Valtava norsu ottaa pienet kävijät vastaan Luonnontieteellisessä museossa Helsingissä. Kuva: <span class="photographer">LUOMUS</span>
Valtava norsu ottaa pienet kävijät vastaan Luonnontieteellisessä museossa Helsingissä. Kuva: LUOMUS

Museokäynti onnistuu, kun aikuinen pitää mielensä avoinna.

Hauskaa, arvokasta ja inspiroivaa – sellaista todennäköisesti on, kun lähtee lapsen kanssa museoon.

Vanhemman huoli lapsen viihtymisestä on sen sijaan useimmiten täysin turha.

Tutkija Elina Kuorelahti ja kuvittaja Nina Halmetoja kertovat alkuvuodesta 2019 ilmestyvässä Museoseikkailu-kirjassaan kolmesta kaveruksesta, jotka retkeilevät viidessä eri museossa mummonsa kanssa. He antavat vinkkinsä rentoon museovierailuun lasten kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Ainoa epäilijä on yleensä aikuinen

Lapsi on ammattilainen kokemaan oikeastaan mitä vain. Hänen mielessään ei ole raja-aitoja katsomiseen tai erilaisten uusien asioiden kokemiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yleisin ongelma museoon lähtemisessä ei olekaan lapsen innostus vaan aikuisen etukäteispaniikki. Siksi aikuisen on hyvä aloittaa päivittämällä käsityksensä museoista.

Tem Labin Massless -näyttelyssä Amos Rexissä lapsi pääsee myös tekemään taideteosta. Kuva: Amos Rex / Team Lab: Massless
Tem Labin Massless -näyttelyssä Amos Rexissä lapsi pääsee myös tekemään taideteosta. Kuva: Amos Rex / Team Lab: Massless

2. Kaikki tavat katsoa ovat oikeita

Ei ole olemassa oikeaa tapaa katsoa taideteosta. Kun lapsi katsoo taulua tai veistosta tai tutkii vitriinissä olevia esineitä, kaikki hänessä heräävät kokemukset ja ajatukset ovat oikeita ja totta. On hienoa, jos aikuinen osaa nähdä lapsen kokemuksen arvokkaana. Siksi avainasemassa on aikuisen avoin mieli.

3. Jo pelkkä tila inspiroi lasta

Museoseikkailu-kirjan päähenkilöt tutustuvat erilaisiin museoihin: Ateneumiin, Luonnontieteelliseen museoon, Teatterimuseoon, Turun linnaan sekä  Aboa Vetus & Ars Novaan. Kaikista viidestä lapset saavat hyvin erilaisia elämyksiä.

Jo pelkästään Teatterimuseon ja Turun linnan valaistus ja niiden sisälle kätkeytyvät tarinat kiehtovat lapsia automaattisesti. Opastetut kierrokset ovat elämyksiä aikuisellekin. Kun kävelet keskellä historiaa linnan käytävillä, se herättää mahtavaa keskustelua.  

4. Kaverin kanssa on tuplasti hauskempaa

Aina parempi, jos lapsi voi ottaa museoon mukaan ystävän. Yhdessä he voivat puntaroida näkemäänsä, reflektoida siihen omaa maailmaansa ja nauraa patsaiden paljaille pepuille. Ne kaikki ovat museossa sallittuja kokemuksia.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla