Ratkaisu on jo olemassa, enää tarvitsee ottaa se käyttöön. Islannin mallissa vanhempien ei tarvitse kuskata lapsia treeneihin iltaisin.

Tällaista ei pitäisi joutua pohtimaan. Annanko lapseni jatkaa rakasta harrastusta – vai pidänkö kiinni siitä, mikä olisi hyväksi hänen terveydelleen? Älytöntä, mutta näitä kysymyksiä olen pähkäillyt sen jälkeen, kun tyttäreni innostui jalkapallosta.

Luit oikein: jalkapallosta. Sehän on upea laji, joka kehittää kuntoa ja nopeutta, tilanteiden lukemista ja tiimityötaitoja. Minulla ei olisi mitään sitä vastaan, ellei se samalla vaatisi alakoululaisen yöunista nipistämistä.

Yhdeksänvuotiailla on viikossa kolmet treenit, joista kahdet päättyvät arki-iltana kahdeksalta toisessa kaupunginosassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hikinen ja nälkäinen futari on kotona vähän ennen yhdeksää, joten kello on helposti kymmenen ennen kuin lapsi pääsee suihkun ja iltapalan kautta sänkyyn. Uni ei tule heti, koska keho ja mieli käyvät kierroksilla treenin jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lopputulos: ei mitään mahdollisuutta ehtiä nukkua tämän ikäisille suositeltua 9–12 tuntia ennen seuraavaa kouluaamua. Aamulla väsyttää.

Liian lyhyt uni lihottaa, syö keskittymiskykyä ja lyhentää pinnaa.

Lasten ensimmäiset vuodet me aikuiset haaveilemme, että he oppisivat nukkumaan. Kun uni sitten maistuisi, opetamme lapset vetämään arkea jatkuvassa univelassa. Niinhän me aikuisetkin teemme.

Unenpuutteen kylkiäisenä lisääntyvät riskit muun muassa masennukseen, diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin. Liian lyhyt uni myös lihottaa, syö keskittymiskykyä ja lyhentää pinnaa.

Ei ihan sitä, mitä toivon liikuntaharrastuksen lapselleni antavan.

Siksi hän käy kaksista iltatreeneistä vain toisissa.

Myöhäiset harrastukset ja aikaiset kouluaamut -pulmaan löytyy kyllä parempikin ratkaisu, kun vähän yritetään. Ainakin helsinkiläisessä PPJ-futisseurassa kokeillaan jo Islannin mallia eli sitä, että lapset haetaan seuran järjestämällä kimppakyydillä koululta ja viedään hallille iltapäivätreeneihin.

Illalla lapset ehtivät nähdä perheenjäseniään – ja ehkä jopa ajoissa nukkumaan.

olio

Kannattaa hankkia sellainen harrastus, joka ei valvota iltamyöhään. Sitäpaitsi tylsä joutenolo ilman harrastuksia tekisi lapselle hyvää. Voi miettiä sitäkin, onko harrastus vain sosiaalinen pakko tai kilpailua. Ihan turhaa siis, jos se pönkittää vain vanhemman statusta.

Vierailija

Minusta Islannin malli on loistava ja todellakin toivon sen rantautuvan yhä enenevässä määrin myös meille Suomeen. Olen itse aivan puhki töiden jälkeen, jotrn olisi ihana viettää laatuaikaa ihan rauhassa perheen kanssa kotona ilman osapuolten sinkoilua sinne tänne harrastuksista toiseen ja itse autoilla eri paikkakuntien välillä ns.turhaa ajoa, kun ei voi lapsi pyöräilläkään 15km motarinvartta suuntaansa.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla