Nettikirppareilla käy melkoinen kuhina, kun äidit metsästävät hyväkuntoisia käytettyjä UV-vaatteita. Onko niistä oikeasti hyötyä? Entä säilyttääkö suoja tehonsa toistuvissa pesuissa?

Periaatteessa kaikki kankaat suojaavat auringolta. UV-suojan taso riippuu kudonnan tiiviydestä ja materiaalista. Parhaimmat suojaominaisuudet ovat yleensä tiiviiksi neulotuilla tai kudotuilla sekä keinokuitukankailla. Esimerkiksi valkoisen ohuen puuvillan suojakerroin on viisi, farkkukankaan 50. Kastuminen voi jopa puolittaa UV-suojan. Lisäsuojaa vaatteisiin saadaan erityisillä UV-suojakäsittelyillä.

– Suomen kesässä tavalliset pitkähihaiset vaatteet, aurinkosuojavoide ja -lasit sekä hattu riittävät useimmiten, ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund sanoo.

Hän myöntää, että hiostamattomiksi suunnitellut UV-vaatteet ovat usein paitsi käytännöllisiä, niin myös tarpeen rannalla ja etelän auringossa. Veden äärellä ja rantalomilla UV-suojavaatteet turvaavat tavallisia vaatteita paremmin palamiselta, sillä ne antavat suojan myös kastuneena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Iho voi palaa myös silloin, jos lapsi ulkoilee kevyissä vaatteissa, joiden kangas on harvaan kudottu, Kyrklund varoittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Auringossa oleilua keskipäivällä sekä suoraa auringonpaistetta kannattaa vältellä. Näin voi vähentää altistusta jopa puolella. Jos noudattaa molempia neuvoja niin altistus jää vain neljännekseen.

Iho voi palaa myös silloin, jos lapsi ulkoilee kevyissä vaatteissa, joiden kangas on harvaan kudottu.

Aurinkosuojavoiteissa lapsille suosittelen laajakirjoista UVA- ja UVB-suojaa, jossa on fysikaalinen filtteri kertoimella 50. Tutkimuksissa on havaittu, että ihmiset tyypillisesti levittävät liian ohuen kerroksen aurinkosuojavoidetta.

– Levitä mieluummin liikaa kuin liian vähän. Aurinkosuojauksessa systemaattisuus on tärkeää, eli pyri tekemään aurinkosuojauksesta kesällä päivittäinen rutiini, Kyrklund vinkkaa.

Mitä vaateen UV-suojakäsittely tarkoittaa?

Riika Paakkunainen Reiman viestinnästä kertoo, että heillä on käytössään kahdenlaista UV-käsittelyä.

– Vaatteen pinnassa oleva suojakäsittely kestää testiemme mukaan vähintään 20 konepesua. Käsinpesu on hellävaraisempaa. 

Kuitu voidaan käsitellä jo kehruuvaiheessa, jolloin suojateho on kestävämpi.

Uimapukutrikoisissa aurinkosuoja-asuissamme kuituun on jo kehruuvaiheessa sekoitettu valkoista titaanioksidi-väriainetta. Samaa ainetta käytetään muun muassa hammastahnoissa.

– Suoja ei lähde kulumallakaan muuten kuin samaa tahtia vaatteen kanssa. Nyppyyntymisellä ei ole vaikutusta tehoon, Paakkunainen sanoo.

Juttua varten haastateltu ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklundia Mehiläisestä ja Communication Manager Riika Paakkunaista Reimalta.

 

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla