Kuva: Juha Salminen
Kuva: Juha Salminen

Karavaanariperheen kesä huipentuu Onnelan ostoshumussa. ”Rakastamme sitä sähellystä.”

Tämähän tupaten täynnä. Susanna ja Joonas Malkavuori olivat saapuneet Tuurin Onnelan karavaanarialueelle ja tahtoivat vain päästä purkamaan leirin ajomatkan jälkeen. Esikoinen Viljo oli heräämässä päiväunilta ja haluaisi pian ruokaa.

– Ei auttanut muu kuin pysäköidä läheiselle parkkialueelle, ja viettää ensimmäinen yö siinä. Parkkipaikalla ei saanut vaunuun edes sähköä, Susanna muistelee neljän vuoden takaista reissua.

Silti Onnela-visiitistä tuli kerralla perheen perinne. Nyt nelivuotias Viljo on käynyt Tuurissa elämänsä jokaisena kesänä. Nykyään Malkavuoret tietävät, että leirintäalue täyttyy heti heinäkuun alussa. Jos vaunun haluaa saada sinne, pois lähtijöiden paikkoja pitää olla portilla kärkkymässä jo aamuvarhaisella.

– Moni välttelee Tuuria heinäkuussa, mutta rakastamme sitä sähellystä, Susanna kertoo.

Ostohumu imaisee mukaansa. Susanna myöntää, että samat tavarat saisi aika lailla samaan hintaan lähi-Prismasta Järvenpäästä, mutta iloinen hulluus tarttuu.

– Säästämme aina sitä varten, että Tuurissa voi vähän tuhlata, Susanna sanoo.

Mukaan on lähtenyt ainakin keittiöveitsi, kylpyhuoneen palli ja työkaluja. Perheen yhteinen vitsi onkin puhua, mikä kaikki kotona on “Vesalta”. Viljokin tietää, mistä sandaaleista on kyse, kun äiti pyytää hakemaan jalkaan “Vesan kengät”.

Kyläkaupan toimitusjohtajasta Vesa Keskisestä on tullut muutenkin osa perheen kesäperinnettä.

– Tavoitteemme on bongata hänet aina Tuurissa edes kerran, Susanna kertoo ja nauraa.

Pysähdys Tuurissa kestää noin viikon, sitten matka jatkuu. Malkavuorten asuntovaunu liikkuu Viljon ja Väinön, 3 kk, päiväunien mittaisia matkoja.

– Vertailemme keväisin leirintäalueiden välimatkoja. Yli kolmen tunnin ajomatkaa ei kannata haukata, koska lapset eivät jaksa nukkua niin kauan.

Joskus reissaaminen on pelkkää huutoa. Karavaanarit eivät hätkähdä, vaikka takapenkki kiukkuaa.

– On ihanaa matkustaa ilman painetta, että olisi pakko päästä johonkin perille. Jos matka ei kulje, pysähdymme, laitamme ruokaa ja leikimme, Susanna kertoo.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vesirokkopotilaalla on ehdoton lentokielto, mutta miten toimia, jos lapsella on korvatulehdus? Lastenlääkäri Mari Hero vastaa. 

Kuume

Olemme huomenna lähdössä lentokoneella lomamatkalle, ja tänään lapselle nousi 38 asteen kuume. Voimmeko lentää kuumeisen lapsen kanssa?

”Jos lapsi voi hyvin ja hän jaksaa lentomatkan, voi lennolle lähteä huoletta. Jos kuumelääkkeet eivät auta tai yleiskunto on huono, on parempi jäädä kotiin. Aina, jos lapsen terveydentilaa on itse vaikea arvioida, on paras kääntyä ammattilaisen puoleen.

Yleensä tavallinen flunssa ei estä lentämistä, mutta jos lapselle ilmestyy vaikkapa näppylöitä, on tilanne tarkistettava. Vesirokossa on ehdoton lentokielto, eikä lasta saa viedä lentokoneeseen.

Lentoyhtiöillä voi olla erilaisia sääntöjä flunssaisena lentämiseen. Esimerkiksi pahimpana lintuinfluenssakautena henkilökunta saattoi mitata matkustajien lämmön varmuudeksi lähtöportilla, jotta koneeseen ei varmasti päässyt ketään, joka tartuttaisi koneellisen ihmisiä.”

Vatsatauti

Lapsi oksensi aamulla, ja illalla pitäisi lentää. Voimmeko lähteä oksentamisesta huolimatta matkalle?

”Monet lentoyhtiöt eivät ymmärrettävästi ota oksentavaa lasta kyytiin, sillä oksennustauti tarttuu erittäin herkästi. Kannattaa aina miettiä tapauskohtaisesti, voiko lennolle lähteä.

Isommalla lapsella oksentaminen voi liittyä matkajännitykseen.

Erityisesti jos oksennuspotilas on ihan pieni vauva, suosittelisin miettimään lähtöä muutamaan otteeseen. Se ei palvele ketään, jos kohdemaassa joutuukin suoraan lentokentältä etsimään sairaalan, jotta nestetasapaino saadaan kuntoon.

Jos kyseessä on vaikka isompi lapsi, joka oksentaa kerran, on mahdollista, että oksennus liittyy matkajännitykseen. 

Jos kuitenkin lentää oksentavan lapsen kanssa, on erittäin tärkeää muistaa nesteytys.”

Korvatulehdus

Lapsella todettiin tänään korvatulehdus, ja hän sai siihen lääkkeet. Voiko lapsi lentää huomenna, vai voivatko korvat vaurioitua?

”Korvatulehduspotilas voi lentää, mutta nousut ja laskut saattavat sattua korviin normaalia enemmän. Joissain tapauksissa korvatulehdusta sairastava voi tarvita matkalle lääkärin kirjoittaman lentoluvan. Espanjassa korvatulehduksesta kärsivä ei saa lentää ollenkaan. 

Pahimmassa tapauksessa tärykalvo voi  puhjeta lentokoneen painevaihtelun vuoksi. Voikin olla hyvä, että korvien tilannetta seuraa muutaman päivän ennen lennolle lähtöä ja katsoo, pureeko lääkekuuri. Korvatulehdus ei kuitenkaan itsessään ole este lentämiselle.”

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

MM-kisojen kunniaksi listasimme ihanimmat jalkapalloisät. 

Neymar Jr.

Brasilian maajoukkueessa pelaava hyökkääjä oli 19-vuotias, kun hänen poikansa David Lucca syntyi. Neymar piti pojan äidin henkilöllisyyttä pitkään salassa, mutta kertoi lopulta äidin olevan 17-vuotias Carolina Santas

26-vuotiaalla Neymarilla ei vielä toistaiseksi ole muita lapsia, mutta David on nähty hurraamassa isänsä kanssa pelikentillä useamman kerran. 

 

Meu pequeno ❤️feliz dia das crianças

Henkilön Nj 🇧🇷 👻 neymarjr (@neymarjr) jakama julkaisu

Kuva: Instagram / @neymarjr

Cristiano Ronaldo

33-vuotiaalla Ronaldolla on neljä lasta. Portugalilaisen hyökkääjän ensimmäinen lapsi, Cristiano Junior, syntyi vuonna 2010 Yhdysvalloissa. Ronaldo ei ole tuonut lapsen äitiä julkisuuteen, ja Ronaldolla on poikansa yksinhuoltajuus.

Vuonna 2017 Ronaldo teki isyyden hattutempun. Tähti ilmoitti kesäkuussa, että hänen perheensä on kasvanut kaksosilla. Lapset syntyivät Yhdysvalloissa paikallisen sijaissynnyttäjän avulla. 

Myöhemmin samana vuonna Ronaldo ja hänen tyttöystävänsä Georgina Rodriquez saivat ensimmäisen yhteisen lapsen. Marraskuussa syntynyt tyttö sai nimekseen Alana Martina.

Kuva: Instagram / @cristiano

Lionel Messi

Argentiinalaisen hyökkääjän perheessä riittää hulinaa, sillä Messillä on kolme poikaa: 5-vuotias Thiago, 2-vuotias Mateo ja kolmen kuukauden ikäinen Ciro.

Lasten äiti on Messin pitkäaikainen kumppani Antonella Roccuzzo. Pari on ollut yhdessä teini-ikäisestä lähtien, ja he menivät naimisiin vuonna 2017. 

 

Henkilön Leo Messi (@leomessi) jakama julkaisu

Kuva: Instagram / @leomessi

Karim Benzema

Ranskan maajoukkueen pelaajalla on kaksi lasta, neljävuotias Melia ja vuoden ikäinen Ibrahim. Melian äiti on ranskalainen sairaanhoitaja, josta 30-vuotias Benzema on sittemmin eronnut. Nyt jalkapallotähti on seurustellut vuodesta 2016 ranskalaisen mallin, Cora Gauthierin kanssa, ja Ibrahim on heidän ensimmäinen yhteinen lapsensa. 

 

My happy place ❤❤

Henkilön Karim Benzema (@karimbenzema) jakama julkaisu

Kuva: Instagram / @karimbenzema

Gianluigi Buffon

Italialainen Buffon on nimetty yhdeksi maailman parhaista maalivahdeista. Uransa ohessa 40-vuotias Buffon on ehtinyt myös isäksi kolmesti. Miehellä on kaksi lasta liitostaan Alena Seredován kanssa: 10-vuotias poika Louis, sekä 8-vuotias poika David. Pari erosi vuonna 2014. 

Buffonin kolmas lapsi Leopoldo syntyi vuonna 2016. Lapsen äiti on Buffonin tyttöystävä Ilaria D'amico, joka työskentelee televisiojuontajana jalkapallomakasiinien parissa. 

Vastoin muiden jalkapalloilijoiden tapoja Buffon on pitänyt lapsensa visusti poissa julkisuuden valokeilasta. 

Kuva: Instagram / @gianluigibuffon

David Beckham

43-vuotias Beckham on entinen Englannin maajoukkueen kapteeni ja yksi maailman tunnetuimmista jalkapalloilijoista. Beckhamilla ja hänen vaimollaan Victorialla on neljä lasta, joista vanhin on ehtinyt jo täysi-ikäiseksi. 19-vuotias Brooklyn ei ole seurannut isänsä jalanjälkiä pelikentille, mutta on sen sijaan mallimaailman lupaavimpia nimiä.

Lisäksi Beckhamien perheeseen kuuluu 15-vuotias Romeo, 13-vuotias Cruz ja 6-vuotias Harper

Kuva: Instagram / @davidbeckham

Marcelo

Brasilialainen 30-vuotias puolustaja on kahden pojan isä. Marcelon lapset Enzo, 8, ja Liam, 2, ovat Instagramin perusteella isänsä silmäteriä. Marcelon lapset ovatkin usein kannustamassa isäänsä tämän tärkeissä peleissä, ja lisäksi kentän laidalta löytyy myös Marcelon vaimo Clarisse Alves.

Marcelo ja Alves ovat olleet yhdessä 15 vuotta.

 

Miss you all! 😔 👨‍👩‍👦‍👦 #myeverything

Henkilön Marcelo Vieira Jr. (@marcelotwelve) jakama julkaisu

Kuva: Instagram / @marcelotwelve

Sergio Ramos

32-vuotias espanjalainen puolustaja on kolmen pojan isä. Ramoksen pitkäaikainen kumppani Pilar Rubio synnytti perheen uusimman tulokkaan Alejandron tämän vuoden huhtikuussa.

Ramos ja Rubio ovat entuudestaan vanhempia kolmevuotiaalle Sergio Juniorille sekä kaksivuotiaalle Marcolle

Kuva: Instagram / @sergioramos

Birkir Bjarnason

Islantilainen keskikenttäpelaaja Bjarnason ei ole itse isä, mutta hänellä on läheiset välit hänen veljensä lapsiin.

Eikö olisikin mukavaa jos jokaisen lähipiiristä löytyisi Bjarnasonin kaltainen supersetä, joka jaksaisi omien pelikiireidensä keskellä kaulita pizzaa tai muuten vaan höpsötellä? Rooli näyttää sopivan 30-vuotiaalle Bjarnasonille ainakin hyvin, vai mitä sanotte?

 

Pizzukvöld með litla frænda👶🏼 pizza night with my little nephew🍕 @bebjarnadottir

Henkilön Birkir Bjarnason (@birkirbjarnason) jakama julkaisu

Kuvat: Instagram / @birkirbjarnason

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.