Viisihenkisen perheen haaveena on omavaraisuus. – Meillä on hyvä maakellari, johon säilöä.
Viisihenkisen perheen haaveena on omavaraisuus. – Meillä on hyvä maakellari, johon säilöä.

– Kun saimme lapsia, aloimme miettiä, missä kunnossa maapallo on tulevaisuudessa, sanoo kolmen lapsen äiti Satu.

Se oli yksi kesän parhaita hetkiä. Linnut lauloivat, tuuli humisi puissa. Lapset kahlailivat ja loiskuttelevat vedessä. Joki on niin kaunis ja villi, ajatteli Satu Rauhala.

Kahlailun päätteeksi oli luontevaa jutella lasten kanssa siitä, kuinka tärkeää vesistöjen suojelu on.

Jokimuisto kuvaa hyvin Rauhalan perheen luontosuhdetta. Satu ja Esa uskovat, että kun luontoa oppii rakastamaan koko vartalollaan ja kaikilla aisteillaan, herää myös halu suojella sitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kannustamme lapsia kiipeämään puihin ja hyppimään kiville, ottamaan luonnon haltuun koko kropallaan. Sillä tavalla ympäristö tulee tutuksi, ja heille kertyy luontomuistoja. Toivomme heidän olevan luonnossa kotonaan, Satu sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Minä olen vähän tällainen hörhöinen: puhun lapsille Äiti Maasta ja kasvien sieluista.”

Ennen kaikkea Satu ja Esa toivovat, että kaikki kolme lasta oppisivat ymmärtämään, kuinka riippuvainen ihminen on luonnosta. Heidän oma ajatusmaailmansa alkoi muuttua kuutisen vuotta sitten.

– Kun saimme lapsia, aloimme miettiä, missä kunnossa maapallo on sitten, kun meillä on lastenlapsia. Sen jälkeen elämäntapamme on muovautunut koko ajan lähemmäs luontoa. Edessä on varmasti suuria muutoksia, kun ilmasto lämpenee, Satu sanoo.

Esa ja Satu lähestyvät asiaa kuitenkin hiukan eri näkökulmista.

– Minä olen vähän tällainen hörhöinen: puhun lapsille Äiti Maasta ja kasvien sieluista. Esa taas opettaa heitä kunnioittamaan luontoa perinteisemmällä tavalla, Satu kertoo.

Parin yhteinen haave oli muutto maalle Nurmijärvelle. Nyt heillä on kasvimaa, jolla he pyrkivät kasvattamaan jatkossa yhä suuremman osan perheen ruuasta. Lisäksi heillä on ulkohuussi, jota he käyttävät mahdollisimman paljon säästääkseen vettä.

”Haluan lasten ymmärtävän, mistä ruoka tulee.”

Satu on ammatiltaan perhetyöyrittäjä, Esa tekninen isännöitsijä. Perhe viettää kaiken liikenevän vapaa-ajan ulkona.

– Tutkimme ja tunnistamme kasveja ja eläimiä, leikimme, kalastamme, rakentelemme majoja. Parasta on, kun lapsi oikein palaa halusta päästä seikkailemaan metsään tai joenrantaan, Esa sanoo.

Yksi tärkeä oppitunti koskee ruokaa – sitä, että ruoka ei vain tupsahda pöytään tyhjästä.

– Haluan lasten ymmärtävän, mistä ruoka tulee ja mitä sen eteen on tehty ennen kuin se päätyy lautaselle. Keskustelemme lapsentasoisesti lihan- ja maidontuotannosta sekä metsästämisestä, Esa kertoo.

Tavoitteena on, että lapset kasvaisivat ympäristötietoisuuteen pienestä pitäen.

– Toivon, että siitä tulee osa heidän sisäistä maailmaansa, Satu sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla