Kuvat
Riina Peuhu
Muutoksen avain on se, että sietää hankaluutta. Tämä saattaa tarkoittaa myös sitä, että miehen on siedettävä toisten miesten erilaisia mielipiteitä, Raisa Jurva huomauttaa..
Muutoksen avain on se, että sietää hankaluutta. Tämä saattaa tarkoittaa myös sitä, että miehen on siedettävä toisten miesten erilaisia mielipiteitä, Raisa Jurva huomauttaa..

Naisten ja miesten elämät eriytyvät, kun heteroperheeseen tulee lapsia. Muutos metatöiden jakamisessa vaatii sujuvuuden rikkomista.

Kirjoitus kuuluu Meidän Perheen Tätä mieltä -sarjaan, jossa puhutaan suoraan lapsiperheiden asioista.

Lastenhoito ja perheen kotityöt sisältävät paljon metatyötä. Se on kokonaisuuksien hallintaan liittyvää suunnittelua ja ennakointia, joka jää usein naisten kontolle hoivatöiden tapaan.

Kun olemme tottuneet tiettyihin tapoihin toimia, muutos voi olla todella vaikea. Metatyöstä puhumalla voidaan sanoittaa muutoksen tarvetta ja tehdä epätasa-arvoa näkyvämmäksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lapsen syntymä heteroperheeseen on juuri se muutoskohta, jossa naisten ja miesten elämät eriytyvät vahvasti. Tilastojen mukaan isät käyttävät yhä hyvin vähän vapaita lasten kanssa ilman äitiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen perusteella naisten odotetaan käynnistävän muutos, jos parisuhde on epätasa-arvoinen. Miehiltä sitä ei odoteta.

Epätasa-arvoisista käytännöistä on voitu yrittää parisuhteessa eroon, mutta kun perheeseen tulee vastasyntynyt tarpeineen, sekä miehet että naiset luisuvat helposti vanhoihin tapoihin. Juuri niihin, joista on haluttu eroon. Sitten mietitään, miten tämä taas meni tähän.

Helppouden vaatimus kannustaa pitämään vanhat sukupuoliroolit.

Arki vaatii sujuakseen luontevuuden tuntua ja sitä, ettei joka asiasta tarvitse erikseen vängätä. Helppouden vaatimus kannustaa pitämään vanhat sukupuoliroolit.

Muutos vaatii sietämistä ja sujuvuuden rikkomista. Toiston kautta syntyneitä tapoja on työlästä muuttaa, ja alkuun se voi olla kömpelöä. Ihmiset ymmärtävät kyllä herkästi, mitkä olisivat mahdollisia muutoksen paikkoja. Usein niiden annetaan silti mennä ohi. Näin tekevät niin vanhemmat kuin muutkin ihmiset.

Jos lapsella on väärät vaatteet luontoretkelle, tarhasta soitetaan äidille eikä isälle. Tai jos isä on vanhempainvapaalla ainoastaan pari kuukautta, ihmetteleekö kukaan sitä työpaikalla vai antavatko kaikki asian vain olla?

Muutoksen avain on se, että alkaa tehdä vieraalta tuntuvia asioita ja sietää hankaluutta, jopa vastenmielisyyttä. Tämä saattaa tarkoittaa myös sitä, että miehen on siedettävä toisten miesten erilaisia mielipiteitä.

Positiivista on, että metatöistä keskustellaan. Meillä on myös julkisuudessa ja politiikassa hyviä esimerkkejä miehistä, jotka haluavat antaa enemmän aikaa perheelleen.

Ruotsissa huomattiin, että isien pitämät vapaat vähenivät toisen lapsen kohdalla. Yksi syy oli se, ettei lapsen kanssa ollutkaan niin kivaa.

Kehumisessa olisin varovainen. On luonnollista haluta palkita hyvistä teoista, mutta niiden pitäisi olla itsestään selviä. Tutkimusten perusteella miehet osallistuvat arjessa niin kauan kun se on mukavaa ja tekemisestä palkitaan.

Ruotsissa tehdyssä tutkimuksessa huomattiin, että isien pitämät vapaat vähenivät toisen lapsen kohdalla. Yksi syy oli se, ettei lapsen kanssa ollutkaan niin kivaa. Ei sen aina kuulukaan olla. Se on ennen kaikkea vastuu, joka pitää täyttää. On kyse oikeudenmukaisuudesta.

Sukupuolittuneet tavat ovat eri asia kuin yksilön ominaisuudet ja luonteenpiirteet. Ei ole syytä piiloutua sen taakse, että minä nyt olen tällainen. Jokainen voi toistamalla ja opettelemalla oppia tekemään mitä tahansa.

Raisa Jurva on sukupuolentutkimuksen väitöskirjatutkija Tampereen yliopistosta.

Vierailija

Halleluja tuolle tutkijalle! Vihdoinkin joku sanoo tuon ääneen! Jostain syystä miehen rooli on edelleen olla vain joku leikittäjä silloin kun huvittaa. Exäni teki pieniä katoamistemppuja aina, kun tilanne vaikutti haastavalta. Hän vain katosi paikalta. Tajusin vasta myöhemmin, että hänen isänsä tekee vastaavanlaisia katoamistemppuja, jos tarvitsisi olla anopin apuna eikä häntä huvittanut auttaa. Mukavissa asioissa hän oli hyvin tasa-arvoisesti jakamassa töitä. Paha vaan, että kuvio paljastui liian myöhään. Luulisi miestenkin roolin vähitellen muuttuvan.

Vierailija

Kiitos! Olen ihan sanasta sanaan täysin samaa mieltä. Isien pitäisi tulla tasavertaiseksi vanhemmaksi äitien rinnalle ja siinä miesten pitää olla itse aktiivisia. Äidit ovat ruuhkavuosissa jo niin täystyöllistettyjä, että heillä ei useinkaan riitä voimia tasa-arvon tekemiseen. Omasta kokemuksesta voi sanoa, että elämä on kiireimmillään päivistä selviytymistä. Ja sitä jatkuu vuositolkulla.

Miksei yhteiskunta voisi tehdä enemmän sen eteen, että isien rooli vahvistuisi. Isävalmennusta jo heti raskauden alussa. Ja asennemuutos myös kasvatuksen ammattilaisilta, että myös isien kanssa käytäisiin keskusteluja lasten asioista. Vaatikaa te ammattilaisrt myös isiltä osallistumista ja aktiivisuutta. Kysykää heiltä, kertokaa heille mitä lapsi on päivän aikana tehnyt.

Tasa-arvo perheissä on vaikuttaa laajasti koko yhteiskunnan hyvinvointiin, myös miesten!

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla