Pysyvätkö kilot tiukasti vyötäröllä, vaikka olet vähentänyt syömistä?

Silmiini osui tuore tutkimus, jonka mukaan 9–13-vuotiaista amerikkalaistytöistä 23 prosentilla on tapana jättää silloin tällöin lounas väliin.

Hyvältä ei näytä Suomessakaan: kerroimme viime syksynä kouluruokaselvityksestä, jonka mukaan yläkoululaisista vain reilut 60 prosenttia syö kouluruoan joka päivä, Etelä-Suomessa vain 46 prosenttia. Huolestuttava trendi.

Jos lounaan skippaamisen tavoitteena on laihtuminen, keinot ovat aivan väärät. Lounaan tai päivällisen väliin jättäminen päin vastoin altistaa keskivartalolihavuudelle, kertoo Ohion yliopistossa tehty tutkimus.

Tutkimus toteutettiin hiirillä, mutta tutkijoiden mukaan sama pätee kaikella todennäköisyydellä myös ihmisiin.

Tutkimuksen mukaan ruokailujen väliin jättäminen aiheutti verensokerin heilahtelua, ja jonkin ajan kuluttua dieetin loputtua hiirten vyötärönympärys oli suurempi kuin ennen dieettiä (tutkijat mittaamassa hiirten vyötärönympärystä, mikä mielikuva).

Hiirten paino ei ollut juuri noussut, mutta läski oli kertynyt nimenomaan vyötärölle.

Lopuksi kävi vielä niin, että dieetillä olleet hiiret rupesivat syömään ruokansa hotkimalla.

Tämän hiiritarinan opetus on selvä: aterioiden väliin jättäminen ja tiukka dieetti eivät kannata.

Loppuun toinen tutkimus, joka vielä vahvistaa edellisen tutkimuksen tuloksen. Siihen osaa ottaneet olivat hiirten sijasta ihmisiä. Tutkimuksen tulos oli, että ihmiset, jotka jättivät aterioita väliin, alkoivat tykätä erityisesti epäterveellisistä ruoista.

Lue lisää Hyvää päivää -palstan juttuja:

Onko lapsen sokerihumala totta vai tarua?

Älä pode morkkista herkuttelusta, tiukka dieetti ei toimi

Marianne Rautanen on Meidän Perhe -lehden toimitussihteeri, jolla on keittiönkaapissa seitsemän pussia pähkinöitä ja joka yrittää sinnikkäästi löytää kosmeettisen avun mustiin silmänalusiin.

Hyvää päivää -palsta päivittyy torstaisin.

Vierailija

Vyötärölihavuudella saattaakin olla yllättävä syy

Taas on korrelaatio ja kausaliteetti mennyt toimittajalta sekaisin. Ei tässä viitatun tutkimuksen perusteella voi tehdä johtopäätöstä että lounaan syöminen laihduttaa. Se on yhtä idiottimainen väite kuin se että ihmisten pitäisi syödä enemmän jäätelöä koska se estää putoamisen jäihin. Tutkimushan kun kertoo että silloin kun ihmiset syövät paljon jäätelöä (kesällä) he eivät putoa jäihin. Tämä lounassyönti on samanlainen juttu!
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Näyttelijä John Stamos ja hänen kihlattunsa Caitlin McHugh, 31 eivät ole vielä paljastaneet tulevan lapsen sukupuolta. 

Muun muassa Teho-osasto ja Full House -sarjoista tuttu näyttelijä kertoo People-lehden haastattelussa, että hän oli ehtinyt menettää toivonsa isäksi tulon suhteen. Avioero pitkäaikaisesta kumppanista Rebecca Romijnista vuonna 2005 sekä Stamoksen oman äidin kuolema vuonna 2014 pahensivat Stamoksen päihdeongelmaa, jonka tähti selätti vasta viime vuonna vieroituksen avulla. 

– Olen odottanut isäksi tuloa kauan. Mutta ensin minun piti selvittää asioita itseni kanssa, Stamos kertoi.

Nyt kuitenkin Stamoksen elämässä kääntyy uusi sivu, kun kauan odotettu esikoinen syntyy ensi vuonna. Onnelliset vanhemmat eivät halua vielä paljastaa vauvan sukupuolta, mutta Stamos uskoo tietävänsä, millainen isä hänestä tulee:

– Aion olla hauska isä! Olenhan harjoitellut jo kauan, Stamos kertoo haastattelussa viitaten roolihahmoonsa Full House -sarjassa, jossa näyttelijä auttaa leskeksi jäänyttä päähenkilöä tämän lasten hoidossa. 

 

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nordean tutkimuksen mukaan keskimääräinen säästösumma lapselle on 30 euroa kuukaudessa.

Jo kolme neljästä suomalaisvanhemmasta laittaa rahaa säästöön lapsiaan varten, selviää Nordean teettämästä tuoreesta tutkimuksesta.

Sosiologian professori ja kulutustutkija Terhi-Anna Wilska on huomannut, että lapsille säästämisestä on tullut viime vuosina eräänlainen uusi välttämättömyys.

– 30 vuotta sitten oli epätavallista, että vanhemmat avustivat kotoa muuttanutta lastaan vuokranmaksussa. Nykyään ajatellaan, että on sopimatonta heittää lapsi omilleen, Wilska sanoo Meidän Perheen haastattelussa.

Samoilla linjoilla tuntuvat olevan suomalaisvanhemmat Nordean kyselyssä. Suurin osa säästää lapsen tulevaisuutta varten. Yleisin syy olla säästämättä lapselle on se, ettei rahaa saa säästettyä, vaikka haluaisi. Heistä, jotka eivät vielä säästäneet lapsilleen, moni aikoi aloittaa säästämisen myöhemmin. Vain hyvin harva ilmoitti, ettei pidä säästämistä tarpeellisena.

Keskimääräinen säästösumma on 30 euroa kuukaudessa, ja tyypillisimmin se laitetaan säästötilille. Rahastoihin säästää joka viides, ja osakkeisiin vain neljä prosenttia vastaajista.

 

Kysely

Onko lasten tulevaisuutta varten säästäminen mielestäsi tarpeellista?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.