Nyt tehdään hyviä juttuja – Vauva ja Meidän Perhe haastavat sinutkin mukaan!

Vauvan ja Meidän Perheen toimitus haastaa kaikki neulomaan vauvan unipussin. Tavoitteena on kerätä 100 unipussia, jotka lahjoitetaan ensikotien vauvoille helmi–maaliskuun vaihteessa. Voit seurata haasteen etenemistä Vauvan ja Meidän Perheen sometileillä tunnisteella #100unipussia ja Vauva.fissä.

Suloisen ja lämpimän Jääkarhu-unipussin neulontaohje on suunniteltu yhteistyössä Novitan kanssa. Katso yksinkertainen ohje jutun lopusta tai alla olevasta linkistä:

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Unipussi on mainio idea ja tulee ensikotien pienimmille asukkaille tarpeeseen. Lahjoitus on tärkeä kriisissä elävän perheen selviytymiselle: ajatus siitä, että joku välittää, haluaa auttaa ja ajatella neuloessaan juuri minua ja lapsiani voi kannustaa vanhempaa jatkamaan pahimman yli, sanoo Ensi- ja turvakotien liiton viestintäpäällikkö Mikko Savelainen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ensikodit tarjoavat vuosittain yli 300 vauvalle ja vanhemmalle tukea, jotta vanhempi pystyy huolehtimaan vauvastaan. Ensikodin työntekijät ovat erikoistuneet nimenomaan vauvavaiheen ja varhaisen vuorovaikutuksen tukemiseen, ja perheillä on mahdollisuus saada tukea ympäri vuorokauden.

Ajatus siitä, että joku välittää ja ajattelee neuloessaan juuri minua ja lapsiani voi kannustaa vanhempaa jatkamaan pahimman yli.

Perhe pääsee ensikotiin, jos äiti ei selviä vanhempana olemisesta ja vaikeudet vaarantavat vauvan terveyttä tai kehitystä. Yhä useammin ensikotiin tulee äidin mukana myös isä.

Ensikotiin tulevat vanhemmat ovat usein itse kokeneet kovia kuten hylkäämisiä, laiminlyöntiä, sairautta, väkivaltaa ja traumaattisia kokemuksia omassa lapsuudessaan tai myöhemmin elämässä.

– Monilla meille tulleilla äideillä on mielenterveysongelmia kuten masennusta, tai päihdeongelma. Äiti voi olla hyvin nuori tai maahanmuuttajataustainen, eikä hänellä ole turvallisten läheisten verkostoa, sanoo vauvatyön asiantuntija Tanja Henttonen Ensi- ja turvakotien liitosta.

Haasteet havaitaan usein jo synnytyssairaalassa tai myöhemmin neuvolassa, lastensuojelussa tai muussa palvelussa.

– Ensikotiin tullaan hyvin uupuneina. Perheen tilanne paranee ratkaisevasti, kun apua annetaan riittävän varhain ja pitkäkestoisesti sekä perheen yksilölliset tarpeet huomioiden, Henttonen kertoo.

Lähetä valmis unipussi osoitteeseen:

Ensi- ja turvakotien liitto
Asemamiehenkatu 4 A
00520 Helsinki
Laita kuoreen merkintä ”Unipussi”

Voit halutessasi laittaa unipussin mukaan myös tsemppausviestin äidille ja vauvalle – se toimitetaan pussin mukana jollekin lahjoituksen saavista äideistä.

Lähetä unipussi helmikuun 2020 loppuun mennessä. Ensi- ja turvakotien liitto jakaa valmiit unipussit käyttöön ensikotien vauvoille.

Ohje Jääkarhu-unipussiin

Suunnittelija Minna Metsänen, koko 50–60 cm.

Tarvitset

  • Langanmenekki Novita Nordic Wool (010) luonnonvalkoinen 250 g tai jokin muu vastaava lanka. Lisäksi tarvitset silmien ja nenän kirjontaan vähän tummanharmaata villalankaa.
  • Pyöröpuikot Novita (40 tai 60 cm) nro 6 tai käsialan mukaan.

Mallineule

Kohoneule suljettuna neuleena: 1.–5. krs: neulo *2 o, 2 n*, toista *–*. 6. krs: neulo s:t nurin. Toista kerroksia 1–6. Kohoneule tasona: 1., 3. ja 5. krs (op): neulo *2 o, 2 n*, toista *–* ja neulo 2 o. 2. ja 4. krs (np): neulo *2 n, 2 o*, toista *–* ja neulo 2 n. 6. krs (np): neulo s:t oikein. Toista kerroksia 1–6. Sileä neule: neulo s:t oikealla oikein ja nurjalla nurin.

Tiheys 18 s kohoneuletta kaksinkertaisella langalla hieman venyttäen = 10 cm.

Tee näin

  1. Luo kaksinkertaisella langalla 76 s ja aloita kohoneule ohjeen mukaan suljettuna neuleena 1. kerrokselta: neulo *2 o, 2 n*, toista *–*. Neulo 2. kerros.
  2. Tee seuraavalla eli kolmannella kerroksella reiät nyöriä varten seuraavasti: neulo *2 o, 2 s nurin yhteen ja tee langankierto puikolle*, toista *–* koko kerroksen ajan. Neulo kerrokset 4–6 ja toista sitten kerroksia 1–6.
  3. Kun kappaleen korkeus on noin 45 cm (venytä kappaletta hieman leveyssuunnassa ennen mittaamista) ja olet viimeisenä neulonut kohoneuleen 6. kerroksen, tee pääntietä varten aukko. Neulo kerroksen alusta 2 o ja päätä seuraavat 14 s oikein neuloen = 62 s. Kumpaankin reunaan jää näin reunimmaiseksi 2 o s:aa.
  4. Jatka neulomista tasona lopuilla eli hupun silmukoilla. Huom. Neulo hupun reunoissa 2 s:lla sileää oikeaa neuletta.
  5. Kun olet toistanut hupussa kerrokset 1–6 viisi kertaa, neulo vielä kerrokset 1–4. Hupun korkeus on noin 18 cm. Kavenna seuraavalla eli 5. kerroksella hupun keskellä 5 s seuraavasti: neulo *2 o, 2 n*, toista *–* vielä 4 kertaa, neulo **2 o, 2 s nurin yhteen**, toista **–** vielä 4 kertaa ja neulo kerros loppuun = 57 s. Neulo 6. kerros.
  6. Siirrä puolet silmukoista toiselle puikolle (28 silmukkaa + 29 silmukkaa). Aseta puikot rinnakkain siten, että hupun oikeat puolet asettuvat vastakkain. Neulo hupun reunasta päin puikkojen silmukat yhteen seuraavasti: neulo molempien puikkojen ensimmäiset silmukat oikein yhteen ja pudota silmukat puikoilta. Tee samoin myös toisille silmukoille. Nosta sitten ensimmäinen silmukka toisen yli oikealta vasemmalle. Neulo kolmannet silmukat yhteen ja nosta oikealla oleva silmukka vasemman yli. Jatka tällä tavalla silmukoiden yhteen neulomista ja päättelyä kerroksen loppuun asti. Viimeisenä on yksi silmukka, neulo se oikein ja vedä oikealla oleva silmukka vasemman yli. Katkaise lanka.
  7. Vaihtoehtoisesti voit päätellä loput silmukat ja ommella hupun sauman.

Viimeistely 

Tee kaksinkertaisella langalla noin 1 m pitkä kierretty nyöri. Pujota se helman reikäriviin ja aseta solmimiskohta pääntien oikean reunan kanssa samaan linjaan.

Tee neljä pientä tupsua. Kiinnitä kaksi tupsua solmimisnyörin päihin. Kiinnitä toiset kaksi tupsua jääkarhun korviksi sopiviin kohtiin.

Kirjo nenä harmaalla langalla laakapistoin hupun reunaan sauman kohdalle. Kirjo vielä silmät parilla lyhyellä laakapistolla.

Ohjetiedustelut @novita.fi tai 040 178 226 ma ja ke 10–12, lankatiedustelut Novita.Lankapalvelu@novita.fi tai www.novitaknits.com

Sisältö jatkuu mainoksen alla