Pysyvätkö kilot tiukasti vyötäröllä, vaikka olet vähentänyt syömistä?

Silmiini osui tuore tutkimus, jonka mukaan 9–13-vuotiaista amerikkalaistytöistä 23 prosentilla on tapana jättää silloin tällöin lounas väliin.

Hyvältä ei näytä Suomessakaan: kerroimme viime syksynä kouluruokaselvityksestä, jonka mukaan yläkoululaisista vain reilut 60 prosenttia syö kouluruoan joka päivä, Etelä-Suomessa vain 46 prosenttia. Huolestuttava trendi.

Jos lounaan skippaamisen tavoitteena on laihtuminen, keinot ovat aivan väärät. Lounaan tai päivällisen väliin jättäminen päin vastoin altistaa keskivartalolihavuudelle, kertoo Ohion yliopistossa tehty tutkimus.

Tutkimus toteutettiin hiirillä, mutta tutkijoiden mukaan sama pätee kaikella todennäköisyydellä myös ihmisiin.

Tutkimuksen mukaan ruokailujen väliin jättäminen aiheutti verensokerin heilahtelua, ja jonkin ajan kuluttua dieetin loputtua hiirten vyötärönympärys oli suurempi kuin ennen dieettiä (tutkijat mittaamassa hiirten vyötärönympärystä, mikä mielikuva).

Hiirten paino ei ollut juuri noussut, mutta läski oli kertynyt nimenomaan vyötärölle.

Lopuksi kävi vielä niin, että dieetillä olleet hiiret rupesivat syömään ruokansa hotkimalla.

Tämän hiiritarinan opetus on selvä: aterioiden väliin jättäminen ja tiukka dieetti eivät kannata.

Loppuun toinen tutkimus, joka vielä vahvistaa edellisen tutkimuksen tuloksen. Siihen osaa ottaneet olivat hiirten sijasta ihmisiä. Tutkimuksen tulos oli, että ihmiset, jotka jättivät aterioita väliin, alkoivat tykätä erityisesti epäterveellisistä ruoista.

Lue lisää Hyvää päivää -palstan juttuja:

Onko lapsen sokerihumala totta vai tarua?

Älä pode morkkista herkuttelusta, tiukka dieetti ei toimi

Marianne Rautanen on Meidän Perhe -lehden toimitussihteeri, jolla on keittiönkaapissa seitsemän pussia pähkinöitä ja joka yrittää sinnikkäästi löytää kosmeettisen avun mustiin silmänalusiin.

Hyvää päivää -palsta päivittyy torstaisin.

Vierailija

Vyötärölihavuudella saattaakin olla yllättävä syy

Taas on korrelaatio ja kausaliteetti mennyt toimittajalta sekaisin. Ei tässä viitatun tutkimuksen perusteella voi tehdä johtopäätöstä että lounaan syöminen laihduttaa. Se on yhtä idiottimainen väite kuin se että ihmisten pitäisi syödä enemmän jäätelöä koska se estää putoamisen jäihin. Tutkimushan kun kertoo että silloin kun ihmiset syövät paljon jäätelöä (kesällä) he eivät putoa jäihin. Tämä lounassyönti on samanlainen juttu!
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä
– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä

– Lähtökohtaisesti luotan lapsiini, sanoo isä, joka ei koskaan ratsaa lastensa kännyköitä.

– En ostaisi lapsille huonoja urheiluvälineitäkään, sanoo kolmen lapsen isä Jukka

Siksi heidän perheessään kaikilla on vähintään keskihintaiset uutuuspuhelimet. Jukan mielestä sovellukset toimivat ja akku kestää niissä paremmin kuin vanhemmissa malleissa.

Jukka...

Rinteeseen pukeudutaan lämpimästi. Lasketteluvarusteita saa vuokrata melkein kaikista Suomen rinnekeskuksista.

Mitä päälle?

– Mieluummin liikaa kuin liian vähän vaatteita. Päällimmäiseksi kerrokseksi lapsille kannattaa valita toppaa, vaikka kuorivaatteet ovatkin nyt trendikkäitä, Levin hiihtokoulun, ISIA hiihdonopettaja Ina Sohn-Rajamäki sanoo.

Sukiksi valitaan pitkävartinen lämmin sukka. Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat, eikä koskaan perinteistä villasukkaa, koska villasukan kudos pyörii jalassa. Teollisesti kudottu pitkävartinen merinovillasukka käy. Pakkaskelillä sormet suojataan rukkasilla ja alushanskoilla. Sormikasrukkaset kannattaa pukea vasta kevään leudoilla ja aurinkoisilla keleillä.

Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat. Paras on teollisesti kudottu tiivis ja pitkävartinen sukka.

– Kasvojen suojaus on tärkeää: huppuhattu päähän, puffi kasvojen eteen ja lasit päähän. Päähineen tulee mahtua kypärän alle. Ja muista aurinkolasit! Sohn-Rajamäki neuvoo.

Vanhemmat eivät Sohn-Rajamäen mukaan välttämättä aina ymmärrä, että lapsi tarvitsee aikuista enemmän kerroksia. Kun on kylmä, kerrospukeutuminen suojaa pakkaselta. Kertakäyttöisiä hanskaan sujautettavia kädenlämmittimiä voi käyttää oikein kylmillä ilmoilla, mutta ne eivät korvaa kunnon vaatetusta.

Kuravaatteet eivät kuuluu rinteeseen edes plussakelillä: ne ovat turvallisuusriski laskettelurinteessä liukkaan pintansa takia.


Varusteet voi vuokrata – muista kypärä!

Mono on varusteista tärkein. Sen pitää istua jalkaan kuin sukka. Jos talvikenkä on kokoa 30, niin monon kooksi valitaan koko 28–29, koska sen pitää olla jämpti. 

– Lapsilla ei ole vielä kovin vahva lihaksisto, joten tukevat ja istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa, Sohn-Rajamäki kertoo.

Hyvin  istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa.

Suksien pitäisi olla oikean mittaiset, liian pitkillä tai lyhyillä suksilla on hankala laskea. Oikeanmittainen suksi ylettyy leuan alueelle. Alle kouluikäiset ja aloittelijat eivät kaipaa vielä sauvoja.

Kypärä suojaa isoimmilta vammoilta tehokkaasti. Laskettelukypärät ovat nykyään kevyitä, ne eivät vaimenna ympäristön ääniä ja lämmittävät päätä mukavasti. Pakollinen kypärä ei edelleenkään laskiessa ole, mutta erittäin suotava. Suomessa ja monissa kohteissa maailmallakin alle 7-vuotiaat hiihtävät kypärä päässä ilmaiseksi vanhempien seuraksi.  

– Kun lapsi tottuu käyttämään kypärää, hän laskee kypärän kanssa vanhempanakin. Meillä hiihdonopettajilla on kypärän suhteen täyspakko: opettamaan ei ole asiaa ilman kypärää, Sohn-Rajamäki painottaa.

Rinnekeskusten välivuokraamoista vuokrattavat välineet ovat laadultaan nykyaikaisia ja turvallisia. Toki mikään ei estä ostamasta välineitä omaksi, jos lapsi viihtyy hyvin rinteessä.

– Muutamissa rinnekeskuksissa voi välineet vuokrata koko kaudeksi, jolloin ei tarvitse stressata jälleenmyyntiä ja lapsella on aina käytössä oikeankokoiset välineet.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.