Lapsilisän maksupäivä on useimmiten perjantai. Kuva: iStockphoto
Lapsilisän maksupäivä on useimmiten perjantai. Kuva: iStockphoto

Näin maksupäivät osuvat vuonna 2018.

Ne tärkeät lapsilisät: milloin ja kuinka paljon? Lapsilisät maksetaan yleensä kuukauden 26. päivänä. Jos päivä osuu viikonloppuun, maanantaihin, pyhäpäivään tai pyhien jälkeiseen päivään, maksupäivä on edellinen pankkipäivä. 

Lapsilisien maksupäivät vuodelle 2018:

 • 26.1. perjantai
 • 23.2. perjantai
 • 23.3. perjantai
 • 26.4. torstai
 • 25.5. perjantai
 • 26.6. tiistai
 • 26.7. torstai
 • 24.8. perjantai
 • 26.9. keskiviikko
 • 26.10. perjantai
 • 23.11. perjantai
 • 21.12. perjantai

Yksinhuoltajakorotus nousee 53,30 euroon kuukaudessa

Hyvä uutinen: lapsilisän yksinhuoltajakorotus on tänä vuonna 53,30 euroa kuukaudessa. Vielä viime vuonna korotuksen määrä oli 48,55 euroa.

Yksinhuoltajakorotus myönnetään jokaisesta lapsesta, josta saa lapsilisää. Korotusta voi hakea, jos ei ole avio- tai avoliitossa tai on muuttanut puolisosta erilleen.

Vähintään 94,88 euroa lasta kohden

Lapsilisän määrä on ensimmäisestä lapsesta 94,88 euroa kuukaudessa. Lisän määrä kasvaa, kun lapsia on enemmän. Lapsilisän määrään vaikuttavat kaikki alle 17-vuotiaat lapset, joista maksetaan lapsilisä samalle saajalle.

Lapsilisä alkaa lapsen syntymää seuraavana kuukautena ja päättyy, kun lapsi täyttää 17 vuotta.

Lapsilisästä ei makseta veroa, ja summa on sama kaikille riippumatta tuloista tai omaisuudesta. Näin määrä kasvaa lapsiluvun mukaan:

 • Ensimmäisestä lapsesta 94,88 euroa / kk
 • Toisesta lapsesta 104,84 e
 • Kolmannesta lapsesta 133,79 e
 • Neljännestä lapsesta 153,24 e
 • Viidennestä ja jokaisesta seuraavasta lapsesta 172,69 e

Lähde: Kela.fi

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Eeli haluaa pelata ihan oikeaa jalkapalloa. Kuva: Milka Alanen
Eeli haluaa pelata ihan oikeaa jalkapalloa. Kuva: Milka Alanen

Eeli haluaa oppia pelaamaan yhtä hyvin kuin isä.

”Käyn jalkapallotreeneissä Olavin kanssa. Me ollaan molemmat kolme. Äiti ja iskä istuu penkillä ja antaa mulle vettä, kun on tauko. Harkkoihin on kiva mennä. Siellä saa opetella pelaamaan hyvin jalkapalloa.

Treenien alussa mennään alkupiiriin. Siellä pitää kertoa, mikä mun nimi on ja onko juttuja. Jos ei ole juttuja, niin ei ole.

Parasta on se, että saa pelata ihan oikeaa jalkapalloa ja tehdä kikkoja. Mä haluan tehdä pääpuskuja ja harjoitella seinään päin potkuja. Vaikeita on yhdellä jalalla kikat ja takaperin juokseminen. Haluan oppia sellaisia temppuja, että toinen potkaisee tähän otsaan ja mä pusken pallon maaliin.

Joskus alkaa ärsyttää, kun treenit kestää niin pitkän aikaa. Tulee vähän väsynyt olo. Sitten alan potkia lattiaa ja nyrkkeillä.

Haluan harrastaa jalkapalloa myös isona. Käyn katsomassa isin pelejä. Siellä isi potkaisee Oskulle pallon ja Osku puskee maaliin.”

Eeli, 3

Tahranpoistossa nopeus on valttia. Joskus tehokkain aine tahranpoistoon löytyy omasta keittiöstä.

Marttojen koordinaattori Katariina Juurikkala kertoo, että yleinen virhe tahranpoistossa on se, että tahra jätetään vaatteelle liian pitkäksi aikaa. Tärkeää on myös tunnistaa tahra.

– Mustikkatahra pitää puhdistaa eri tavalla kuin tussi. Aina puhdistus kannattaa aloittaa mahdollisimman pian, jolloin onnistumisprosentti on parempi, Juurikkala sanoo. 

Jos tahrassa on proteiinia, se pitää muistaa puhdistaa aluksi kylmällä vedellä. Lämpimässä vedessä proteiini saattaa muuttaa muotoaan, jolloin se jämähtää vaatteeseen kiinni vielä tiukemmin. 

Monet kaupoissa myytävät tahranpoistoaineet sisältävät vahvoja kemikaaleja. Omasta keittiöstä voi löytää tahranpoistoon luonnonmukaisia apuvälineitä, joissa on jo luonnostaan samalla tavalla vaikuttavia emäksisiä ja happamia aineita. 

Aurinkorasvatahraan kannattaa kokeilla soodasta ja vedestä tehtävää tahnaa.

– Soodasta ja vedestä voi tehdä tahnan, jota levitetään paikallisesti tahralle. Tätä kannattaa testata erityisesti rasvatahroihin. Sitruunaakin voi kokeilla tahranpoistajana. 

Puhdistuksen perusperiaatteet:

 • Pese tahra paikallisesti mahdollisimman nopeasti.
 • Älä hankaa tahraa vaan hiero sitä kevyesti.
 • Pese vaate lopuksi pesukoneessa hoito-ohjeiden mukaan.

Aurinkorasvan kohdalla toimitaan samalla tavalla kuin minkä tahansa muun rasvatahran kanssa. Aluksi tahra käsitellään haalealla vedellä ja käsitiskiaineella. Käsitiskiaine poistaa rasvaa, joten siksi se on paras apu vaatteiden rasvatahroihin. Myös nestemäistä pyykinpesuainetta voi kokeilla alkupesuun. 

Rasvatahroihin toimii hyvin myös sappisaippua, joka on kemiallisia puhdistusaineita luonnonmukaisempi.

Askarteluliiman tai tussin saa parhaiten irti haalealla vedellä. Jos liima on vesiliukoista, sen pitäisi lähteä vaatteesta samantien. 

Mustikkatahroihin auttaa kiehuva vesi. Koko vaatetta ei tarvitse kastella, vaan vettä voi kaataa paikallisesti tahralle. Tätä ei tosin kannata ihan herkimmille materiaaleille kokeilla, ettei kiehuva vesi vain tuhoa vaatetta.

Kokeile mustikkatahralle maustamatonta jogurttia.

Mustikkatahroihin on myös olemassa vanhan kansan kikka: kokeile kaataa tahralle hiukan maustamatonta jogurttia tai piimää. Kun nämä ovat vaikuttaneet hetken huuhtele tahra ja pese vaate pesukoneessa.

Mustikan ja muiden marjatahrojen pesussa pitää olla erityisen nopea, sillä marjojen mehu imeytyy hanakasti tekstiilikuituihin. Kuivuessaan mehu kiinnittyy kuituihin vielä tiukemmin ja sitä on hankala saada pois.

Jäätelön ja muiden proteiinipitoisten tahrojen alkupuhdistukseen käytetään kylmää tai viileää vettä. Tahraa voi liottaa viileässä vedessä, johon on sekoittanut käsitiskiainetta.

Erilaisten hedelmätahrojen alkupuhdistukseen kannattaa käyttää kylmää vettä ja käsitiskiainetta.

Porkkanatahraan voi auttaa auringon UV-säteily. Kun vaatteen tahra on käsitelty ja vaate on pesty pesukoneessa, sen voi jättää kuivumaan aurinkoon. UV-säteily haalistaa tahran parhaimmassa tapauksessa kokonaan.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että aurinko haalistaa myös vaatteen omia värejä, joten tummille vaatteille tätä tapaa ei kannata käyttää.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.