkä kuin elefantti-emo? Kuva: iStockphoto

Lepsu vanhempi ei halua pahoittaa lapsen mieltä, mutta tuleekin tehneeksi lapselle karhunpalveluksen.

Rajat ja rakkaus on yksinkertainen kasvatusresepti – ainakin teoriassa. Miksi jämäkkyys on joillekin vanhemmille niin vaikeaa?

Se saattaa liittyä vanhemman omiin lapsuuden kokemuksiin, sanoo psykologi ja perheterapeutti Johanna Blåfield Aatos-klinikalta.

Jos rajojen asettaminen tuntuu kovin vaikealta, Blåfield kehottaa pohtimaan, mitä mielikuvia itsellä siihen liittyy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Monilla on muistoja, joissa jämäkkyyteen liittyy vihainen, tyly, alistava, ilkeä tai sarkastinen äänensävy. Tämä negatiivinen lataus on yksi syy, joka tekee rajojen vetämisestä vaikeaa. Eihän kukaan halua olla lapselleen ilkeä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Päättäväisyys ei sulje pois empaattisuutta.

Usein ei-jämäkkä vanhempi haluaa olla empaattinen ja sanoo, että meidän perheessä ei mitään natsimeininkiä harrasteta.

– Mutta siitähän ei ole kyse. Päättäväisyys ei sulje pois empaattisuutta. Vanhempi voi olla samalla sekä rakastava että rajoittava.

Vanhemman äänensävy on tärkeä ilmapiirin luoja. Lämpimästi jämäkkä vanhempi eläytyy aidosti lapsen tunteeseen, kun tämä jää jostakin paitsi tai ulkopuolelle. 

Näin Blåfield neuvoo vanhempia:

1. Pysähdy ennen kuin reagoit

Kun tilanne on päällä, pysähdy omien ajatustesi ja kehosi reaktioiden äärelle. Kun sykkeesi kiihtyy ja kätesi kostuvat, olet hälytystilassa. Vedä kolme syvää hengitystä niin, että pallea liikkuu. Sillä saat muutaman sekunnin aikalisän, ja ehdit rauhoittaa itsesi ennen reagoimista.

2. Hyväksy vaikeat tunteet

Rauhoita itseäsi sisäisellä puheella. Hyväksy, että tilanne on vaikea – yksi vanhemmuuden vaikeimmista vuorovaikutustilanteista. Sano itsellesi, että sinulla ei ole aikuisena hätää. Tämä menee pian ohi. Lapsi ei jää ikuisuuksiin raivopettymykseen. Tee ’tunteet ovat pilviä’ -mielikuvaharjoitus.

3. Puhu tilanne auki

Tilanteen sanoittaminen auttaa paitsi lasta myös aikuista. Ota käyttöön rakastava jämäkkyys. Sano lapselle empaattisella äänellä, että olet pahoillasi, mutta asia on näin. Kerro myös, että näet, kuinka se on lapselle iso pettymys, mutta tästä mennään eteenpäin.

Miten voi arvioida, onko kasvattajana liian lepsu vai liiankin tiukka? Onko ihan väärin ilahduttaa omaa lasta esimerkiksi ostamalla hänelle hänen toivomansa lelun? Lue koko juttu Meidän Perheestä 3/2019.

Voit lukea koko jutun myös digilehdistä tai tähtiartikkelina tästä linkistä:

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla