Keppariharrastus saattaa aiheuttaa ennakkoluuloja.
Keppariharrastus saattaa aiheuttaa ennakkoluuloja.

Kun tyttäreni kertoo harrastavansa keppareita, jopa aikuiset saattavat nauraa hänelle halveksuen. Listasin 8 syytä harrastaa keppareita.

Seitsemän vuotta sitten, tyttäreni ollessa pieni eskarilainen, hän innostui keppihevosista. Eräänä syntymäpäivän vastaisena yönä ompelin hänelle lahjaksi kolme keppihevosta vanhoista kankaista ja rakensimme pihalle keppareille tallin.

Tänään, kirjoittaessani tätä tekstiä, hän istuu myyntipöydän takana Seinäjoki Areenalla Keppihevosten SM-kilpailuissa. Se on Suomen suurin kepparitapahtuma. Saattaa olla jopa maailman suurin. Nyt keppareista puhutaan lajina, ei enää leikkinä kuten muutama kymmenen vuotta sitten.

On ollut hetkiä, jolloin tyttäreni on hävennyt tai halunnut piilotella harrastustaan, jotta ei joudu kiusatuksi.

Silti seitsemän vuoden aikana olemme kuunnelleet, kuinka tähän harrastukseen on suhtauduttu hymähdellen, ihmetellen, vähätellen ja jopa ilkeästi nauraen. On ollut hetkiä, jolloin tyttäreni on hävennyt tai halunnut piilotella harrastustaan, jotta ei joudu kiusatuksi. Aikuiset ihmiset ovat pyöritelleet simiään, kun olemme kertoneet harrastuksesta: Höh-höh-höö, tytöt leikkii mielikuvitusleikkejä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hörötys muuttuu ihmetykseksi, kun näytän heille videoita, joissa parhaimmat esteratsastajat hyppäävät yli metrisiä esteitä lähes nollavauhdosta (tämän vuoden ennätys on 141cm) tai kerron, että käsintehtyjä hevosia jonotetaan tapahtumassa tunteja ja niistä maksetaan jopa satoja euroja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suositumpien myyjien pöytiin jonotetaan mellakka-aitojen ympäröimänä.  

Toki laji saattaa siihen tutustumattomista tuntua oudolta, vaikka sen arvostus ja suuren yleisön tunnettuus kasvavatkin vuosi vuodelta. Tänäänkin SM-tapahtumassa on paikalla esimerkiksi Kiinan tasavallan television lisäksi ainakin kuvausryhmät Saksasta ja Englannista. Tapahtuman jonoon kertyi satoja lipunostajia jo tunteja ennen ovien avautumista. Suositumpien myyjien pöytiin jonotetaan mellakka-aitojen ympäröimänä.  

Keppihevoset ovat siis kaikkea muuta kuin typerä harrastus. Kepparitytön vanhempana pitäisin sitä itse asiassa yhtenä mainioimmista harrastuksista, koska

1. Se on ilmaista. Totta, kalleimmat hevoset maksavat satoja euroja – kuusikin sataa, jos myyjä on suosittu Instagramissa. Mutta itse harrastaminen ei maksa mitään. Jokainen voi tehdä itse oman hevosen. Ratsastaminen ja harjoitteleminen ei maksa mitään. Jokainen voi järjestää pihapiirissään tai samassa kaupungissa asuvien kesken omat kilpailut.

2. Keppihevostelu on harrastuksena monipuolinen. Harrastaja voi itse valita keskittyykö ratsastamiseen, tallin pitoon, valmentamiseen, hevosten tekemiseen, sometukseen vai pelkästään omistamaan hevosen – tai kaikkiin edellä mainittuihin. Harrastaa voi yksin tai ryhmässä, kesällä ja talvella, tosissaan, toisinaan tai vakavissaan

3. Se ei ole vain tyttöjen harrastus, vaan onneksi poikia on koko ajan enemmän mukana.

4. Keppariharrastajat ovat suvaitsevainen yhteisö. Alusta asti keppari-ideologiaan on kuulunyt suvaitsevaisuus ja yhdenvertaisuus. Kaikki otetaan mukaan, ketään ei pilkata ja jokainen voi harrastaa tyylillään.

5. Keppihevosratsastus on fyysisesti raskasta. Jos ette usko, katsokaa alta löytyvä video, jossa kepparikisaajat hyppivät lähes itsensä korkuisia esteitä. Keppariratsastajat jaksavat juosta tuntikausia pihalle rakennettua rataa pitkin, hyppiä, laukata ja ravata, moni yleisesti tunnettu liikuntalaji jää tuntimäärissä kakkoseksi.

6. Keppariharrastuksen parista löytää ystäviä. Yhteinen intohimo yhdistää, ja mikä onkaan parepaa kuin kepparivaellus porukassa.

7. Isompia kepparityyppejä on ihanaa fanittaa. Jos lapsi fanittaa käsitöitä ja liikuntaa harrastavaa sekä suvaitsevaisuuden puolesta puhuvaa omanikäistä tai hieman vanhempaa tyyppiä, en olisi huolissani.

Vierailija

Eihän siinä ole mitään vikaa. Nämä nuoret ovat ekologisuudessa ja eläinoikeuksissa edellä. Tähän lajiin ei ole koulutettu hevosta pakolla ja piiskalla kuten kouluratsastushevoset.

Kepparit on mitä hienoin harrastus ja loikat ovat uskomattomia!

Sisältö jatkuu mainoksen alla