Kuva: Milka Alanen
Kuva: Milka Alanen

Onko lähtö eteisessä yhtä tuskaa? Testaa tarkkaa kuuden kohdan ohjelmaa, kirjoittaa Meidän Perheen uusi kolumnisti Ile Uusivuori.

Oikein hyvää itsenäisyyspäivää kaikille, ja tervetuloa seuraamaan vuoden 2034 Linnan juhlia. Ensimmäisenä presidenttiparia saapuu kättelemään Maija Kauppinen.

Maija on kolmen lapsen yksinhuoltaja, ja hän on aivan yksin joutunut pukemaan lapsilleen talvivaatteita Raision sateisina ja lumisina aamuina. Hänen johdollaan Suomen johtavat yksinhuoltajat saapuvat tervehtimään presidenttiä.

Tässä on asia, jonka haluaisin tulevaisuudessa kuulla seuratessani televisiosta tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanottoa. Vihaan sydämestäni lasteni ulkovaatteiden pukemista. Vaikka nyt huhtikuussa pukeminen on onneksi jo helpompaa, tämä on ainoa syy, miksi haaveilen lähes päivittäin muutosta Espanjaan. En veroparatiisin tai liian pienen eläkkeen takia, vaan siksi, että voisin pukea lapsilleni pelkät sortsit ja astua ulos.

Kotonamme lähdöt ovat jokaisena aamuna kuin ensimmäiset viisi minuuttia Pelastakaa sotamies Ryan -elokuvasta: pelkkää kaaosta, kipua ja huutoa. Viisi-, kolme- ja yksivuotiaat lapseni eivät tee hommaa helpoksi. Ensin jahtaan heitä pitkin kämppää, ja lopulta he eivät suostu mihinkään.

Taisteluun on parasta varautua joka aamu hyvin huolellisesti.

Viimeisen viiden rimpuilevan pukemisvuoden aikana olen varmasti ansainnut jo ainakin vihreän vyön judossa, niin hankalaa haalareiden saaminen jalkaan minun mielestäni on. Joka aamu kello 8 haaveilen postiluukusta tipahtavasta kertausharjoituskutsuista tai jopa vankilasta. Siellä ilmeisesti riittäisi, jos saisi itse vaatteet päälle. Samalla saisin edes hetken tauon lasten pukemisesta.

Ihmis-Tetrikseen on kuitenkin viime aikoina löytynyt pieniä ratkaisuja: Taisteluun on parasta varautua joka aamu hyvin huolellisesti. Etsin kaikki vaatteet etukäteen ja levitän ne omiin kasoihinsa. Lasten pukemisjärjestyksellä on väliä: ensin keskimmäinen, sitten esikoinen ja lopulta helpoin eli kuopus. Jokainen valmis puettu paketti rappuun odottamaan, jotta he eivät ärsyttäisi toisiaan. Lopussa kaikki saavat vaimoni lanseeraamat pukemispiparit eli pienet keksit rappuun syötäviksi. Tiedän, se on lahjontaa, mutta se toimii! Tässä konkurssissa otan kaiken helpotuksen vastaan.

Tärkeää on, että teen tämän kaiken pelkissä kalsareissa.

Tärkeää on, että teen tämän kaiken pelkissä kalsareissa, jotta vältyn itse hieltä, ärsytykseltä ja sitä kautta raivolta. Avaan ikkunan hyvissä ajoin, jotta kämppä viilenee eikä lapsille tule liian kuuma. Vasta kun kaikki ovat rapussa, puen itselleni vaatteet mahdollisimman nopeasti.

Joka aamu tuuletan eteisessä villisti. Olen selvinnyt tästäkin voittajana! Seuraavan pukemisen hoitaa päiväkoti, jonka ohjaajia rakastan koko sydämestäni. Itse asiassa heidän kuuluisi saapua Linnan juhlien kättelyyn ihan ensimmäisinä.

Nyt kun vielä muistaisin, mihin itse eilen illalla riisuin housuni…

Vierailija

Vihaan sydämestäni lasten ulkovaatteiden pukemista

Samanlaista menoa meilläkin, vaikka on kaksi lasta! Nauratti. Kun kuopuksemme harjoitteli päiväkotiarkea, olin mukana ensimmäiset päivät. Kas kummaa ne pienimmätkin tyypit, jotka yleensä kotona puettaessa ovat yhtä hallittavia kuin 10-jalkaiset mustekalat, suostuivat puettaviksi ja pukivat jopa itse! Mikä siinäkin on, että kotona sitten se meininki on kuin Sotamies Ryanista. ps. harmi, että tähänkin kommenttiketjuun ehti ensimmäiseksi joku oman elämänsä sankari mieltään pahoittamaan...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Iiro on nopea, madot hitaita. Kuva: Mikko Hannula
Iiro on nopea, madot hitaita. Kuva: Mikko Hannula

Iirosta on hauskaa seurata matojen touhuja ja viedä niitä multaan turvaan, kun äiti tekee puutarhatöitä.

”En ole matojen pelastaja. Tai olen. Kun äiti kaivaa ja huutaa, että täällä on hieno, mä tulen ottamaan madon. Vien sen multaan turvaan.

Mullassa mato syö ja kakkaa. Se kasvattaa meidän herneitä.

Tiellä auto tai pyörä voi ajaa madon päälle. Madot ei osaa vielä varoa.

Toi iso on varmaan isä ja toi toinen äiti. Kohta ne varmaan sukeltaa. Onkohan niiden koti kaukana?

Käyn välillä tekemässä muuta ja tulen sitten taas seuraamaan niitä. Madot on aika hitaita. Mä olen nopea.”

Iiro, 4

Alaraajavammat ovat lasten jalkapallovammojen suurin yksittäinen ryhmä, sanoo professori Jari Salo.

Lasten loukkaantumisalttius kasvaa, kun treeneistä siirrytään peleihin, joissa vauhti ja loppuun saakka yrittäminen ovat kovemmalla tasolla.

Yleisimpiä lasten jalkapallovammoja ovat nilkkojen vääntövammat sekä eri puolille kehoa kohdistuvat kolhut. Myös päähän kohdistuu lukumääräisesti paljon vammoja, mutta ne ovat onneksi yleensä vaikutuksiltaan vähäisiä.

– Nyrjähdykset ja nivelsidevammat ovat yleisempiä tytöillä, murtumat puolestaan pojilla, Jari Salo kertoo.

Murtumat ja ruhjeet liittyvät usein kontaktitilanteisiin, kun taas nivelside- ja lihasvammat syntyvät kaatumisten yhteydessä ja suunnanvaihdoista. 

– Takareiden alue jää usein liian vähälle huomiolle. Sen vammat ovat nopeimmin kasvava ryhmä jalkapallossa. Kasvuiässä tilanteeseen tuo lisähaasteen reisiluun pituuskasvu, johon lihasten tulisi mukautua, Salo painottaa.

Rasitusvammojen taustalla usein kasvuun liittyvät tekijät

Lasten ja nuorten rasitusvammoissa ikä on merkittävä tekijä. Kasvavalla lapsella tai nuorella on useita kohtia, joissa luiden kasvutumakkeiden luutuminen ja jänteiden ongelmat ilmaantuvat tietyssä järjestyksessä ikävaiheiden mukaan, jos rasitus ylittää sietokyvyn. 

– Tyypillisiä rasitusvaivojen kohtia ovat mm. kantapääkivut sekä polvilumpiojänteen alaosan vaivat, kuvailee Salo.

Urheilun muuttuminen ”ammattimaisemmaksi” yhä nuoremmissa ikäluokissa lisää rasitusvammoja.

Spesifi lajikohtainen harjoittelu yhdistettynä vähentyneeseen yleiseen vapaa-ajan liikkumisen näyttäisi osittain selittävän rasitusvammojen yleistymistä. Toinen merkittävä tekijä on urheilun muuttuminen ”ammattimaisemmaksi” yhä nuoremmissa ikäluokissa.

– Useampaa lajia harrastavilla lapsilla rasituksen sietokyvyn rajan huomaaminen on usein vaikeaa, kun kussakin lajissa pyritään maksimoimaan siinä tarvittava harjoittelu. Tällöin ennaltaehkäisyssä korostuu vanhempien ja valmentajien yhteistyö myös eri lajien kesken, Salo toteaa.

Vammojen ennaltaehkäisy monen tekijän summa

Akuuttien pelitilanteessa syntyneiden vammojen ennaltaehkäisyyn ei ole oikotietä. Rasitusperäisiä vammoja voidaan vähentää oikeanlaisella harjoittelulla sekä huomioimalla lapsen kokonaistilanne. 

– Riittävän monipuolinen harjoittelu, alkulämmittelyt, palautumisen seuranta, tasapainoinen ravitsemus, lapsen kuuntelu sekä maltti olla pois rasituksesta, jos ilmenee viitteitä rasitusperäisestä vammasta ovat hyviä keinoja vammojen ennaltaehkäisyyn, sanoo lastentautien erikoislääkäri Petri Koponen.

Aikuisen on huomioitava, jos lapsi ei pysty enää tekemään suorituksia aiemmalla tavalla, vaikka hän ei oireita valittaisikaan.

Lapsi ei vielä tunne omaa kehoansa ja siinä tapahtuvia muutoksia, jolloin harrastuksessa mukana olevien aikuisten rooli korostuu. Aikuisen on huomioitava, jos lapsi ei pysty enää tekemään suorituksia aiemmalla tavalla, vaikka hän ei oireita valittaisikaan.

– Treeniohjelma on hyvä rakentaa monipuoliseksi: nuorille ei kannata suunnitella liiaksi voimaharjoitteita ja alakouluikäisille lapsille on tärkeä mahdollistaa eri lajien kokeilu lapsen näin halutessa. Myös joukkueen reilut pelisäännöt ovat lasten ja nuorten joukkuepeleissä tärkeässä roolissa, painottaa Koponen lopuksi.

Jos urheillessa sattuu - milloin lääkäriin?

  • Urheilukentällä aloitettu perinteinen kylmä-koho-kompressio -hoito on hyvä ensiapu.  
  • Päävammojen osalta on tärkeä selvittää, onko lapsi ollut tajuttomana tilanteen jälkeen. Jos lapsi on hetkenkin tajuttomana tai päävamman liittyy muistikatko, lääkärin arvio on tarpeen.
  • Akuuteissa vammoissa on hyvä lähteä lääkäriin, jos lapsi ei pysty käyttämään loukkaantunutta raajaa, raaja on epämuotoinen, kipu on kova tai kyseessä on avovamma. 
  • Rasitusvammoissa on hyvä kääntyä asiantuntijan puoleen, jos vammoihin liittyy lepokipua, aiempi vaiva pahenee akuutisti tai tilanne pitkittyy harjoittelutausta huolimatta.

Lähde: Mehiläinen.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.