Näin saat uutta virtaa.

En ehdi. En jaksa. Olen äiti.

Siinä ne perinteiset syyt, miksei liikunta mahdu elämään. Kuulostavatko tutuilta? Silti: löysä olo, jotain tarttis tehdä.

PhysioPilates-ohjaaja, fysioterapeutti, lapsiperheille liikuntaa järjestävän Kirppanoiden omistaja ja kahden pienen lapsen äiti Elina Vähäaho antaa vinkit eri äitityypeille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1) Se tavallisin tarina

Liikuin viimeksi ennen esikoisen syntymää. Kymmenessä vuodessa kunto on rapistunut ja kilojakin tullut kiitettävästi. Pelkkä ajatuskin salille menosta tai hikijumpasta uuvuttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näyttäisin naurettavalta zumbassa enkä muista, mihin mitäkin laitetta salilla pitäisi käyttää. Töiden jälkeen lösähdän sohvan ja lasten läksyjen pariin. Reippaan kävelylenkin saan aikaan vain ajatuksissani. Kaikki lapseni ovat jo koululaisia, joten voisin harrastaa jotain, mutta mistä löytäisin motivaation ja liikkumisen ilon?

Elina Vähäaho neuvoo:

- Ota kaveri mukaan kävelylle tai salille. Useilla saleilla ohjaus kuuluu myös kymmenen kerran sarjakortin ostajalle. Tai aloita kokonaan uusi laji äitikavereidesi kanssa. Kootkaa yhdessä joukkue ja pelatkaa talvella lähikoulun liikuntasalissa ja kesällä ulkona, vaikka jalkapalloa.
- Motivaatio kasvaa, kun huomaat, miten hyvä olo liikunnasta tulee.
- Muista, että vähänkin on parempi kuin ei mitään. Ota vain pieniä tavoitteita.
- Hanki kotiin iso jumppapallo, ja istu sen päällä, kun katsot telkkaria. Tee samalla pieniä kallistuksia eteen, taakse ja sivuille. Istu ryhdikkäästi ja irrota jalkoja vuorotellen lattiasta. Pienetkin liikkeet aktivoivat syviä lihaksia.

2) Huono omatunto

Olen pienten lasten äiti ja liikuntani on supistunut juoksulenkkeihin, koska niitä voi tehdä aikaisin aamulla ja myöhään illalla, kun lapset nukkuvat. Olen lähes maratonkunnossa, vaikkakin väsynyt. Kaipaisin juoksulle vaihtoehtoja. En tiedä,raaskinko mennä työpäivän jälkeen jumppaan, koska tulee huono omatunto, jos olen vielä alkuillankin kotoa pois.

Elina Vähäaho neuvoo:

- Huono omatunto pois! Jumppa kerran tai kaksi viikossa ei ole lapsilta pois, lasten on hyvä olla isänkin kanssa.
- Ota tavaksi kotijumppa tai lähde lasten kanssa perhejumppaan. Kotijumppaan voit ottaa avuksesi opastavan dvd:n tai ison jumppapallon. Lapset pitävät äidin jumppaamista yleensä hyvänä viihteenä ja tulevat itsekin viereen tekemään.
- Isompien lasten kanssa voi pelata liikuntapelejä, kuten NintendoWii:tä. Itse teen tätä 3-vuotiaankin kanssa.
- Kotona ja pihalla liikkeitä voi tehdä pienen lapsen kanssa: vaikka kyykkyjä lapsi sylissä tai olkapäillä tai lapsen nostoja. Lasten leikkiessä voi tehdä vieressä jumppaliikkeitä ja venytellä.

3) Ylibuukattu

Perheen yhteinen aika on kortilla. Minulla ei ole juuri koskaan aikaa liikunnalle enkä ole halunnut lasteni aloittavan harrastuksia, koska muuten elämä olisi pelkkää kuskaamista. Millainen liikunta olisi hyvä harrastus koko perheelle?

Elina Vähäaho neuvoo:

- Liikkukaa vuodenajan mukaan. Käykää talvella hiihtämässä, luistelemassa ja pulkkamäessä. Kevään tullen voitte kaivaa pyörät esiin, kävellä ja temppuilla leikkipuistossa. Kesällä on aikaa retkeillä ja pelata kivoja ulkopelejä sekä uida ja jumpata luonnonvesissä. Syksyllä metsässä liikkuminen on kivaa.
- Ottakaa tavaksi käydä kerran viikossa uimahallissa.
- Yhdessä liikkuminen luo lapsille hyvän pohjan liikunnallisuuteen ja innostaa jatkamaan liikunnallista elämäntapaa.

4) Liikuntaa vieroksuva

En ole harrastanut liikuntaa koskaan. Olen normaalimitoissa mutta lihakseton. Nyt tekisi mieli saada elämään uutta potkua, kun lapsetkin viihtyvät paremmin kavereillaan kuin kotona. Mistä voin aloittaa?

Elina Vähäaho neuvoo:

- PhysioPilates ja pilates ovat erinomaisia vaihtoehtoja. Pienessä ryhmässä ohjaaja antaa yksilöllistä ohjausta ja varmistaa, että liikkeet tulee tehtyä oikein.
- Kahvakuulan voi aloittaa personal trainerin opastuksella tai ohjatuilla tunneilla. Harjoittelua voi sen jälkeen halutessaan jatkaa kotonakin.
- Ota kaveri mukaan äläkä arastele oudonnimisiäkään tunteja. Kokeilemalla voit löytää lajihelmen!

Monipuolisia liikuntatunteja äideille, lapsille ja tietoa uudesta perhejumpasta osoitteessa www.kirppanat.fi.

Vierailija

lapsi, yksinhuoltajuus, työ.. kaikki ovat vain tekosyitä olla harrastamatta liikuntaa ja saada itselle lupa makoilla sohvalla. hieman jos rasittaa ensin aivoja ennen lihaksia löytää kyllä keinot säännöllisen liikunnan harrastamiseen.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla