Maata pitkin matkustaminen on lapselle seikkailu, jossa ehtii nähdä paljon. Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Maata pitkin matkustaminen on lapselle seikkailu, jossa ehtii nähdä paljon. Kuva: Shutterstock

Pintaa pitkin matkustava aloittaa reissun Eurooppaan joko laivalla tai Pietarin kautta. 

1. Suomesta pintateitse maailmalle suunnatessa on joko ylitettävä meri Ruotsiin, Viroon tai Saksaan tai kierrettävä Pietarin kautta. Pietariin tarvitset viisumin.

2. Laivojen päästöt ovat merkittävästi suuremmat kuin junien. Laskutavat vaihtelevat, mutta matkustajarahtilaivalla yksittäisen matkustajan laskennallinen hiilijalanjälki on pienempi kuin risteilyaluksella. Vähäpäästöisin vaihtoehto olisi silti aina pitää merimatka mahdollisimman lyhyenä.

3. Jos lähdet liikkeelle Ruotsista, ehdit Kööpenhaminan kautta illaksi Hampuriin, kun hyppäät junaan aamulla Tukholmassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Viron kautta et pääse junalla Latviaa pidemmälle ilman katkoja. Tallinnasta kulkee kuitenkin varsin hyvälaatuisia ja mukavia busseja Varsovaan, josta voit jatkaa taas raiteilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Sujuvia yöjunayhteyksiä on esimerkiksi Saksasta Sveitsiin, Italiaan, Itävaltaan ja Unkariin, itä-länsisuunnassa heikommin. Pietarista kulkee yöjunia eri puolille Itä-Eurooppaa.

6. Lisätietoa ja vinkkejä: Facebookin Maata pitkin matkustavat -ryhmä, maatapitkin.net, seat61.com

7. Apua aikataulujen suunnitteluun ja lippujen hankintaan löydät täältä: bahn.de, loco2.com, trainline.eu.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla