Perheen lapset ovat tottuneet syömään ilmastoystävällisiä kasvisruokia vauvasta saakka. Kuva: Juha Salminen
Perheen lapset ovat tottuneet syömään ilmastoystävällisiä kasvisruokia vauvasta saakka. Kuva: Juha Salminen

Perhe on myynyt autonsa ja asuu pienessä kerrostalokolmiossa. – Näin meillä on parempi omatunto.

– Te olette tuollaisia maailman rakastajia, tiuskaisi 12-vuotias Sonja taannoin äidilleen.

Perheen koululaisia joskus hiukan ärsyttää, miten paljon Katja Koivumäki ja Larimatti Punelpuro ovat valmiita joustamaan omasta ja perheensä mukavuudesta ympäristön vuoksi.

Turkulaisen leikkaussalihoitajan ja orkesterimuusikon perheessä syödään kasvispainotteisesti ja vältetään uuden ostamista. Viisihenkinen perhe luopui hiljattain autostaan ja hoitaa nyt ruokaostokset kävellen lähikaupassa tai pyöräkärryllä isommassa marketissa. Valtaosa vaatteista on peräisin kirpputoreilta, mutta uusiakin ostetaan harkiten – mieluummin laatua kuin tusinatavaraa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Matkustelisimme mielellämme, mutta ympäristösyistä emme halua lentää.”

– Emme me kauhean tiukkoja ole. Tytöt saavat kyllä välillä ostaa vaatteita ketjuliikkeistäkin, mutta ei enempää kuin muutaman vaatekappaleen vuodessa, Katja kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Larimatti ja Katja keskustelevat paljon ympäristöasioista Sonjan ja 10-vuotiaan Helmin kanssa ja selittävät syitä perheen elämäntapojen taustalla.

– Matkustelisimme mielellämme, mutta ympäristösyistä emme halua lentää. Olemmekin ajatelleet lähteä junalla Eurooppaa kiertämään, Katja kertoo.

”Kaikkien pitäisi ajatella ympäristöasioita.”

Sonjaa harmittaa joskus se, etteivät he lennä ulkomaille kuten monet kaverit. Australiaan olisi hienoa päästä. Hän kertoo kuitenkin ajattelevansa ympäristöasioita jonkin verran itsekin.

– Kaikkien pitäisi ajatella niitä. Omia ympäristötekojani ovat muun muassa kasvisruuan syönti ja bussilla sekä pyörällä liikkuminen, Sonja sanoo.

Itse yläasteikäisenä ympäristöasioihin havahtunut Katja uskoo, että nykylapset oppivat ekologiset elämäntavat aiempaa luontevammin. Ilmastonmuutoksesta puhutaan nykyään aivan eri mittakaavassa kuin parikymmentä vuotta sitten.

– Koulussakin puhutaan kierrätyksestä, emmekä me ole mitenkään ainoita, jotka näitä asioita tuovat esiin. Esimerkiksi Sonjan parhaan ystävän äiti on vegaani, Katja kertoo.

Katja ja Larimatti toivovat, että lapsuudenkodin esimerkki ja asioista keskusteleminen jättäisivät jälkensä lapsiin.

– Toivomme, että he sitten isompina ajattelisivat näitä asioita itsekin enemmän, Larimatti sanoo.

Kohtuullisuuden kulmakivet

1. Asuminen & liikkuminen

Kotimme on kerrostalokolmio lähellä Turun keskustaa. Se on aika pieni, mutta meillä on parempi omatunto, kun emme tarvitse liikkumiseen autoa, eikä lämmitykseen mene niin paljon energiaa.

2. Ruoka

Syömme enimmäkseen kasvisruokaa. Kuopus Saimi ei muuta söisikään kuin papuja ja tofua.

3. Muut hankinnat

Meiltä löytyy televisio, joka on peräisin taloyhtiön roskalavalta. Hankimme lähes kaiken mahdollisen käytettynä. Kerromme lähipiirillekin, että emme halua turhaa tavaraa lasten syntymäpäivinä ja jouluna.

Sisältö jatkuu mainoksen alla