Viihtyykö vauva rattaissa vai kantoliinassa tai -repussa? Tämä on hyvä huomioida matkalaukun ja rinkan välillä valitessaan, jotta kädet riittävät sekä lapsesta että tavaroista huolehtimiseen. Kuva: Shutterstock
Viihtyykö vauva rattaissa vai kantoliinassa tai -repussa? Tämä on hyvä huomioida matkalaukun ja rinkan välillä valitessaan, jotta kädet riittävät sekä lapsesta että tavaroista huolehtimiseen. Kuva: Shutterstock

Mihin rattaat laitetaan, missä vauva voi levähtää ja riittävätkö kädet matkatavaroiden kantamiseen? Selvitä nämä etukäteen, kun matkustat vauvan kanssa.

Kun matkustaa maata pitkin, kannattaa asennoitua jo ennalta niin, että matka itsessään on elämys. Aikaa ja kekseliäisyyttä tarvitaan varsinkin silloin, kun mukana matkustaa vauva.

Perehdy valitsemaasi kulkuneuvoon jo etukäteen: miten siellä toimitaan rattaiden ja muiden tavaroiden kanssa, kuinka ruokailu onnistuu, missä vaihtaa vaippa ja miten edesauttaa seesteisiä lepohetkiä. Poimi jutun lopusta vinkit myös pakkaamiseen!

Juna – paikkalippu vauvalle voi kannattaa

Junassa vauvan matka ei yleensä maksa mitään, mutta se tarkoittaa myös sitä, ettei vauvalle ole omaa paikkaa. Pieni matkaa siis sylissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joskus voi olla maksun arvoista ostaa vauvallekin paikkalippu, sillä se tuo matkustamiseen lisää tilaa ja omaa rauhaa. Ylimääräistä paikkaa voi käyttää myös esimerkiksi vauvan väliaikaisena laskupaikkana, tavaroiden säilytykseen tai turvakaukalossa matkustamiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kotimaan kaukoliikenteessä oman paikan saa varattua lastenlipun hinnalla, joka on 40 prosenttia aikuisen lipun hintaa edullisempi.

Varatulla vieruspaikalla myös varmistaa, ettei viereen tupsahda toista matkustajaa. Paikkaa valitessa kannattaa huomioida etäisyys vaunupaikkaan, leikkivaunuun, vessaan ja ravintolavaunuun. Esimerkiksi kotimaan junissa vaunupaikat ovat junan ensimmäisessä kerroksessa ja leikkipaikat junan toisessa kerroksessa.

Autojuna on hyvä vaihtoehto, jos kohteena on esimerkiksi Pohjois-Suomi ja paikasta toiseen siirtyminen perillä edellyttää autoa. Autojunalla matkaa voi tehdä myös yön yli makuuvaunussa, jolloin herää aamulla perillä kohteessa.

Laiva – omassa hytissä oma rauha

Laivalla on vaivatonta liikkua rattailla ja erilaiset tilat tuovat joustavuutta matkantekoon. Oma hytti voi olla lyhyelläkin matkalla näppärä ratkaisu, koska se on varma paikka tavaroiden säilyttämiseen ja rauhoittumiseen. Laivoilla on rajatusti istumapaikkoja, joten imettämiseen tai nukkumiseen sopivaa paikkaa voi olla hankala löytää julkisista tiloista.

Bussi – turvakaukalo matkaan mukaan

Bussi on vauvan kanssa haastavin kulkumuoto pitkillä matkoilla, koska tilat ovat ahtaat, liikkuminen rajoitettua ja vessat käytössä vaihtelevasti.

Turvakaukalo on lämpimästi suositeltava matkantekoon, vaikkei laki sitä edellytä. Kaukalo on kuitenkin myös yksi hankalasti kuljetettava tavara lisää, varsinkin jos se ei sovi yhteen rattaiden kanssa.

Eri maiden ja bussifirmojen käytännöistä kannattaa tarkastaa etukäteen, maksaako vauvan oma paikka, edellytetäänkö turvakaukaloa ja millaiset vaipanvaihtomahdollisuudet bussista löytyy.

Auto – tee matkasta mukava kaikille

Autoilu saattaa olla vauvalle arjesta tuttu liikkumismuoto, mutta jos suunnitelmissa on viikkoja kestävä Euroopan autokiertomatka, kannattaa kokeilla pitkiä ajomatkoja etukäteen. Näin näkee, onko lapsi herkkä matkapahoinvoinnille.

Reitti kannattaa suunnitella vauvalle sopivaksi: onhan sen varrella taukopaikkoja, jotta yhtämittaiset ajomatkat pysyvät kohtuullisina?

Autoa vuokratessa ensimmäinen huomioitava asia on turvakaukalo tai -istuin. Vaihtoehtoina on ottaa oma mukaan tai vuokrata kaukalo sellainen autovuokraamon kautta.

Erilaiset skenaariot ovat mahdollisia autovuokraamoissa: ennalta varattua istuinta ei olekaan, istuimen löytyminen kestää tuhottoman kauan, istuin on vääränlainen – tai kaikki sujuu kuten oli suunniteltu.

Jos matka suuntautuu useampaan maahan, on hyvä tarkastaa auton vuokrauksen ehdot, koska rajanylitys saattaa olla kiellettyä tai maksaa ylimääräistä. Onni on, että nykyisin EU-alueella matkapuhelimen käytön hinnoittelu on kohtuullista, joten esimerkiksi navigaattori ja hakukone ovat koko ajan käytettävissä.

Huomioi pakatessa, kun matkustat vauvan kanssa

  • Tavaraa ei voi olla enempää kuin se, minkä kuljettamisen pystyt hallitsemaan. 
  • Jos matkassa on rattaat, yhden käsiparin pitää olla aina vapaana niiden työntämiseen. Reppu tai rinkka voi olla silloin hyvä vaihtoehto tavaroille. 
  • Jos vauva kulkee kantorepussa tai -liinassa, matkatavaroita pitää myös pystyä kantamaan.
  • Käden ulottuville kannattaa pakata kaikki oleellinen: viihdykkeet, eväät, vaipanvaihtovälineet (kosteuspyyhkeet, vaipat, alusta, pieni pyyhe) ja roskapussi. Juoksevaa vettä ei välttämättä ole käytössä, joten vauvan kosteuspyyhkeet voivat olla tarpeen.
  • Vaihtovaatteet on syytä pakata sekä vauvalle että itselle kakkakatastrofien tai paidalle pursotettujen smoothiepussien varalta.
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla