Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Lapsen iho on kuiva ja punoittava ja nenä vuotaa. Onko kyseessä allergia?

Voiko allergiaa ehkäistä? Entä mitä jos lapsen oireilu jatkuu, vaikka allergiaa ei todettaisikaan? Lastentautien ylilääkäri, lastenallergologi LT Péter Csonka Terveystalosta vastaa kysymyksiin.

Missä iässä lasten allergiat yleensä puhkeavat?

Ruoka-allergiaoireet ilmaantuvat tyypillisesti 4-6 kuukauden iässä. Allerginen nuha on sen sijaan hyvin harvinainen alle 2-vuotiailla muun muassa siksi, että herkistyminen kausittain ilmaantuville allergeeneille tapahtuu asteittain.

Ensimmäiseksi oireita aiheuttavat useimmiten allergeenit, joille lapsi altistuu päivittäin, esimerkiksi eläinten kanssa ollessaan. Myöhemmin oireita voivat aiheuttaa kausittaiset allergeenit, kuten siitepölyt.

Mitkä ovat tyypillisimmät lasten allergioiden aiheuttajat?

Lapsilla ruoka-aineiden aiheuttamat voimakkaat allergiset reaktiot ovat aikuisiin verrattuna yleisempiä. Tavallisimmin oireita aiheuttavat lehmänmaito, kananmuna, vehnä, ohra, ruis, soija, kalat äyriäiset, maapähkinä ja puupähkinät.

Lisäksi allergisia oireita voivat aiheuttaa myös eläinten hilse, sylki, eritteet, siitepölyt, pistiäisten myrkky ja lääkeaineet.

Mitä ovat tavallisimmat lasten allergioiden oireet?

Oireet riippuvat siitä, mikä allergeeni on kyseessä ja mihin kohtaan elimistöä se vaikuttaa. 

Nenän ja hengitysteiden limakalvolla oireilu tuntuu nuhana ja aivasteluna. Silmien sidekalvolla oireet ovat silmien kutina ja vuotaminen, keuhkoputkissa yskä ja hengenahdistus.

Iho-oireita ovat ihon kutina, punoitus, ihottuma ja turvotus. Allergiaoireet ruoansulatuskanavassa voivat puolestaan olla suun tai kurkun kutinaa, vatsakipua tai ripulia.

Jos epäilee lapsella allergiaa, miten toimia?

Jos epäilee, että lapsella on allergiaan liittyviä oireita, on hyvä hakeutua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa lasten allergisiin sairauksiin perehtyneen lääkärin vastanotolle. Lääkäri voi tehdä tarvittavat selvitykset ja diagnoosit sekä hoito- ja seurantasuunnitelmat.

Miten lasten allergioita nykyisin hoidetaan?

Ruokayliherkkyyttä  hoidetaan yleensä välttämällä oireita aiheuttavaa ruokaa joko täydellisesti tai osittain. Lääkäri auttaa määrittelemään, kuinka tarkasti ruoka-ainetta on vältettävä.

Siitepölyallergian hoidossa on tärkeä käyttää tehokkaita oirelääkkeitä kuten antihistamiinia, silmätippoja ja nenäsumutteita.

Eläinallergiassa oirelääkityksen lisäksi hoitoon kuuluu voimakkaita oireita aiheuttavan eläimen välttäminen, mikäli mahdollista.

Siedätyshoito on tehokas ja turvallinen erityisesti allergisessa nuhassa ja pistiäisallergiassa.

Ruokasiedätyshoito on vasta tutkimusasteella eikä sitä ole vielä yleisesti käytössä. Voimakkaan ja yleistyvän allergisen reaktion (ns. anafylaksian) hoidossa tärkein lääke on lihakseen annettava adrenaliini. 

Voiko allergiaa jotenkin ehkäistä?

Allergisten sairauksien puhkeamiseen vaikuttavat sekä perimä että ympäristö. Vaikka aihetta on tutkittu laajalti, toistaiseksi näyttää siltä, että vanhempien mahdollisuudet estää lapsen allergioiden ja astman kehittymistä ovat vähäiset.

Ainoa merkittävä tekijä, johon vanhemmat voivat vaikuttaa, on estää lastansa altistumasta tupakansavulle – sekä sikiövaiheessa että sen jälkeen.

Mikä on imetyksen merkitys allergioiden ehkäisyssä?

Rintamaito on imeväisikäisen ensisijainen ja tärkein ravinnonlähde. Imetykseen kannustetaan koko imeväisiän ajan, mutta atooppisen ihottuman, allergioiden tai astman ilmaantumisen kannalta yli 4-6 kuukauden pidemmällä yksinomaisella rintaruokinnalla ei ole merkitystä.

Imetyksenaikaisella välttämisruokavaliolla ei myöskään ole voitu vähentää allergisten sairauksien puhkeamista. Äidin ruokavalio imetyksen aikana pikemminkin tutustuttaa lapsen kehoa eri proteiineihin.

Mitkä muut oireet usein sekoitetaan allergiaan?

Jatkuva nuha, aivastelu, tukkoisuus, pitkittynyt yskä ja silmien punoitus voivat viitata esimerkiksi allergiseen nuhaan, mutta ne voivat olla myös hengitystieinfektion merkkejä.

Erilaiset ihottumat, atooppinen ihottuma, nokkosihottuma, ihon lehahtelut, punoitus, näppylät ja kutina voivat viitata ruoka-allergiaan tai ihon ärsytysreaktioihin. Toisaalta lapsilla moniin infektioihin voi liittyä erilaisia ihottumia.

Atooppinen ihottuma ei suinkaan aina liity ruokiin, vaan se oireilee useimmiten ruokavaliosta riippumatta. Nokkosihottumiakin on monenlaisia, ja niistä vain osa liittyy allergioihin. Ihottumia esiintyy myös joissain lääkkeiden aiheuttamissa reaktioissa.

Kun oireita ovat lasten vatsavaivat, löysät ulosteet, ulosteiden värivaihtelut, pulauttelu tai oksentelu, huonovointisuus, väsymys, katkonaiset yöunet tai itkuisuus monesti epäillään ruoka-allergioita, mutta useimmiten kyseessä on jokin muu syy.

Miten toimia, jos lapsella ei löydy allergiaa mutta oireet jatkuvat?

Jos allergiaa ei todeta, mutta lapsen oireet - ja samalla vanhempien huoli - vain jatkuvat, oireiden syyn selvittelyä pitää jatkaa lääkärin avustuksella.

Lapsensa voinnista huolestuneita vanhempia ei saa jättää yksin. Useimmiten syy lapsen oirehtimiselle löytyy ja siihen on olemassa hoitoa.

Lähde: Péter Csonka ja Päivi Junttila: Lapsiperheen allergiaopas, WSOY 2013

Vierailija

Voiko lapsen allergian ehkäistä?

Helsingin yliopisto ja Husin Lastenklinikka ovat aloittaneet tutkimuksen, jossa selvitetään D-vitamiinin vaikutuksia pikkulapsiin. Kätilöopiston sairaalassa Helsingissä aiotaan selvittää, voidaanko lisäämällä D-vitamiinin saantia parantaa kasvua ja luuston kehitystä, vähentää tulehduksia sekä jarruttaa astmaa ja allergioita. "Tällä hetkellä ei tiedetä, mikä on sopiva annos edistämään lapsen terveyttä. Nyt selvitetään se", sanoo lastenlääkäri Sture Andersson Lastenklinikalta. Lastenlääkäri Elisa...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nappaa muksu kainaloon ja houkuttele katsomaan leffa, joka kolahti äitiin tai isään viime vuosituhannella. Nämä elokuvat toimivat yhä.

Valitsimme viisi hittileffaa 90-luvulta, jotka kelpaa katsoa nykylastenkin kanssa. Aloita vaikka kolmosesta, joka sopii perheen pienemmillekin. Kaikki leffat löytyvät Netflixistä.

1. Teinin kanssa: Clueless (1995)

Vieläkö muistatte Alicia Silverstonen, hetken 90-luvun kirkkaimpana teini-idolina säihkyneen näyttelijä- ja mallitähden? Silverstone jatkaa näyttelijänuraansa edelleen, mutta siitä huolimatta hänet muistetaan yhä parhaiten elokuvasta Clueless. Leffa oli 90-luvulla ilmiö jo varhaisteinien keskuudessa.

Clueless kertoo high schoolin suosituimmasta tytöstä Cherylistä, jonka pinnallinen elämä täyttyy shoppailusta, Nokia-kännykkään lörpöttelystä ja pojista. Kun kouluun tulee uusi ja vähän outo tyttö, keksii Cheryl muovata hänestä suositun, hänellä kun sitä näkemystä asiaan riittää.

Clueless on pinnalta aika tavallinen, hiukan höpsö teinileffa, mutta alta paljastuu ajan hengelle virnuilevaa satiiria. Sivuosissa nähdään nuoret Brittany Murphy ja Paul Rudd – sekä viimeistä huutoa oleva Nokia 232 -kännykkä.

2. Varhaisteinin kanssa: My Girl – Tyttöni mun (1991)

Yksin kotona -leffoista maineeseen ponkaissut lapsitähti Macaulay Culkin teki 90-luvulla koko perheen elokuvia liukuhihnalta. Yksi rakastetuimmista oli varhaisteini-ikää kolkuttelevista ystävyksistä kertova My Girl – Tyttöni mun.

Elokuvassa Culkin näyttelee kaikelle mahdolliselle allergista poikaa, jonka ainoa ystävä on yksinhuoltajaisänsä kanssa asuva tomera Vada-tyttö. He ovat kuin paita ja peppu, mutta pari he eivät ole. Vai olisivatko ehkä sittenkin? My Girl – Tyttöni mun vie katsojan suorinta tietä elämän kevääseen: on ihastumista, taianomainen ensisuudelma, murrosiän ihmeelliset oireet, vaikea vanhempisuhde ja traaginen kuolema.

3. Koko perheen naurutakuu: Mrs. Doubtfire (1994)

Muutama vuosi sitten kuollut näyttelijä Robin Williams jätti jälkeensä valtavan leffaperinnön, josta voi kaivella sopivaa katseltavaa kaikenlaisiin tilanteisiin ja mielentiloihin.  

Varsinkin 90-luvulla Williams teki hyvin menestyneitä koko perheen elokuvia, joiden parhaimmistoa edustaa Mrs. Doubtfire. Se on komedia isästä, joka näkee avioeron vuoksi lapsiaan vain harvoin. Mies päättää tavalla tai toisella päästä takaisin lastensa elämään. Niinpä hän pestautuu vaimonsa kotiapulaiseksi – herttaiseksi  täti-ihmiseksi naamioituneena, totta kai.

Mrs. Doubtfire käsittelee avioeroa ja sukupuolirooleja fiksusti ja lämmöllä – ja on kaiken lisäksi vielä hillittömän hauska!

4. Nostalgista fantasiaa: Jumanji (1995)

Kaipaatko aikaa, jolloin seikkailuelokuvat eivät olleet vielä pelkkää aivot turruttavaa tietokoneanimaatiotykitystä? Siinä tapauksessa Jumanji on sinun elokuvasi.

Fantasiaseikkailu kertoo salaperäisestä Jumanji-lautapelistä, jonka pelaamisessa on omat riskinsä. Elokuvan alussa nuori Alan-poika tulee imaistuksi pelin sisään ja jää sen vangiksi. Vuosikymmeniä myöhemmin peliä pelaavat sisarukset vapauttavat vahingossa aikuiseksi varttuneen Alanin (Robin Williams), mutta pääsevät samalla irti toinen toistaan hirmuisemmat viidakon pedot.

Jumanjissa on mukana jo jonkin verran tietokoneella tehtyjä tehosteita, mutta ne eivät ole varastaneet vielä koko show'ta. Pääosassa on ennen kaikkea jännittävä seikkailu. Williamsin rinnalla näyttelee nuori Hillary Duff.

5. Nyyhkyiltaan: Free Willy – Pelastakaa Willy (1993)

Yksi tunnetuimmista ihmisen ja eläimen ystävyydestä kertovista elokuvista on Free Willy – Pelastakaa Willy. Elokuva kertoo ongelmanuoresta Jessestä, joka jotuu sovittamaan graffitiharrastuksellaan yhteiskunnalle aiheuttamansa mielipahan yhdyskuntapalveluna vesipuistossa. Kaikkien yllätykseksi hankala poika ystävystyy tuittuilevan Willy-miekkavalaan kanssa. Jesse päättää tehdä kaikkensa vapauttaakseen ihmisten vangitseman Willyn.

Todellisuudessa Willyä esittänyt Keiko-valas koki masentavamman kohtalon, vaikka pääsikin maistamaan vapautta vuosien vesipuistoelämän jälkeen. Elokuvan suosion myötä paineet Keikon vapauttamiseksi kasvoivat. Ongelmana tosin oli, että pari vuosikymmentä vankeudessa elänyt valas oli jo ehtinyt unohtaa luontaiset vaistonsa ja saalistustaitonsa. Vuonna 1998 alkaneessa projektissa Keikoa valmisteltiin kuitenkin uuteen elämään vapaana valaana, ja lopulta se todella vapautettiin. Vuonna 2003 Keiko ajautui Norjan rannikolle kuolleena. Se oli kärsinyt aliravitsemuksesta ja ilmeisesti menehtynyt keuhkokuumeeseen.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kun Lintsi ja Korkeasaari on koettu, paljon on vielä jäljellä! Kokosimme kivat ja edulliset kohteet syyslomapäivien ohjelmaksi.

Ulkona on hyvä seikkailla – eväät mukaan!

1. Keskustassa ehdoton kävelylenkki kulkee Baanaa pitkin. Näe pyörälähetit ja tubettajien ja instaajien suosimat maisemat ja ota #baanapose Love Helsinki -veistoksen luona. 1,3 kilometrin mittainen kevyen liikenteen väylä kulkee entisessä ratakuilussa. Päätepisteet Kiasman ja Musiikkitalon välissä sekä Ruoholahdessa. Kun jatkatte lenkkiä Ruoholahdesta Jätkäsaareen, näette pissaavan pojan eli Bad Bad Boy -patsaan.

2. Lasten liikennepuistossa vietetään 16.–20.10. kaikille avoimia perhepäiviä. Puisto on avoinna kello 9–15, ja puistosta voi lainata polkuauton liikennepuistossa ajelua varten. Vapaa pääsy. Auroranportti 2, Helsinki, liikennekaupunki.munstadi.fi.

3. Junabongarin lempipaikka on hienoista maisemista tunnettu Linnunlaulun silta, joka vie rautatiekiskojen yli Eläintarhantieltä Tokoinrannasta Linnunlauluntielle Töölönlahteen. Töölönlahden puolella sijaitsevat myös vanhat Linnunlaulun huvilat.

Suomenlinnassa odottaa seikkailu vanhassa merilinnoituksessa. Pukeutukaa lämpimästi!
Suomenlinnassa odottaa seikkailu vanhassa merilinnoituksessa. Pukeutukaa lämpimästi!

4. Suomenlinnan historiallisiin ja jylhiin maisemiin pääsee seikkailemaan syksylläkin säännöllisesti kulkevalla lauttayhteydellä Kauppatorin rannasta. Lauttamatka maksaa joukkoliikenteen lipun hinnan, aikataulut HSL:n sivuilla

5. Lammassaareen kuljetaan pitkospuita Vanhankaupunginkoskelta. Jo puinen polku saareen on elämys! Perillä odottavat suojeltu ulkoilu- ja mökkialue ja upeat merimaisemat ihan kaupungin vieressä. Saaressa saa liikkua vain yleisillä poluilla.

6. Kauempana idässä Vuosaaren kupeessa on Uutela, Itä-Helsingin laajin ulkoilualue ja hieno kohde luontoretkelle. Alueelta löytyy kaksi opastettua luontopolkua, joiden pituudet ovat 2,5 ja 1,5 kilometriä. Jylhiä silokallioita ja upeita merimaisemia, rantaniittyjä, soita ja metsiä sekä vanhaa huvila-asutusta ja Skatan tila laidunalueineen. Huom: pyöräily luontopoluilla on kielletty. Lisätietoja vuosaari.fi

7. Pulahda uima-altaaseen Helsingin keskustassa! Allas Sea Poolissa on kaksi lämmitettyä uima-allasta, joista toinen on matala lastenallas. Vähän hyisempää kyytiä tarjoaa merivesiallas. Yli 12-vuotiaat 12 euroa, 2–12-vuotiaat 6 euroa, alle 2 vuotiaat ilmaiseksi. Katajanokanlaituri 2a, allasseapool.fi

Ihan ilmaista sisätiloissa!

8. Lasten kaupunki on leikki-ikäisten suosikkimuseo Senaatintorin laidalla Sederholmin talossa. Hyppää hevoskärryihin, ohjaa vanhaa laivaa, piipahda 1970-luvun mummolassa tai kokeile 1930-luvun kouluelämää. Helsingin kaupunginmuseoon kuuluva Lasten kaupunki kertoo historiasta lapsille sopivalla tavalla. Kaikkeen saa koskea. Vapaa pääsy! Aleksanterinkatu 16, helsinginkaupunginmuseo.fi/lastenkaupunki.

Onkos tullut kesä? Talvipuutarhassa on!
Onkos tullut kesä? Talvipuutarhassa on!

9. Talvipuutarha on sympaattinen, vihreä ja lämmin keidas keskellä kaupunkia. Ihastele eksoottisia kasveja, seuraa lammissa uiskentelevia karppeja ja istahda penkeille piirtelemään tai syömään eväitä. Vapaa pääsy! Hammarskjöldintie 1 A. Katso aukioloajat Helsingin kaupungin sivuilta.

10. Piipahda haahuilemaan kirjastoon. Rikhardinkadun kirjasto Helsingin keskustassa on kiehtova ja suuri kirjastotalo, josta löytyy paljon tutkittavaa. Se on myös taiteen ystävän helppo kohde: kirjaston tiloissa sijaitsee Helsingin Taiteilijaseuran taidelainaamo. 23. ja 30.10 sekä 6.11. kirjastossa järjestetään myös Pulmaario: Keksi ja koodaa -työpajoja lapsille. Rikhardinkatu 3. Katso myös muut kirjastot ja niiden syyslomaohjelma helmet.fi

11. Annantaloon koottu Unikudelmia-näyttelymaailma tutustuttaa suomalaisten kirjojen tarinoihin. Pääpaino ja lasten- ja nuortenkirjallisuudessa. Kirjojen maailmojen pohjalta on koottu elämyksellinen näyttely, jonka jokainen esine viittaa taustalla olevaan tarinaan. Vapaa pääsy! Annankatu 30, annantalo.fi

Vai mennäänkö museoon?

12. Ateneumin taidemuseossa pääsee ihailemaan Ankallisgallerian taideaarteita eli Ankkalinnan kokoelman omia versioita tunnetuista taideteoksista. Samalla lipulla pääsee toki näkemään myös teosten innoittajat Ateneumin kokoelmanäyttelyssä. Lapset ilmaiseksi, aikuiset 15 euroa. Kaivokatu 2, ateneum.fi.

13. Dinosaurusfanin suosikkipäivään kuuluu vierailu Luonnontieteellisessä museossa Etu-Töölössä. 17.–20. lokakuuta järjestetään dinosaurusaiheisia opastuksia kello 11 ja 14. Noin 20 minuuttia kestävä opastuskierros sopii kaikenikäisille ja kuuluu lipun hintaan.  Aikuiset 13 euroa, alle 7-vuotiaat ilmaiseksi, 7–17-vuotiaat 6 euroa. Pohjoinen Rautatiekatu 13, luomus.fi.

14. Tekniikan museo Vanhankaupunginkoskella kertoo tekniikan ja vempainten vaikutuksesta arkeen ennen, nyt ja tulevaisuudessa. 17.–22.10. museossa pidetään Optiikkaa oppimassa -työpajoja alakoululaisille lapsille. Pajassa erilaisiin optisiin laitteisiin: linsseihin, peileihin ja prismoihin sekä rakennetaan oma kaleidoskooppi. Aikuiset 8 euroa, lapset 2/0 euroa, työpajamaksu 5 euroa. Viikintie 1, tekniikanmuseo.fi

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.