Siiri Enorannan fantasiaromaani Tuhatkuolevan kirous palkittiin lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandialla. Vuoden 2018 kirjoista löytyy monta helmeä eri ikäisille.

Leikki-ikäiselle

1. Mistä minä tulen, miten erilaisia perheitä on olemassa? Kolme kaverusta selvittää pihalta löytyvän munan arvoitusta naapurin aikuisten avulla. Kuvituksessa on huumoria ja anarkiaa, tarinassa tärkeimmäksi nousee suvaitsevaisuus. Finlandia-ehdokas.
Sanna Sofia Vuori ja Linda Bondestam: Muna, Teos.

2. Iso tunne valtaa pienen lapsen mielen ja arjen kokonaan. Lopulta hän keksii, miten se ei saa valtaansa koko elämää. Lukijan päätettäväksi jää, onko tunne suru, ikävä vai huoli. Kauniisti kuvitettu kirja käsittelee hienosti vaikeita tunteita ja jättää liikuttuneen ja lohdullisen olon. Finlandia-ehdokas.
Maija ja Anssi Hurme: Varjostajat, S&S.

3. Tuntematon olento laittaa pessimismiin taipuvaisen Mollin ja sinnikkään Sisun ystävyyden koetukselle. Miten ennakkoluulot lopulta voitetaan?
Katri Kirkkopelto: Molli ja Kumma, Lasten keskus.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Missä kaikkialla ikävä tuntuu? Kun sen tunnistaa, on heti helpompi olla. Kirja aloittaa tunteita käsittelevän sarjan.
Heli Thorén ja Pirkko-Liisa Toppinen: Penny ikävöi, Cozy Publishing.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Ötököistä pienimmät. Taapero innostuu luukkukirjasta, josta löytyy pätevää tietoa isommallekin lapselle.
Katie Daynes: Tutki! Pöpöjä, Oppi&ilo.

6. Hoituuko homma yksin vai yhdessä? Norsuviisikko himoitsee samaa hedelmäherkkua ja oppii samalla tärkeän asian yhteistyöstä.
Anuska Allepuz: Se on minun! Lasten keskus.

7. Nukkekotifani inspiroituu hurmaavasta kirjasta, jossa hiiret paistavat lettuja ja rakentavat salaisen majan.
Karina Schaapman: Hiiritalon Sam ja Julia, Nemo.

8. Höpsöilyyn ja liikutukseen. Huippusanoittajan ensimmäinen lastenkirja on parhaimmillaan luettuna yhdessä ääneen.
Mariska, Reetta Niemensivu ja Aapo Ravantti: Määt ja muut, Tammi.

9. Pienelle tutkijalle. Leikki-ikäisen seikkailukirja herää henkiin, kun valaiset kirjan sivuja taskulampulla. Silloin näet meduusoja, koralliriuttoja ja aikaa sitten uponneen laivanhylyn.
Rinna Saramäki: Meren syvyyksiin, Tammi.

10. Nyt unille, eikun. Millainen on hetki juuri ennen nukahtamista? Kirjan iltatoimiin on helppo samaistua, ja pieni lukija pääsee peittelemään tarinan sankareita.
Linda Bondestam: Hyvää yötä maa, Teos.

11. Prinsessa määrää itse. Anarkistisissa satuversioissa Ruusunen havahtuu herätyskelloon eikä mihinkään ällöön suudelmaan, ja Tuhkimon roolin ottaa pieni poika.
Hannele Lampela ja Ninka Reittu: Prinsessa Pikkiriikin astetta paremmat iltasadut, Otava.

12. Muista nähdä minut. Jotkut ihmiset tulee ohittaneeksi vaikkei tarkoittaisi. Satu Kettusen kuvittama kirja käsittelee oivaltavasti näkymättömyyttä, joka nousi tänä vuonna puheenaiheeksi.
Inka Nousiainen ja Satu Kettunen: Olematon Olga, Otava.

Juuri lukemaan oppineelle

13. Mitä haluan syödä? Lemmikkipossun ansiosta Eino alkaa pohtia ihmisten ja eläinten suhdetta.
Antti Nylén ja Ilja Karsikas: Eino ja suuri possukysymys, Otava.

14. Salapoliisihommissa. Pieni koululainen pääsee ratkomaan rikoksia yhdessä etsiväkaksikon kanssa. Kirja on dekkarisarjan toinen osa.
Jörn Lier Horst: Operaatio varjomies, Otava.

15. Kimallekenkien arvoitus. Yökoulu aloittaa oman kirjasarjansa vampyyrityttö Martan ja zombipoika Paavon seikkailuista.
Paula Noronen: Yökoulu ja noidutut tossut, Tammi.

16. Hirveä työpaikka. Rohkea Ninni pestautuu Kumma-Ukon kaveriksi kauppaan, jossa tapahtuu outoja. Kirja kuuluu helppolukuiseen Lukupalat-sarjaan.
Magdalena Hai: Painajaispuoti ja kamala kutituspulveri, WSOY.

17. Viisikkojen hengessä. Pimeällä saarella vietetty halloween muuttuu jännäksi. Ruotsalainen Seikkailuserkut-sarja tuo mieleen Viisikot.
Katarina Mazetti: Haamuja ja hirviöitä, Otava.

18. Uusi jännityssarja. Suosikkikirjailijan uutuussarja yhdistää sarjakuvakerrontaa ja romaania. Suunnattu alakoululaisille.
Martin Widmark: Ruusun salaisuus, Tammi.

Alakoululaiselle

19. Dekkaritähden palkittu lastenkirjadebyytti on täsmäluettavaa noin kymmenvuotiaalle jännityksen ystävälle.
Kristina Ohlsson: Lasilapset, WSOY.  

20. Karmiva seikkailu. Kesälomalainen Ada odottaa isänsä järjestämiä festareita Kalma-tollon kartanossa. Ottilia-kirjojenkin tekijä luo mainiota huumoria.
Chris Riddell: Ada Gootti ja synkeä sinfonia, Gummerus.

21. Mikä onkaan tärkeää? Runeberg-palkitussa fantasiaromaanisarjan avauksessa on taianomainen tunnelma ja Tuuli Toivolan lumoava kuvitus.
Karin Erlandsson: Helmenkalastaja, S&S.

22. Sinä osaat kyllä. Ihan kaikkia pelottaa joskus. Supermarsu neuvoo, miten omat rajat voi ylittää turvallisesti.
Paula Noronen: Supermarsun rohkeuskirja, Tammi.

23. Vau, mitä tyyppejä! Tiesitkö, että merihevoset ovat maailman hitaimpia kaloja ja kulkevat kaksikoina hännäkkäin? Ihana kuvakirja toimii lapsille ja aikuisille.
Maja Säfström: Tärkeitä tietoja eläimistä, Nemo.

24. Kaikki ötököistä. Tuhti tietokirja selkärangattomista vastaa siihenkin, ovatko muurahaiset kavereita keskenään.
Juha Laaksonen: Öinen kiitäjä ja muita ötököitä, Tammi.

25. Sinäkin pystyt. Kotimainen sankarikirjoja kertoo historian voimanaisista iltasadun muodossa. Tämä teos syntyi joukkorahoituksella. Finlandia-ehdokas, lukijoiden suosikki -äänestyksen voittaja.
Taru Anttonen ja Milla Karppinen (toim.): Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) – Kertomuksia rohkeista naisista Minna Canthista Almaan, Into.

26. Oikeista prinsessoista. Elisabet II ja Ruotsin Victoria ovat aikaansaavia naisia, jotka eivät ehdi pötkötellä odottamassa prinssejään. Kirja voitti Ihan totta! -tietokirja-kilpailun lasten sarjan.
Satu Erra: Todellisten prinsessojen kirja, Tammi.

27. Vuosi 2018 on tuonut monta kirjaa aikaansaavista naisista. Herkullisesti kuvitettu Prinsessakirja poimii kiinnostavia ja hauskoja yksityiskohtia todellisten ja satuprinsessojen tarinoista. Kiinnostaa sekä pieniä että isompia prinsessafaneja.
Anna Sarve ja Sanna Mander: Prinsessakirja, S&S. 

Teinille

28. Ensimmäinen suomalainen mangan maailmasta ammentava romaani käsittelee muun muassa äidin ja tyttären tärkeää suhdetta. Kirjan perhekäsitys on kuitenkin kaikkea muuta kuin perinteinen, ja se tarjoaa vaihtelua myös dystooppisten fantasiamaailmojen genreen: tässä tarinassa hallitsevat naiset. Sarjan aloittava kirja on suunnattu teineille ja nuorille aikuisille. Finlandia-ehdokas. 
Magdalena Hai: Royaumen aikakirjat 1: Kolmas sisar, Otava.

29. Harry Pottereiden jälkeen. Magisterium-sarja kertoo nuorista taikakoulun oppilaista, joiden joukkoon on tässä osassa soluttautunut pahuus. Varhaisteinistä alkaen.
Holly Black, Cassandra Clare: Hopeanaamio, Otava.

30. Kerron sulle kaiken. Kun äiti on nolo ja kasvaminen ahdistaa, 12-vuotias Yoko kirjoittaa kaiken yökirjaansa. Kirjasarjan kolmas osa.
Annika Sandelin: Yönmustaa ja ihanaa, Teos.

31. Suorapuheinen seikkailufantasia sopii sekä nuorelle että aikuiselle. Se kertoo vierauden peloista ja ennakkoluuloista sekä oikeasta ja väärästä ja siitä, miten vaikea niitä on joskus määrittää. Kirjailijan edellinen nuortenromaani Surunhauras, lasinterävä voitti Topelius-palkinnon. Finlandia-voittaja.
Siiri Enoranta: Tuhatkuolevan kirous, WSOY.

32. Eelia ei tunne olevansa tyttö eikä poika, ja pienessä kotikaupungissa sitä ei katsota hyvällä. Hän muuttaa toiselle paikkakunnalle lukioon ja löytää uuden yhteisön sekä järisyttävältä tuntuvan rakkauden. Esikoisromaani tuli toiseksi kustantamon Tuhat ja  yksi tarinaa nuoruudesta -kirjoituskilpailussa. Finlandia-ehdokas.
Riina Mattila: Järistyksiä, WSOY.

33. Kun kaikki tuntuu kaatuvan päälle, mitä rap-artisti Paleface, sodan kauhut todistanut oikeushammaslääkäri Helena Ranta ja Madventures-hahmo Riku Rantala haluavat nuorelle sanoa? 67 rohkaisevaa viestiä sisältävä kirja on osa Ylen Sekasin-kampanjaa. 
Kirjeitä tuntemattomalle nuorelle, Like. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla