Elämä atooppisen ihottuman kanssa voi tuntua olevan yhtä rasvausta.

Elämä atooppisen ihottuman kanssa voi tuntua olevan yhtä rasvausta. Atopia on yleinen riesa.

Atooppisella iholla tarkoitetaan kuivaa ja kutisevaa ihoa. Sairaudesta kärsii 15 - 20 prosenttia suomalaisista. Atooppinen ihottuma on moni-ilmeinen vaiva: ihottumaa voi ilmaantua eri ikävaiheissa eri puolille kehoa.

Pääsääntö on: mitä enemmän ihottumaa, sitä enemmän kylvettelyä ja pesua. Iho kostuu maksimaalisesti  noin 15 - 20 minuutissa.

Atooppisen ihottuman perushoitoa on säännöllinen rasvaus perusvoiteilla. Ihon voi pestä päivittäin. Itselle sopiva perusvoide kannattaa etsiä kokeilemalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kortisonivoiteet ovat ihotulehduksen hoidon kulmakiviä. Alle vuoden ikäisillä lapsilla ihottumakohdat voidellaan 1%:lla hydrokortisonivoiteella kerran päivässä. Pienten lasten kortisonivoidejakso saa kestää korkeintaan 2 viikkoa kerrallaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Isommilla lapsilla ja aikuisilla voidaan käyttää vahvempiakin kortisonivoiteita. Päivittäinen hoito kestää 1 - 3 viikkoa.

Jos muu ei auta, yli kaksivuotiaat voivat käyttää takrolimuusi- tai pimekrolimuusivoiteita. Vakavia tapauksia hoidetaan valohoidolla ja sisäisillä lääkkeillä.

Vältä stressiä, se pahentaa oireita.

Atoopikon kannattaa suosia vaatteissa sileäkuituisia vaatteita.

Lähde: Allergia- ja astmaliitto

Teksti: Meidän Perhe

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla