iStockphoto
iStockphoto

Kun lapsi kaipaa tekemistä, opeta hänelle muutama helppo taikatemppu!

Kun lapsi kaipaa tekemistä ja onnistumisen iloa, opeta häntä taikomaan! Netistä löytyy ohjeita moniin helppoihin taikatemppuihin, joiden apuvälineet löytyvät jokaisesta kodista.

Taikatemppujen opetteleminen on hauskaa, ja vielä hauskempaa on pistää pystyyn esitys kavereille ja sukulaisille. Samalla lapsen itsetunto ja esiintymiskokemus kasvavat. Taikatemput ovat myös oiva ohjelmanumero erilaisiin juhliin.

Tässä muutama helposti toteutettava temppu spoonful.com-sivustolta:

Ajatusten lukeminen

Tarvitset kolme samannäköistä paperilappua ja kynän.

1. Aseta paperilaput pöydälle, ja pyydä yhtä yleisön jäsentä miettimään jonkun henkilön nimeä. Jatka kertomalla "Älä sano nimeä ääneen. Minä luen ajatuksesi ja kirjoitan nimen paperille."

2. Kirjoita vastaus paperille yleisön näkemättä, taittele paperi pöydälle ja kehota samaa yleisön jäsentä sanomaan ajattelemansa nimi.

3. Toista temppu pyytämällä jotakuta miettimään jotain numeroa. Tee sama temppu vielä kolmannen kerran, ja pyydä yhtä yleisön edustajaa ajattelemaan joko punaista tai sinistä väriä.

4. Anna paperilaput jollekulle yleisön edustajalle luettavaksi ääneen tai lue ne itse ja näytä yleisölle. Ainakin kaksi kolmesta vastauksesta onnistuu!

Temppu toimii siten, että kirjoitat laput eri järjestyksessä kuin yleisö luulee. Aivan ensimmäiseen lappuun kirjoitatkin värin, joko "punainen" tai "sininen". Toiseen lappuun kirjoitat nimen, jonka ensimmäinen yleisön edustaja paljasti sinulle jo ensimmäisessä kohdassa. Kolmanteen kirjoitat vastaavasti kakkoskohdan jälkeen paljastetun numeron.

Näin saat sekä nimen että numeron oikein, ja värin arvaaminen onnistuu 50 prosentin todennäköisyydellä.

Voit perustella mahdollista virhettä sillä, että väriä miettineen henkilön ajatuksia oli harvinaisen hankala lukea.

Mustaa taikuutta

Tätä temppua varten et tarvitse yhtään apuvälineitä, mutta avustaja on tarpeen.

1. Pyydä yleisöä valitsemaan yhdessä jokin esine siitä huoneesta, jossa esitys pidetään. Poistu täksi ajaksi huoneesta, jotta he saavat tehdä valinnan rauhassa.

2. Kun palaat huoneeseen, avustajasi alkaa osoitella eri esineitä ja kysyä jokaisesta "Onko se tämä?". Vastaat aina "Ei", kunnes hän osoittaa oikeaa esinettä, jolloin voit hämmästyttää yleisön vastaamalla "Kyllä, se on tämä".

Tempun salaisuus on avustajassa. Sopikaa, että hän osoittaa jotain mustaa esinettä juuri ennen kuin tulee oikean esineen vuoro. 

Paikkaa vaihtava seteli

Tähän taikaan tarvitaan kaksi eri arvoista seteliä, esimerkiksi 5 ja 10 euron setelit.

1. Rullaa setelit sisäkkäin siten, että 10 euron seteli on vaakatasossa pöydällä ja asetat viitosen setelin poikittain sen päälle niin, että alareuna on tasan (eli viitosen "pääty" on samassa linjassa kuin kympin alareuna).

2. Osoita yleisölle, että viitonen on nyt kympin päällä, ja rullaa ne sen jälkeen sisäkkäin niin, että aloitat rullaamisen kympin alareunasta.

3. Sano pari taikasanaa, ja rullaa setelit auki. Nyt viitosen seteli onkin vaihtanut paikkaa kympin setelin alapuolelle!
Tämä temppu on siitä hauska, ettei siinä ole mukana minkäänlaista taikuutta tai trikkiä, vaan se toimii aivan itsestään. Kokeile, jos et usko!

Numeron lukeminen ajatuksista

Tässä tempussa on tarvetta luotettavalle avustajalle, muita apuvälineitä ei tarvita.

1. Pyydä yleisöä miettimään yhdessä joku numero yhden ja viiden välillä sillä aikaa, kun olet poissa huoneesta.

2. Kierrä muutaman yleisön jäsenen luona "lukemassa" salainen numero heidän ajatuksistaan siten, että asetat kätesi heidän ohimoilleen.

3. Julista salainen numero ääneen!

Tempun salaisuus on se, että kun "luet" salaisen avustajasi ajatuksia ja pidät käsiäsi hänen ohimoillaan, avustaja puree huomaamatta hampaitaan yhteen kyseistä numeroa vastaavan määrän. Tunnet liikkeen hänen ohimoiltaan ja pystyt laskemaan luvun käsilläsi.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Rinteeseen pukeudutaan lämpimästi. Lasketteluvarusteita saa vuokrata melkein kaikista Suomen rinnekeskuksista.

Mitä päälle?

– Mieluummin liikaa kuin liian vähän vaatteita. Päällimmäiseksi kerrokseksi lapsille kannattaa valita toppaa, vaikka kuorivaatteet ovatkin nyt trendikkäitä, Levin hiihtokoulun, ISIA hiihdonopettaja Ina Sohn-Rajamäki sanoo.

Sukiksi valitaan pitkävartinen lämmin sukka. Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat, eikä koskaan perinteistä villasukkaa, koska villasukan kudos pyörii jalassa. Teollisesti kudottu pitkävartinen merinovillasukka käy. Pakkaskelillä sormet suojataan rukkasilla ja alushanskoilla. Sormikasrukkaset kannattaa pukea vasta kevään leudoilla ja aurinkoisilla keleillä.

Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat. Paras on teollisesti kudottu tiivis ja pitkävartinen sukka.

– Kasvojen suojaus on tärkeää: huppuhattu päähän, puffi kasvojen eteen ja lasit päähän. Päähineen tulee mahtua kypärän alle. Ja muista aurinkolasit! Sohn-Rajamäki neuvoo.

Vanhemmat eivät Sohn-Rajamäen mukaan välttämättä aina ymmärrä, että lapsi tarvitsee aikuista enemmän kerroksia. Kun on kylmä, kerrospukeutuminen suojaa pakkaselta. Kertakäyttöisiä hanskaan sujautettavia kädenlämmittimiä voi käyttää oikein kylmillä ilmoilla, mutta ne eivät korvaa kunnon vaatetusta.

Kuravaatteet eivät kuuluu rinteeseen edes plussakelillä: ne ovat turvallisuusriski laskettelurinteessä liukkaan pintansa takia.


Varusteet voi vuokrata – muista kypärä!

Mono on varusteista tärkein. Sen pitää istua jalkaan kuin sukka. Jos talvikenkä on kokoa 30, niin monon kooksi valitaan koko 28–29, koska sen pitää olla jämpti. 

– Lapsilla ei ole vielä kovin vahva lihaksisto, joten tukevat ja istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa, Sohn-Rajamäki kertoo.

Hyvin  istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa.

Suksien pitäisi olla oikean mittaiset, liian pitkillä tai lyhyillä suksilla on hankala laskea. Oikeanmittainen suksi ylettyy leuan alueelle. Alle kouluikäiset ja aloittelijat eivät kaipaa vielä sauvoja.

Kypärä suojaa isoimmilta vammoilta tehokkaasti. Laskettelukypärät ovat nykyään kevyitä, ne eivät vaimenna ympäristön ääniä ja lämmittävät päätä mukavasti. Pakollinen kypärä ei edelleenkään laskiessa ole, mutta erittäin suotava. Suomessa ja monissa kohteissa maailmallakin alle 7-vuotiaat hiihtävät kypärä päässä ilmaiseksi vanhempien seuraksi.  

– Kun lapsi tottuu käyttämään kypärää, hän laskee kypärän kanssa vanhempanakin. Meillä hiihdonopettajilla on kypärän suhteen täyspakko: opettamaan ei ole asiaa ilman kypärää, Sohn-Rajamäki painottaa.

Rinnekeskusten välivuokraamoista vuokrattavat välineet ovat laadultaan nykyaikaisia ja turvallisia. Toki mikään ei estä ostamasta välineitä omaksi, jos lapsi viihtyy hyvin rinteessä.

– Muutamissa rinnekeskuksissa voi välineet vuokrata koko kaudeksi, jolloin ei tarvitse stressata jälleenmyyntiä ja lapsella on aina käytössä oikeankokoiset välineet.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kiinnitä huomiosi siihen, että luistimen laatu ja koko ovat kohdallaan, ja hanki oikeat luistimet oikeaan tarkoitukseen. Näin luistelu on ilo!

Kauno- vai jääkiekkoluistimet? Päätöstä ei pidä tehdä sukupuolen perusteella, sillä tytöt voivat hyvin luistella hokkareilla ja pojat kaunoluistimilla. Alkuun kannattaa kuitenkin valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet. Piikittömän luistimen kanssa lapsi oppii potkimaan sivuille. 

Alkuun kannattaa valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet.

Tärkeää on, että luistimen varsi ei ole löysä ja että kenkä on oikean kokoinen. Koska luistin on tavallista kenkää tukevampi, joutuu kantapäätä yleensä painamaan voimalla ennen kuin jalka sujahtaa luistimeen. Korkeampivartinen taitoluistin tukee nilkkaa paremmin kuin jääkiekkoluistin.

Pyydä lasta nousemaan tukevasti seisomaan ja kävelemään hieman ympäriinsä. Kysy tai tunnustele, että liikkuuko jalka liikaa luistimessa. Luistimen ei kuuluisi tuntua irralliselta osalta, vaan tukea jalkaa ja tuntua kevyeltä. Kannattaa myös joustaa polvista ja pyytää isompaa lasta kertomaan, mihin varpaat tällöin liikkuvat: tämä on todellinen asento, jossa luistellaan. Jos luistellaan ulkona, villasukalle on hyvä varata tilaa. Hallissa ylimääräistä sukkaa ei tarvita.

Pidä nämä mielessä luistinta valittaessa:

  • Jalka tuntuu tukevalta luistimessa. Älä jätä luistimeen kasvunvaraa!
  • Varpaiden ja luistimen kärjen väliin noin yhden sentin rako.
  • Kantapään tulee olla tiukasti vasten luistimen kantakuppia, eikä kantapää saa nousta, kun luistimet ovat kiinni.
  • Nauhoja ei saa laittaa liian tiukalle jalkapöydän päällä. 
  • Nauhojen sitomisen jälkeen hyvä luistin tuntuu miellyttävältä.

Marketista saa taito- tai jääkiekkoluistimet noin 40–60 eurolla. Erikoisliikkeiden laadukkaampien taitoluistinten hinnat liikkuvat sadan euron molemmin puolin. Kirpputoreilta ja sporttidivareista voi saada luistimet todella edukkaasti. Aina kannattaa myös kysellä ystävä- ja tuttavaperheiden lasten vanhoja kierrätykseen. Satunnaiseen luisteluun voi hankkia huokeammat luistimet, kun taas jääkiekko-, taitoluistelu- tai ringette-harrastukseen kannattaa hankkia kestävät ja laadukkaat, hintatasoltaan kalliimmat l

Luistimia sitoessa hermot eivät kiristy, kun nauhat on leikattu oikean mittaisiksi. Luistimen ympäri nauhoja ei kannata vetää, silloin sidonnasta tulee turhan kireä. Jalkaterän päältä nauhat jätetään melko löysiksi, taitekohta tehdään tiukemmaksi. Nilkan ja varren väliin mahtuu muutama sormi.

Luistimen terän tulee myös olla terävä. Luistimet on hyvä teroittaa säännöllisin väliajoin, sillä tylsät luistimet eivät ole turvalliset. Kysy teroitusta jäähallilta, urheiluseurasta tai -liikkeestä.

Aluksi jäällä voi vain seisoa tai kaatuilla

Pienen lapsen kanssa kannattaa aluksi vain seisoa, kontata, opetella nousemaan ja kaatumaan – totutella jäähän ja luistimiin. Lapsen tarvitsee oppia olemaan terän päällä ja saada tottua luistimiin. 

Itse luistelun opettelu kannattaa aloittaa hiihtoliikkeestä: Jalkoja liikutellaan eteen ja taaksepäin. Kokeillaan, miten luistin liikkuu ja haetaan tasapainoa. Myöhemmin lasta ohjataan oikeaan luistelutekniikkaan menemällä lapsen taakse ja pitämällä lantion seudulta tukevalla otteella kiinni. Käsien on hyvä olla vapaat, jotta lapsen asento hakeutuu automaattisesti tasapainoiseksi.

Vanhempien ei kannata puskea lasta liikaa vaatimuksillaan eikä hermostua, jos edistystä ei ihan heti tapahdu. Jokainen oppii kyllä luistelemaan, omaan tahtiin.

Lähde:  Suomen Taitoluisteluliitto, MTV, Kuningaskuluttaja.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.