Paljon onnea vaan! Samanikäisestä sisaruksesta voi olla paljon iloa. Kuva: iStockphoto
Paljon onnea vaan! Samanikäisestä sisaruksesta voi olla paljon iloa. Kuva: iStockphoto

Nyt keskitytään kaksosuuden mahtaviin puoliin. Monikkoudesta on etua niin lapsille kuin vanhemmillekin.

1. Kaksosilla on muita parempi suhde vanhempiinsa

Kaksosuus voi tehdä hyvää lapsen ja vanhemman väliselle suhteelle, selviää suomalaisesta väitöstutkimuksesta. Lastenpsykiatri ja psykoterapeutti Tiina Tirkkonen tutki yksös- ja kaksoslapsia vauva- ja leikki-iässä. Tuloksen mukaan kaksosuus näyttäisi edistävän vanhemman ja lapsen välistä turvallista kiintymyssuhdetta.

– Tulos oli melkoinen yllätys. Hypoteesi oli päinvastainen johtuen siitä, että vanhemmat joutuvat jakamaan aikaansa lasten välillä. Kaksosten vanhemmat voivat olla aika kovillakin erityisesti ensimmäisinä vuosina, Tirkkonen sanoo.

Lisäksi leikki-ikäisillä kaksosilla oli vähemmän syrjään vetäytymistä ja muita tunne-elämän ja käyttäytymisen ongelmia kuin yksöslapsilla.

2. Kaksoset ovat suosittuja ja sosiaalisia

Suomalais-amerikkalaisen tutkimuksen mukaan kaksosuudesta on etua muissakin sosiaalisissa suhteissa. Professori Lea Pulkkisen ja muiden tutkijoiden laajassa tutkimuksessa verrattiin kouluikäisiä kaksosia yksöslapsiin. Mukana oli 1 874 kaksosta ja 23 200 ei-kaksosta.

Aineisto koottiin pyytämällä 12-vuotiaita koululaisia valitsemaan luokkakavereiden joukosta heitä, jotka sopivat tiettyihin kuvauksiin. Oppilaat eivät tienneet valintoja tehdessään, että kyseessä oli kaksostutkimus. Tulosten mukaan kaksoset puuhaavat mielellään muiden kanssa, ovat suosittuja ja heillä uskotaan olevan johtamiskykyä. Luokkakavereiden arvion mukaan kaksoset myös ottivat toiset ihmiset paremmin huomioon kuin muut ja osasivat ratkaista ristiriitoja neuvottelemalla. Myönteiset arviot korostuivat erityisesti eri sukupuolta olevilla kaksosilla.

Tutkijoiden arvioiden mukaan kaksosuus antaa muita paremman mahdollisuuden hioa, jäljitellä ja harjoitella sosiaalisia taitoja. Eri sukupuolta olevilla kaksosilla tämä korostuu, koska he saavat sisaruksensa kautta myös kokemuksia luovimisesta vastakkaisen sukupuolen kanssa.

3. Yhteinen aika kohdussa kehittää aivoja

Kun kaksosia on tutkittu kohdussa, on selvinnyt, että vauvat ovat sosiaalisia jo paljon ennen syntymäänsä. Ultralla tehtyjen tutkimusten mukaan kaksoset pyrkivät koskettelemaan toisiaan jo raskausviikolla 14.

Erityisen paljon tästä on hyötyä saman sikiöpussin sisällä kasvavilla identtisillä kaksosilla. Jatkuva koskettelu kehittää aivoja, ja identtisillä kaksosilla motorinen kehitys on syntymähetkellä selvästi muita edellä, Ylen jutussa kerrotaan

4. Kaksoset elävät pidempään kuin muut

Kaksosuus näyttää tuovan elämään lisää vuosia. Tämä selvisi tutkimuksesta, jossa käytettiin aineistona tietoja tanskalaisista kaksospareista, jotka ovat syntyneet vuosien 1870–1900 välillä ja eläneet yli 10-vuotiaiksi.

Kaksosten kuolleisuus oli muita matalampi kaikissa ikäryhmissä, mutta erityisen tehokkaasti kaksosuus pidensi elämää miehillä, joilla oli identtinen kaksosveli. Tutkijat arvelevat, että syynä on sosiaalinen side kaksossisaruksen kanssa: pysyvä ja läheinen ihmissuhde on tuonut sekä henkistä, fyysistä että materiaalista hyvinvointia.

5. Kaksosten saaminen ennustaa äidille pitkää ikää

Kaksoset synnyttäneet naiset elävät pidempään – mutta syynä ei ole se, että kaksosten saaminen parantaisi naisen terveyttä. Kyse on siitä, että kaksoset saa todennäköisemmin nainen, joka on terve ja hyväkuntoinen.

Tulos saatiin tutkimuksessa, jossa selvitettiin 1800-luvulla Utahissa eläneiden naisten elinkaarta. Koska aineisto on vanhaa, kaikki mukana olleet naiset olivat saaneet kaksosensa ilman hedelmöityshoitoja. Aineistossa oli mukana vain vähintään 50-vuotiaiksi eläneitä naisia, joten esimerkiksi synnytykseen tai raskauskomplikaatioihin liittyneet kuolemat eivät siinä näy.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kairi oli tyttärensä vauva-aikana yksinäinen ja vailla äitikaveria. Hän sai uuden ystävän äitimentori Laurasta. 

Väsymys alkoi vasta, kun imetys päättyi. Puolisen vuotta Kairi, 37, heräili puolentoista tai kahden tunnin välein syöttämään tytärtään Emiliaa. Kiitos hormonien, energiaa tuntui kuitenkin riittävän.

Nykyään vuoden vanha Emilia on Kairin ja hänen puolisonsa esikoinen. Kairi ei ollut etukäteen arvannut, että imetyksen lopettaminen tuntuisi niin suurelta muutokselta. Yhtäkkiä piti keksiä uudet keinot lapsen lohduttamiseen ja nukuttamiseen. Samaan syssyyn alkoi oma väsymys. Valvomishormonien cocktail oli ilmeisesti nautittu loppuun.

– Mietin, mistä voisin saada tukea uuteen tilanteeseen, Kairi kertoo.

Virossa kasvanut Kairi muutti Suomeen kahdeksan vuotta sitten. Sairaanhoitajana työskentelevällä Kairilla on töissä työkaverit ja kotona puoliso. Tukiverkko tuntui kuitenkin kaipaavan vielä yhtä lenkkiä.

Tärkein toive oli, että mentorilla olisi saman ikäinen lapsi kuin omassa perheessä.

Facebookissa silmiin osui HelsinkiMission, sosiaalialan järjestön, mainos mentoritoiminnasta. Äiti- tai isämentori on järjestön kouluttama vapaaehtoinen, joka toimii toisen vanhemman henkisenä tukea. Kairi soitti järjestöön ja pyysi mentoria.

Tärkein toive oli, että mentorilla olisi saman ikäinen lapsi kuin omassa perheessä.

Parin viikon päästä Kairin puhelin soi. Mentori oli löytynyt: helsinkiläisestä Laurasta, 27, tuli Kairin tukihenkilö. Toive ikäerosta täyttyi juuri eikä melkein: Lauran Ainalla ja Kairin Emilialla on ikäeroa neljä päivää.

Kun Kairi ja Laura tapasivat ensi kerran, Kairi ei ollut koskaan käynyt lapsen kanssa leikkipuistossa.

– Minä tavallaan tutustutin Kairin ja Emilian puistojen maailmaan, Laura sanoo ja naurahtaa.

Vauva-arjen rytmi oli saanut Kairin vetäytymään omaan kuplaansa. Moneen muuhun pikkuiseen verrattuna Emilia heräsi aamuisin myöhään, kahdeksalta tai puoli yhdeksältä. Kun aamutoimet oli saatu hoidettua, aamupäivän vauvakerhot ja puistokokoontumiset alkoivat jo olla ohi.

– Kyllä, olin niihin aikoihin yksinäinen, Kairi sanoo.

Kun ympärillä on muita, toisiin on mahdollisuus tukeutua ja kysyä mielipiteitä.

Vanhemmuus on laumajuttu, vahvistaa psykoterapeutti ja perhetutkimuksen dosentti Mirjam Kalland. Kenenkään ei pitäisi jäädä yksin, ei etenkään silloin, kun perheessä on pieni vauva.

Eräässä seminaarissa Kalland johdatteli yleisön ajatusleikin äärelle. Hän kysyi, kumpi on ahdistavampi mielikuva: yksi itkevä vauva ja vanhempi – vai samassa tilassa kymmenen itkevää vauvaa ja kymmenen vanhempaa?

Ajatus kymmenestä parkuvasta pienokaisesta herätti lähinnä hilpeyttä, Kalland kertoo.

– Kun ympärillä on muita, toisiin on mahdollista tukeutua ja kysyä mielipiteitä siitäkin, mikähän omaa lasta mahtaa vaivata. Vanhemmuus on laumajuttu.

Lue koko juttu 16. elokuuta ilmestyvästä Vauva-lehdestä!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tutkimuksessa oli mukana yli 240 000 suomalaistyttöä. HPV-rokotteen haitoista esitetyt huolet eivät tutkimuksen valossa pidä paikkaansa.

Tällä viikolla julkistettu laaja suomalaistutkimus osoittaa, että väitteet HPV-rokotteen vaarallisuudesta eivät pidä paikkaansa.

HPV-rokote ehkäisee papilloomaviruksen aiheuttamia syöpiä, kuten kohdunkaulan syöpää. Se otettiin mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan viisi vuotta sitten, ja se annetaan ilmaiseksi 11–12-vuotiaille tytöille.

Jotkut suomalaisvanhemmat ovat kertoneet julkisuudessa tapauksista, joissa lapsi on sairastunut hankalaan oireyhtymään rokotuksen saamisen jälkeen. Ajallinen yhteys ei kuitenkaan vielä tarkoita, että asioilla olisi syy-yhteys. 

Tutkimuksessa verrattiin rokotettujen tyttöjen sairaustilannetta rokottamattomiin. Aineisto oli erittäin laaja: mukana oli 240 605 suomalaistyttöä, joista yli puolet otti rokotteen. Tutkimuksessa etsittiin rokottamisen yhteyttä 38 erilaiseen sairauteen, esimerkiksi krooniseen väsymysoireyhtymään ja monimuotoiseen paikalliseen kipuoireyhtymään.

”Mukaan valikoitiin sairauksia, joiden kohdalla on esitetty epäilyjä, että rokottaminen saattaisi lisätä niiden esiintymistä”, kertoo yksi tutkimuksen tekijöistä, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek Helsingin Sanomien haastattelussa.

Tulos oli, että rokotuksen saaneilla ei ollut merkitsevästi suurempaa riskiä sairastua näihin sairauksiin kuin samanikäisillä rokottamattomilla tytöillä.

Pojillekin rokotus?

Parhaillaan pohditaan, pitäisikö myös poikien HPV-rokotukset ottaa mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan. Papilloomavirusinfektio on yhteydessä paitsi kohdunkaulan syöpään myös erilaisiin suun ja kurkun, peräaukon ja peniksen alueen syöpiin.

Tampereen yliopiston tuore tutkimus osoittaa, että sekä tyttöjä että poikia rokottamalla saataisiin nopeasti aikaan laumasuoja, joka auttaisi ehkäisemään papilloomaviruksen aiheuttamia syöpiä koko väestön tasolla.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.