Yhteisauto on yhdistänyt naapuriperheitä muutenkin:  lapsista on tullut  kavereita keskenään. Kuva: Lasse Lecklin
Yhteisauto on yhdistänyt naapuriperheitä muutenkin: lapsista on tullut kavereita keskenään. Kuva: Lasse Lecklin

”Auton omistamisessa yksin ei ole taloudellisesti mitään järkeä”, sanoo Thomas Isomäki.

Kymmenisen vuotta sitten helsinkiläinen Thomas Isomäki printtasi 200 kirjettä ja jakoi ne naapureidensa postiluukkuihin. Innostuisiko kukaan taloyhtiöstä yhteisauton hankintaan?

– Tarvitsemme autoa harvoin, lähinnä kauppareissuihin ja satunnaisesti sukulaisissa käynteihin. Työmatkat kuljemme julkisilla. Mutta välillä oma auto helpottaa arkea, Thomas sanoo.

Taloudellisena ihmisenä hän ajatteli, että ratkaisu auton nopeaan arvon alenemiseen voisi olla auton ostaminen jonkun kanssa yhdessä. Ekologisempaakin se olisi.

Mutta sillä kertaa kukaan naapureista ei innostunut. Viitisen vuotta sitten Thomas ja hänen vaimonsa Yesmith Sanchez-Chavez päätyivät hankkimaan oman auton. Vasta noin vuosi sitten naapurustosta löytyi perhe, joka kiinnostui auton käyttömaksujen jakamisesta.

– Luulen, että monelle auton omistaminen yksin on kaikessa epätaloudellisuudessaankin mukavuusasia. Halutaan hallita omaa arkea täydellisesti. Kuitenkin hyvillä pelisäännöillä yhteisautoilu voi olla hyvinkin joustavaa, Thomas sanoo.

Useimmiten auton käytöstä sovitaan Whatsapp-ryhmässä.

Hän on kirjoittanut perheille sopimuksen, jossa on tarkkaan sovittu, miten käyttömaksut jaetaan ja miten varauskalenteria käytetään. Useimmiten auton käytöstä sovitaan kuitenkin Whatsapp-ryhmässä.

Entistä helpompaa auton yhteiskäytöstä tekee se, että perheissä on samanikäiset lapset. Samoja turvaistuimia voivat käyttää molemmat perheet. Luna on viisivuotias ja Max kaksi.

”Liian helposti ollaan aina vain oman perheen kesken.”

Thomas ja Yesmith tuntevat naapurinsa nyt paremmin. Lapset leikkivät yhdessä, ja isät ja lapset ovat käyneet myös yhteisellä pyöräretkellä.

– Kutsumme mielellämme meille lapsia kylään ja toimimme lastenvahtina. Saa tulla ruokapöytäänkin. Toivon, että taloyhtiöllämme olisi enemmänkin tapoja viettää aikaa yhdessä. Liian helposti ollaan aina vain oman perheen kesken, Thomas pohtii.