Eniten hyötyvät oppilaat, jotka käyttävät nettiä tiedonhakuun ja tekstien lukemiseen. Kuva: stocksnap.io
Eniten hyötyvät oppilaat, jotka käyttävät nettiä tiedonhakuun ja tekstien lukemiseen. Kuva: stocksnap.io

Sopiva aika netissä parantaa oppimista, mutta liika on liikaa.

1. Netissä roikkuvat ovat yksinäisiä koulussa

Vähintään kuusi tuntia päivittäin nettiä käyttävät suomalaisnuoret kokevat koulussa enemmän yksinäisyyttä kuin muut. Aktiivisimmat nettikäyttäjät pitävät ystävien saamista vaikeana ja tuntevat jäävänsä ulkopuolisiksi.

Tulokset selviävät 15-vuotiaiden nuorten vastauksista vuoden 2012 PISA-tutkimuskyselyyn. Samansuuntainen tulos saatiin myös muista tutkimuksessa mukana olevista maista.

Tutkija Kaisa Leino Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitokselta pitää yhteyttä merkittävänä.

– Koulussa vietetty aika on merkittävä osa nuoren arkea, ja ei voi olla vaikuttamatta ajatusmaailmaan, jos koko sen ajan kokee jäävänsä ulkopuoliseksi ja olevansa väärässä paikassa.

Tutkimuksessa ei tehty eroa siinä, millaista vapaa-ajan toiminta netissä oli: pelasiko nuori yksinään vai käyttikö hän nettiä sosiaaliseen toimintaan.

– Emme myöskään tiedä, onko niin, että kun ystäviä ei ole, tilannetta paetaan verkkoon – vai niin, että muita kavereita ei löydy, koska aika menee netissä, Leino toteaa.

2. Illat netissä, aamut myöhässä

Tutkimuksessa huomattiin myös yhteys aktiivisen netinkäytön ja koulusta myöhästelyn välillä. Eniten tietokonetta käyttävistä nuorista puolet kertoi myöhästyneensä koulusta kahden tutkimusta edeltäneen viikon aikana. Myös kokonaisten tuntien tai jopa koulupäivän lintsaaminen oli aktiivisimmilla käyttäjillä muita yleisempää.

Suomalaisteinit käyttivät nettiä tyypillisesti arkisin vapaa-aikana noin puolitoista tuntia päivässä. Yli kuusi tuntia nettiä arkisin käyttäviä nuoria oli noin viisi prosenttia ikäluokasta ja yli neljä tuntia nettiä käyttäviä lähes kuudesosa. Viikonloppuisin netissä ollaan vielä tätä enemmän.

3. Maltillinen netinkäyttö parantaa oppimistuloksia

Lukutaidon, matematiikan ja luonnontieteiden arvioinneissa parhaiten näyttävät pärjäävät nuoret, jotka käyttävät nettiä vapaa-aikana noin tunnin päivässä. Ero seuraavaksi eniten netissä oleviin, noin 2–4 tuntia päivittäin käyttäviin ei ollut kuitenkaan kovin suuri.

Selvästi huonoiten lukutaidon mittauksessa pärjäsivät ne, jotka eivät käyttäneet nettiä ollenkaan tai olivat netissä arkisin yli neljä tuntia.

Kaisa Leinon mukaan lukutaidon kannalta merkitystä on ajan lisäksi sillä, mitä netissä tekee.

– Eniten hyötyvät oppilaat, jotka käyttävät nettiä tiedonhakuun ja tekstien lukemiseen. Esimerkiksi pelaamisesta ja kavereiden kanssa viestittelystä ei ole samalla tavalla hyötyä, vaikka sosiaalinen lukutaito siinä toki lisääntyy.

Lue lisää

10 huolestuttavaa piirrettä lasten sosiaalisen media käytössä

Melkein puolella ekaluokkalaisista on älypuhelin

Näin käy, jos ottaa kännykän sänkyyn

Lapset ovat netissä yhä nuorempina

Lapsi on Ylösen ja hänen tyttöystävänsä Katriina Mikkolan ensimmäinen yhteinen.

The Rasmus -yhtyeen laulajana tutuksi tullut Lauri Ylönen, 38, on tullut toistamiseen isäksi.

Ylönen julkaisi viime yönä yhtyeensä Instagram -sivuilla suloisen kuvan vastasyntyneen vauvan pienestä jalasta. Kuvan hashtagien perusteella voisi päätellä, että tuore isä on uudesta tulokkaasta erittäin kiitollinen ja onnellinen.

 

It’s a boy! #laurisweek #newborn #doubledad #baby #la #grateful

Henkilön The Rasmus (@therasmusofficial) jakama julkaisu

Kuva: Instagram / @therasmusofficial

Lapsi on laulajan ja hänen kumppaninsa Katriina Mikkolan ensimmäinen yhteinen. Pari ilmoitti seurustelustaan vuonna 2017.

Ylösellä on avioliitostaan laulaja Paula Vesalan kanssa vuonna 2008 syntynyt Julius-poika.

Vierailija

Lauri Ylönen sai pojan — tuore isä kertoi syntymästä suloisella Instagram-kuvalla

Vierailija kirjoitti: Vierailija kirjoitti: Mistä vetoa että "Katriina-rakkaan" pillerit "petti".. Ei varmasti ollut Laurin puolelta suunniteltu lapsi, ja Laurista sen kyllä aistii pitkälle. Justhan se erosi Paulasta n.vuosi sitten. Jotenkin noloa. Mun mielestä Laurista kyllä aistii, että halusi enemmän lapsia kuin vain yhden. Jossain haastattelussahan tuli ilmi, että Paula oli se, joka ei enempää halunnut... Kannattaakohan sitä lasta silti pukata alulle viikon seurustelun jälkeen. Just sayin'
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kaksosvauva lumoaa usein koko perheen, vieraista puhumattakaan. Kuva: iStockPhoto.

Asuuko teillä vauhdikas oinas, herkkä rapu, aurinkoinen leijona vai hajamielinen vesimies?

 

 

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.