Nettikirppareilla käy melkoinen kuhina, kun äidit metsästävät hyväkuntoisia käytettyjä UV-vaatteita. Onko niistä oikeasti hyötyä? Entä säilyttääkö suoja tehonsa toistuvissa pesuissa?

Periaatteessa kaikki kankaat suojaavat auringolta. UV-suojan taso riippuu kudonnan tiiviydestä ja materiaalista. Parhaimmat suojaominaisuudet ovat yleensä tiiviiksi neulotuilla tai kudotuilla sekä keinokuitukankailla. Esimerkiksi valkoisen ohuen puuvillan suojakerroin on viisi, farkkukankaan 50. Kastuminen voi jopa puolittaa UV-suojan. Lisäsuojaa vaatteisiin saadaan erityisillä UV-suojakäsittelyillä.

– Suomen kesässä tavalliset pitkähihaiset vaatteet, aurinkosuojavoide ja -lasit sekä hattu riittävät useimmiten, ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund sanoo.

Hän myöntää, että hiostamattomiksi suunnitellut UV-vaatteet ovat usein paitsi käytännöllisiä, niin myös tarpeen rannalla ja etelän auringossa. Veden äärellä ja rantalomilla UV-suojavaatteet turvaavat tavallisia vaatteita paremmin palamiselta, sillä ne antavat suojan myös kastuneena.

– Iho voi palaa myös silloin, jos lapsi ulkoilee kevyissä vaatteissa, joiden kangas on harvaan kudottu, Kyrklund varoittaa.

Auringossa oleilua keskipäivällä sekä suoraa auringonpaistetta kannattaa vältellä. Näin voi vähentää altistusta jopa puolella. Jos noudattaa molempia neuvoja niin altistus jää vain neljännekseen.

Iho voi palaa myös silloin, jos lapsi ulkoilee kevyissä vaatteissa, joiden kangas on harvaan kudottu.

Aurinkosuojavoiteissa lapsille suosittelen laajakirjoista UVA- ja UVB-suojaa, jossa on fysikaalinen filtteri kertoimella 50. Tutkimuksissa on havaittu, että ihmiset tyypillisesti levittävät liian ohuen kerroksen aurinkosuojavoidetta.

– Levitä mieluummin liikaa kuin liian vähän. Aurinkosuojauksessa systemaattisuus on tärkeää, eli pyri tekemään aurinkosuojauksesta kesällä päivittäinen rutiini, Kyrklund vinkkaa.

Mitä vaateen UV-suojakäsittely tarkoittaa?

Riika Paakkunainen Reiman viestinnästä kertoo, että heillä on käytössään kahdenlaista UV-käsittelyä.

– Vaatteen pinnassa oleva suojakäsittely kestää testiemme mukaan vähintään 20 konepesua. Käsinpesu on hellävaraisempaa. 

Kuitu voidaan käsitellä jo kehruuvaiheessa, jolloin suojateho on kestävämpi.

Uimapukutrikoisissa aurinkosuoja-asuissamme kuituun on jo kehruuvaiheessa sekoitettu valkoista titaanioksidi-väriainetta. Samaa ainetta käytetään muun muassa hammastahnoissa.

– Suoja ei lähde kulumallakaan muuten kuin samaa tahtia vaatteen kanssa. Nyppyyntymisellä ei ole vaikutusta tehoon, Paakkunainen sanoo.

Juttua varten haastateltu ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklundia Mehiläisestä ja Communication Manager Riika Paakkunaista Reimalta.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Alina käy Hoksaus-kerhossa kerran viikossa. Kuva: Milka Alanen

Siellä on tutkimustakki ja aineita kokeita varten, Alina kertoo.

”Tiedekerhossa kaikkein kivointa on tutkiminen, koska siinä tapahtuu kaikkea, joka tulee koko maailmasta.

Minulla on siellä tutkimustakki ja aineita kokeita varten.

Viimeksi me laitettiin tötteröön niitä aineita. Sitten laitettiin tötteröön ilmapallo ja sitten se ilmapallo muuttui isoksi.

Seuraavaksi haluan tehdä toisia kokeita.”

Alina, 3

Meidän Perhe 11/2017

Heinin ja Timon viisihenkinen perhe matkusti neljässä kuukaudessa maapallon ympäri. Matka onnistui tarkalla säästämisellä ja hyvällä ennakkosuunnittelulla.

1. Aloita ajoissa 

Matkaan säästäminen ja reitin suunnittelu kannattaa aloittaa jo vuotta tai kahta ennen matkaa.

2. Pohdi irtioton pituutta

Koti-ikävä, raha ja vapaiden pituus töistä tai koulusta rajoittavat matka-aikaa. Meidän reissumme alkoi kesälomalla, koulusta anoimme vapaata puolentoista kuukauden ajaksi.

3. Mieti tulot 

Meidän perheemme matka maksoi yhteensä 38 450 euroa. Siihen käytettiin perhevapaita, säästettyjä vuosilomia ja opintovapaata, joten rahaa tuli tilille myös matkan aikana.

4. Suunnittele ja säästä 

Teimme säästötavoitteen ja laitoimme rahaa sivuun joka kuukausi kahden vuoden ajan. Säästimme myös veronpalautukset, lomarahat, ym. ”ylimääräisen” tulon.

Pääset pitkälle, kun budjetoit 50–100 e/hlö/pv. Sen pitäisi kattaa kaikki lennoista ruokaan ja nähtävyyksiin. Meillä yhden henkilön vuorokausihinnaksi riitti alle 70 euroa.

5. Vuokraa, myy ja lainaa 

Vuokrasimme kotimme matkan ajaksi ja lainasimme automme tuttavaperheelle vakuutusmaksujen hinnalla. Turhat tavarat, kuten vauvan vaatteet, myimme pois.

6. Ole viisas matkailija

Vertaa, suunnittele, varaa ajoissa ja vältä sesonkeja. Me vietimme paljon aikaa Etelä-Amerikassa edullisen hintatason vuoksi.

7. Mieti reitti

Reittimme kulki näin: Helsinki, Hong Kong, Indonesia, Australia, Uusi-Seelanti, Chile, Brasilia, Espanja. Lennot varasimme kaksi kuukautta ennen lähtöä, sillä vasta silloin vapaa koulusta varmistui. Varhemmin varatut lennot voi saada edullisemmin.


Huomenta, Uusi-Seelanti! Freedom camping -leirintäalue, Meat Works, Uusi-Seelanti. Nouseva aurinko lämmittää Hannaa matkailuauton sängyllä. Takana on ensimmäinen yö matkailuautossa.

 


Kohta tarvitaan hanskat. Kaikoura Beach, Uusi-Seelanti. Tytöt totuttelevat Uuden-Seelannin syksyyn Australian helteen jälkeen. Taustalla jäisenä usvana höyryävä meri, jalkojen alla suhisee musta laavahiekka.


8. Huolehdi terveydestä

Muista matkavakuutus, rokotukset ja lääkkeet.

9. Ajattele myönteisesti

Kaikki on mahdollista. Suurin este lähtemiselle on useimmiten omien korvien välissä.


Sisko auttaa. Pelourinhon kaupunginosa, Salvador de Bahía, Brasilia. Laura nappaa Hannan oikeaan suuntaan, kun taapero haluaa painella omiin seikkailuihinsa.

Iskä, tää haisee. Rotorua, Uusi-Seelanti. Timo yrittää saada kuvaa purkautuvasta geysiristä. Emma nyrpistelee mädän kananmunan hajuiselle lemulle.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.