Eniten hyötyvät oppilaat, jotka käyttävät nettiä tiedonhakuun ja tekstien lukemiseen. Kuva: stocksnap.io
Eniten hyötyvät oppilaat, jotka käyttävät nettiä tiedonhakuun ja tekstien lukemiseen. Kuva: stocksnap.io

Sopiva aika netissä parantaa oppimista, mutta liika on liikaa.

1. Netissä roikkuvat ovat yksinäisiä koulussa

Vähintään kuusi tuntia päivittäin nettiä käyttävät suomalaisnuoret kokevat koulussa enemmän yksinäisyyttä kuin muut. Aktiivisimmat nettikäyttäjät pitävät ystävien saamista vaikeana ja tuntevat jäävänsä ulkopuolisiksi.

Tulokset selviävät 15-vuotiaiden nuorten vastauksista vuoden 2012 PISA-tutkimuskyselyyn. Samansuuntainen tulos saatiin myös muista tutkimuksessa mukana olevista maista.

Tutkija Kaisa Leino Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitokselta pitää yhteyttä merkittävänä.

– Koulussa vietetty aika on merkittävä osa nuoren arkea, ja ei voi olla vaikuttamatta ajatusmaailmaan, jos koko sen ajan kokee jäävänsä ulkopuoliseksi ja olevansa väärässä paikassa.

Tutkimuksessa ei tehty eroa siinä, millaista vapaa-ajan toiminta netissä oli: pelasiko nuori yksinään vai käyttikö hän nettiä sosiaaliseen toimintaan.

– Emme myöskään tiedä, onko niin, että kun ystäviä ei ole, tilannetta paetaan verkkoon – vai niin, että muita kavereita ei löydy, koska aika menee netissä, Leino toteaa.

2. Illat netissä, aamut myöhässä

Tutkimuksessa huomattiin myös yhteys aktiivisen netinkäytön ja koulusta myöhästelyn välillä. Eniten tietokonetta käyttävistä nuorista puolet kertoi myöhästyneensä koulusta kahden tutkimusta edeltäneen viikon aikana. Myös kokonaisten tuntien tai jopa koulupäivän lintsaaminen oli aktiivisimmilla käyttäjillä muita yleisempää.

Suomalaisteinit käyttivät nettiä tyypillisesti arkisin vapaa-aikana noin puolitoista tuntia päivässä. Yli kuusi tuntia nettiä arkisin käyttäviä nuoria oli noin viisi prosenttia ikäluokasta ja yli neljä tuntia nettiä käyttäviä lähes kuudesosa. Viikonloppuisin netissä ollaan vielä tätä enemmän.

3. Maltillinen netinkäyttö parantaa oppimistuloksia

Lukutaidon, matematiikan ja luonnontieteiden arvioinneissa parhaiten näyttävät pärjäävät nuoret, jotka käyttävät nettiä vapaa-aikana noin tunnin päivässä. Ero seuraavaksi eniten netissä oleviin, noin 2–4 tuntia päivittäin käyttäviin ei ollut kuitenkaan kovin suuri.

Selvästi huonoiten lukutaidon mittauksessa pärjäsivät ne, jotka eivät käyttäneet nettiä ollenkaan tai olivat netissä arkisin yli neljä tuntia.

Kaisa Leinon mukaan lukutaidon kannalta merkitystä on ajan lisäksi sillä, mitä netissä tekee.

– Eniten hyötyvät oppilaat, jotka käyttävät nettiä tiedonhakuun ja tekstien lukemiseen. Esimerkiksi pelaamisesta ja kavereiden kanssa viestittelystä ei ole samalla tavalla hyötyä, vaikka sosiaalinen lukutaito siinä toki lisääntyy.

Lue lisää

10 huolestuttavaa piirrettä lasten sosiaalisen media käytössä

Melkein puolella ekaluokkalaisista on älypuhelin

Näin käy, jos ottaa kännykän sänkyyn

Lapset ovat netissä yhä nuorempina

Näyttelijä John Stamos ja hänen kihlattunsa Caitlin McHugh, 31 eivät ole vielä paljastaneet tulevan lapsen sukupuolta. 

Muun muassa Teho-osasto ja Full House -sarjoista tuttu näyttelijä kertoo People-lehden haastattelussa, että hän oli ehtinyt menettää toivonsa isäksi tulon suhteen. Avioero pitkäaikaisesta kumppanista Rebecca Romijnista vuonna 2005 sekä Stamoksen oman äidin kuolema vuonna 2014 pahensivat Stamoksen päihdeongelmaa, jonka tähti selätti vasta viime vuonna vieroituksen avulla. 

– Olen odottanut isäksi tuloa kauan. Mutta ensin minun piti selvittää asioita itseni kanssa, Stamos kertoi.

Nyt kuitenkin Stamoksen elämässä kääntyy uusi sivu, kun kauan odotettu esikoinen syntyy ensi vuonna. Onnelliset vanhemmat eivät halua vielä paljastaa vauvan sukupuolta, mutta Stamos uskoo tietävänsä, millainen isä hänestä tulee:

– Aion olla hauska isä! Olenhan harjoitellut jo kauan, Stamos kertoo haastattelussa viitaten roolihahmoonsa Full House -sarjassa, jossa näyttelijä auttaa leskeksi jäänyttä päähenkilöä tämän lasten hoidossa. 

 

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kuva: ProVisual
Kuva: ProVisual

Leikittiinkö sinun lapsuudessasi paperinukeilla vai elitkö muovilelujen huuman aikaa? 

 

Lelut on kuvattu Lelumuseo Hevosenkengässä Espoossa. Asiantuntijana jutussa on Lelumuseon johtaja Johanna Rassi.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.