FIFA 19:ssä saa tehdä tosissaan töitä, jos haluaa oppia kaikki mahdolliset kikat.
FIFA 19:ssä saa tehdä tosissaan töitä, jos haluaa oppia kaikki mahdolliset kikat.

Muutokset kahden edellisvuoden peleihin eivät kuitenkaan ole isoja. 

Elämä on vain osa jalkapalloa, tietää vanha italialainen sanonta. Osa jalkapalloa on myös Fifa-pelisarja, johon ilmestyy uusi osa joka ikinen vuosi. Tänä vuonna mukana on enemmän oikeita joukkueita ja pelaajia kuin koskaan ennen. Pelin ulkonäkö on niin hienoa, että välillä ei ole helppo sanoa pallottelevatko telkkarissa oikeat vai virtuaalifutaajat.

Pelillisesti Fifat eivät ole koskaan olleet tiukkaotsaisen realistisia. Tälläkin kertaa supertähtien nopeus ja kikkailutaidot ovat sitä luokkaa, että edes tosielämän ronaldot ja messit eivät moiseen pysty. Suomen maajoukkueen laitapakilla ei näissä karkeloissa ole mitään jakoa maailmantähtiä vastaan.

Pelaamisen alkuun pääsee helposti, mutta kaikkien kikkojen haltuunotto vaatii peliohjaimen nappien täydellistä hallintaa. Tietokonetta vastaan pelatessa vaikeustasoa voi säätää sopivaksi, mutta taitava kaveri tai verkkopelaaja voi nöyryyttää noviisia mennen tullen. Onneksi joukkuiden tasoerot ovat niin isoja, että sopivat jengit valitsemalla saa tasoitettua tasoeroja. Taitavakaan pelaaja ei tahdo pärjätä HJK:lla Real Madridia vastaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaikka Fifa 19 on jalkapallofanille silkkaa herkkua, sen hankkimista kannattaa miettiä, jos kotoa jo löytyy viime- tai edellisvuotinen versio pelistä. Muutokset eivät ole niin isoja, että ne perustelisivat Fifa 19 ostamista. Hiukan ärsyttävää on, että Fifa-pelien eri vuosikertojen väliset verkkopelit eivät onnistu. Jos kaikilla kavereilla on uusin versio, voi olla kova paikka pudota peliporukoista vanhan Fifan takia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vielä ärsyttävämpää on se, että monista muistakin tietokonepeleistä tutut mikromaksut ovat mukana Fifassakin. Maksamalla oikeaa rahaa saa parannettua virtuaalijoukkuettaan. Tuntuu hurjalta, että monta kymppiä maksavassa pelissä pitäisi käyttää vielä lisäeuroja. 

FIFA 19

  • FIFA 19. EA Sports
  • PS4, PS3,  Xbox One, Xbox 360, Nintendo Switch, PC
  • Ikäraja 3
  • Hinta noin 60 e.
Sisältö jatkuu mainoksen alla