Jonkun mielestä omituista, meistä henkimaailman juttuja, ajatteli Marjut Ollila, kun esikoinen vakuutti tuntevansa vauvan tulevan nimen sydämessään saakka.

Siitä on pian kymmenen vuotta, kun heräilimme juhannuspäivään ystäväni mökillä. Taisi olla jo melkein lounas-aika. Parikymmenpäinen juhlaseurueemme makoili pihanurmella juuri niin raukeina kuin koko yön saunonut ja uinut lapseton porukka vain voi.

”Hei, leikitäänkö sellaista, että jokainen kertoo minkä nimen antaisi esikoistytölleen ja -pojalleen!” joku ehdotti.

Kun tuli minun vuoroni, totesin, etten ole sellaisia asioita vielä miettinyt. Puolisoni nyökytteli vieressä. Lapsi olisi ajankohtainen vasta vuosien päästä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jostain kuitenkin putkahti mieleeni nimi Noa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Teimme puolisoni kanssa nimilistoja, joista vedimme yli nimiä samaan tahtiin kuin niitä sinne lisäsimme.

Kesä ehti juuri vaihtua syksyyn, kun saimme tietää jonkun olevan matkalla luoksemme. Seuraavaa juhannusta vietimme kymmenen päivän ikäisen poikamme, Noan, kanssa.

Noa täytti kolme, ja aloimme yrittää toista lasta.

Esikoiselle emme hiiskuneet asiasta sanaakaan. Eräänä iltana saunassa Noa katsoi minua pitkään ja totesi: ”Äiti, nyt kun sinulla on minun pikkusisko masussa, voimmeko antaa hänelle nimeksi Iris?”

Totesin hämilläni naurahtaen, ettei minulla ole vauvaa mahassa. Viikkoa myöhemmin tein positiivisen raskaustestin, Iriksestä.

Kolmatta lasta odottaessamme teimme puolisoni kanssa nimilistoja, joista vedimme yli nimiä samaan tahtiin kuin niitä sinne lisäsimme. Mikään ei tahtonut sopia.

Paitsi yksi ehkä. Mutta sopisiko se sittenkään?

Kun kerroimme seitsemänvuotiaalle Noalle ja kaksivuotiaalle Irikselle, että he saisivat muutaman kuukauden päästä pikkuveljen, esikoisellamme oli vain yksi kysymys: onko nimi jo päätetty?

Näytimme listaa, johon olimme lopulta saaneet kokoon kymmenisen nimeä, ja kerroimme, mihin olimme päätymässä. Nimen kuultuaan pojan naama venähti. ”Mutta eihän tuo ole hänen nimensä!”

Vauvasta tuli – tai paremminkin hän oli – juuri se, jonka isoveli sydämessään oikeaksi tiesi.

Viikot kuluivat, mutta Noa pysyi kannassaan. Pikkuveljen oikea nimi oli hänestä eräs listamme häntäpäässä ollut.

”Tunnen sen sydämessäni asti!” Emme olleet nähneet häntä yhtä vakavana, huolissaan ja päättäväisenä luultavasti koskaan.

Me epäröimme oman vaihtoehtomme kanssa, hän oli omastaan varma.

Jonkun mielestä ehkä omituista, mutta meistä henkimaailman juttuja, joita kannattaa seurata. Vauvasta tuli – tai paremminkin hän oli – juuri se, jonka isoveli sydämessään oikeaksi tiesi: kiistatta ihan selvä Filip.

Vierailija

Esikoisen nimi vaan tuli jostain. Varmaan almanakkaa selaillessa. Toiset nimet tuli suvusta.

Mä taidan olla ehta av-mamma kun seuraavan lapsen nimen keksi joku ihana palstalainen 😅

Kolmannella oli jo nimi päätetty mutta tyttavapariskunta nappasi nimen itselleen viikkoa ennen meidän ristiäisiä mutta hyvä niin. Toinen nimi löytyi heti ja tyttäremme oli aivan nimensä näköinen. Myöhemmin nuoruudenystäväni oli ihmeissään että annoinko sen nimen mistä olin silloin opiskeluaikoina puhunut että ihana nimi jonka annan ehdottomasti jos saan tyttären. Hän muisti sen koska hänen sisarensa oli saman niminen 😊 Itse en tuota enää muistanut mutta ilmeisesti jostain ajatusten syövereistä se nimi oli tullut mieleeni.

Neljännen ja todellakin viimeisen lapsen nimen keksi meidän perheen esikoinen. Ei voisi osuvampaa nimeä olla!

Vierailija

Meidän lapselle nimen valitsi anoppi.
Hän kertoi meille poikamme nimen kahvipöydässä ihan oma-aloitteisesti.
Emme olleet edes kihloissa, emmekä suunnittelemassa lasta.
Omasta puolestani olin tiennyt jo nuorena, etten halua ikinä lapsia. Sen kerroin miehellekin seurustelun ekoilla viikoilla, jotta voi tehdä oman ratkaisunsa.

Menimme naimisiin, anoppi jatkoi päsmäröintiään. Hänellä kun ei muuta kiinnostavaa elämässään ollut.
Oma poika oli hänelle maailman 8. ihme.

Älkää huoliko mammanpoikaa, joka tanssii
äitinsä pillin mukaan.
Tämä äiti oli vielä vähä-älyinen, siksi hänelle
puhuminen oli toivotonta.
Ero oli lopulta ainoa tie.

Sisältö jatkuu mainoksen alla